Tavallisin nielurisojen sairaus on niiden äkillinen tulehdus. Nielutulehdus (ks. myös Nielutulehdus lapsella) voi olla virusten tai bakteerien aiheuttama ja hoito on sen mukainen. Kookkaat nielurisat eivät välttämättä tulehdu sen herkemmin kuin pienetkään, mutta useasti toistuvat ja erityisesti streptokokkibakteerin aiheuttamat tulehdukset (”angiinat”) voivat olla aiheena nielurisojen poistolle.

Risoihin liittyvänä sairautena voi risakudokseen ympäryskudokseen myös kehittyä kurkkupaise. Kurkkupaise saattaa syntyä normaalinkin kokoisiin risoihin. Tällainen paise aiheuttaa kuumetta ja nopeasti kehittyvän nielun toispuoleisen ahtautumisen.

Nielurisojen ”proput”

Nielurisoissa on koloja ja onteloita, joihin kertyy limakalvolta poistuvaa kuollutta kudosta ja ruoan jätteitä. Isot proput näkyvät nielurisojen pinnalla kellertävinä läiskinä. Kun risoja painaa lastalla tai esimerkiksi lusikan varrella, proppu usein pullahtaa kolostaan pois.

Nielurisojen kroonisessa tulehduksessa risojen koloja on tavallista runsaammin, mutta pelkät proput eivät merkitse sairautta ja ovat vaarattomia. Jos proppuja on paljon ja niihin liittyy hajuhaittoja, niitä voi poistaa puulastalla tai muulla sopivalla tylpällä esineellä nielurisaa vierestä painamalla. Proput kuitenkin pyrkivät uusiutumaan hiljalleen, ja hankalissa tapauksissa voidaan niiden vuoksi risat poistaa.

Milloin hoitoon

Suurentuneiden nielurisojen poisto voi olla aiheellista, jos risojen koko haittaa puhumista tai hengitystä. Kookkaat risat voivat myös olla edesauttamassa uniapnean kehittymistä. Näissä tapauksissa risojen poisto voi olla tarpeen. Samoin se on aiheellista, jos esiintyy toistuvia streptokokkibakteerin aiheuttamia nielutulehduksia tai kookkaat ja kuoppaiset risat ylläpitävät bakteeritoimintaa ja pahanhajuista hengitystä. Ks. myös Duodecim-lehden artikkeli Aikuisen nielurisaleikkaus .

Kurkkupaise kehittyy usein nopeasti ja vaatii välitöntä hakeutumista hoitoon.

Ehkäisy

Risojen suurentumista ei voi omin toimenpitein ehkäistä.

Kirjallisuutta

  1. Koskenkorva T. Kurkkukipu ja tonsilliitti. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 7.8.2020.
  2. Käypä hoito -suositus: Nielutulehdus
  3. Toistuvan tai pitkäaikaisen risasairauden kiireetön leikkaushoito. Sosiaali- ja terveysministeriö. Yhtenäiset kiireettömän hoidon perusteet 2019. Sosiaali- ja terveysministeriön selvityksiä 2019:2
  4. Viswanatha B. Tonsil and adenoid anatomy. eMedicine (vaatii käyttäjätunnuksen). Päivitetty 20.7.2015.