Terveyskirjasto

Hae Terveyskirjastosta

Voit laajentaa hakua katkaisemalla sanan *-merkillä (esim. uni*).
Lue lisää
 »
 

Terveyskirjasto - Luotettavaa tietoa terveydestä

Matkailijan rokotukset
 
 

Tyvisolusyöpä, basaliooma

Lääkärikirja Duodecim
29.10.2012
ihotautien erikoislääkäri Matti Hannuksela

Suomessa todetaan yli 6 000, mahdollisesti jopa 10 000 uutta tyvisolusyöpätapausta vuosittain. Yksittäisten tyvisolusyöpien määrä on todellisuudessa paljon suurempi, sillä yhdellä potilaalla saattaa olla monta tyvisolusyöpää, mutta hänet rekisteröidään yhdeksi tapaukseksi. Jos hänelle tulee myöhemmin uusia tyvisolusyöpiä, niitä ei rekisteröidä uusiksi tapauksiksi.

Tyvisolusyöpien yleisyys lisääntyy iän myötä. Niinpä väestön vanhentuessa niiden määrä jatkaa kasvuaan. On arvioitu, että vuonna 2015 niitä on 15–20 % enemmän kuin nyt. Tyvisolusyöpiä on eniten auringolle altistuneilla ihoalueilla, mutta yhteyttä ultraviolettisäteilyn ja niiden välillä ei tunneta tarkkaan.

Oireet

Tyvisolusyöpiä (carcinoma basocellulare) on kolmea päämuotoa. Niistä yleisin on kyhmynä alkava (ks. kuva «Tyvisolusyöpä (kyhmyinen muoto)»1) ja sitten haavautuva ja rupeutuva ulcus rodens (ks. kuva «Tyvisolusyöpä (haavautuva muoto)»2). Niitä on useimmin kasvoissa tai korvien takana. Todettaessa se on tavallisesti noin puolen senttimetrin läpimittainen. Se on useimmiten ihon värinen, joskus ruskea, jopa musta «Tyvisolusyöpä (pigmentoitunut muoto)»3. Hoitamattomana syöpä kasvaa hiljalleen niin, että jonkin vuoden kuluttua se on jo muutaman senttimetrin läpimittainen.

Toinen muoto on arpimainen eli sklerosoiva basaliooma. Se ei juuri kohoa ihosta vaan etenee ihon sisällä ja haavautuu harvoin. Sen reunoja on vaikea havaita, ks. kuva «Tyvisolusyöpä (arpimainen muoto)»4. Arpimainen tyvisolusyöpä leviää nopeammin kuin kyhmyinen ja haavautuva. Senkin mielipaikka on kasvojen iho.

Kolmas muoto on pinnallinen tyvisolusyöpä. Se on yleisempi vartalolla kuin kasvoissa. Muutos muistuttaa ekseemaa. Sen reunassa on kapea valli, ja keskusta punoittaa ja hilseilee, ks. kuva «Tyvisolusyöpä (pinnallinen muoto)»5. Usein potilaalla on samalla kerralla useita pinnallisia tyvisolusyöpäsaarekkeita.

Taudin toteaminen

Vaikka kyhmyisen ja pinnallisen tyvisolusyövän osaa tunnistaa melko varmasti kasvaimen ulkonäön perusteella, diagnoosi varmistetaan mikroskooppitutkimuksella. Vain suuret ja nopeasti kasvavat tyvisolusyövät voivat lähettää etäpesäkkeitä paikallisiin imusolmukkeisiin. Sen takia imusolmukkeita ei juuri tarvitse poistaa näytteeksi mikroskooppitutkimusta varten.

Ihossa on pari muutakin kasvainta, jotka muistuttavat sekä ulkonäöltään että mikroskooppiselta rakenteeltaan suuresti tyvisolusyöpää. Toinen niistä on kasvoissa esiintyvä trikoepiteliooma (trichoepithelioma). Siinä nuorilla ja keski-ikäisillä on kasvoissa yksi tai ueampi ihon värinen. vähän ihosta kohoava kasvain, jonka keskusta on kuopalla. Sellaisen läpimitta vaihtelee tavallisesti 1–5 mm. Muutos on tyvisolusyöpää muistuttavasta mikroskooppikuvastaan huolimatta täysin hyvänlaatuinen.

Toinen tyvisolusyöpämainen kasvain on fibroepiteliooma (Fibroepithelioma, Pinkus-tuumori). Niitä on tavallisimmin 40–60-vuotiailla vartalolla tai raajoissa. Usein ne muistuttavat pehmeää fibroomaa «Pehmeä fibrooma (ihon sidekudoskasvain)»1. Joskus se on vaaleanpunainen, tarkkarajainen, haavautumaton kohouma paikassa, jossa tyvisolusyöpiä ei yleensä esiinny (kuvat «Pinkus, selkä»6 ja «Pinkus, rinta»7). Se muistuttaa mikroskooppikuvaltaa niin suuresti tyvisolusyöpää, että toiset pitävät sitä tyvisolusyövän muotona. Hoito on leikkaus.

Hoito

Kyhmyiset ja haavautuvat sekä arpimainen tyvisolusyöpä poistetaan tavallisesti leikkaamalla. Poiston täydellisyys varmistetaan mikroskooppitutkimuksella. Laaja, pinnallinen tyvisolusyöpä voidaan hoitaa nestetyppijäädytyksellä (ks. «Ihon jäädytyshoito (kryohoito)»2), imikimodivoiteella tai fotodynaamisella hoidolla (metyyli-5-levulinaattivoide + punainen intensiivinen hajavalo). Leikkaukseen huonosti soveltuvat kyhmyiset ja haavautuvat syövät voidaan hoitaa myös poistamalla syöpäkudos rengasveitsellä tai kauhalla ja jäädyttämällä pohja nestetypellä tai hyydyttämällä se sähköllä. Myös sädehoito on mahdollinen.

Ehkäisy

Vaikka auringon ultraviolettisäteilyn ja ihon tyvisolusyövän yhteyttä ei tunneta lähemmin, polttavilta auringonsäteiltä suojautuminen ehkäisee sen ilmaantumista.

Käytettyja lähteitä

Bader RS. Basal cell carcinoma. eMedicine «http://emedicine.medscape.com/article/276624-overview»1 (vaatii käyttäjätunnuksen)

Mehregan D. Premalignant fibroepithelial tumor (Pinkus tumor). eMedicine «http://emedicine.medscape.com/article/1101357-overview»2 (vaatii käyttäjätunnuksen)

Kotikuntasi terveyspalvelut

Valitse kotikuntasi