Etusivu » Pujo-selleri-porkkana-mausteallergia

Pujo-selleri-porkkana-mausteallergia

Lääkärikirja Duodecim
24.9.2013
iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Anna Hannuksela-Svahn

Koivun siitepölyallergian (ks. «Koivu-hedelmä-juuresallergia»1) lisäksi pujon siitepölyallergiaan liittyy tuoreruoka- ja mausteallergioita. Tämä ristiallergiaryhmä on Keski- ja Etelä-Euroopassa yleisempi kuin meillä. Noin kolmasosa pujoallergisista saa oireita yhdestä tai sitä useammasta tähän ristiallergiaryhmään kuuluvista ruoista. Allergian aiheuttaa kasvikunnassa yleinen entsyymi profiliini, joka osallistuu solusisäisen tukirakenteen muodostumiseen. Viitisen prosenttia koivuallergisista reagoi pääasiassa profiliiniin. Sen takia tässäkin allergiatyypissä voi olla koivuallergia mukana.

Oireet

Pujoallergiaan liittyvät kasvisallergian oireet ovat koivuallergisten tavoin yleensä lieviä. Useimmilla vain huulet ja suu kutiavat, mutta myös turvotusta suun ja nielun limakalvossa esiintyy. Turvotus on kuitenkin harvoin voimakasta. Vatsakipua ja ripulia on osalla allergisista. Ihokosketus aiheuttaa paikallista kutinaa ja punoitusta, voimakkaimmillaan kosketusnokkosihottumaa. Toistuva ihoaltistus johtaa ekseemaan. Altistuminen tuoreruoille voi ilmetä myös allergisena nuhana ja atooppisen ekseeman pahentumisena.

Selleri voi aiheuttaa pujoallergiselle vakaviakin yleisreaktioita.

Pujon siitepölyn ja juuresten allergiaa aiheuttava aine profiliini hajoaa osittain kuumennettaessa, mutta harvoin niin paljon, etteikö keitettykin ruoka voisi aiheuttaa oireita.

Pujon siitepölyn profiliinin kanssa ristiin reagoivat ruoat

Tärkeimmät tuoreruoat, mausteet ja muut ruoat, jotka voivat aiheuttaa allergiaoireita pujoallergiselle, ovat selleri, porkkana, palsternakka, kumina, fenkoli (siemen), korianteri (siemen), anis (siemen), paprika, valko- ja mustapippuri, mango, sipuli, valkosipuli, purjo, auringonkukan siemenet ja kiivi. Pieni osa potilaista reagoi myös meloniin, ananakseen ja banaaniin. Harvat kukkien siitepölyille allergista saattavat saada allergiaoireita hunajasta. Reaktiot ovat kuitenkin hyvin harvoin voimakkaita.

Allergian toteaminen

Lieväoireisessa ristiallergiassa riittää diagnoosin tekemiseen osoitus siitepölyallergiasta ja omat havainnot oireista kasviksia ja hedelmiä syödessä. Ihopistokoetta ja niin sanottua prick-prick-testiä (ks. «Ihopistokokeet (prick-testit)»2) käytetään yleisesti tuoreruoka- ja mausteallergioiden seulontakokeina. Myös verikokeita tehdään, mutta niiden luotettavuus vaihtelee ruoasta toiseen paljon enemmän kuin ihokokeiden tulosten luotettavuus. Iho- tai verikokeissa osoitetun tai kliinisillä perusteilla epäillyn allergian merkitys varmistetaan altistuksella. Jos oireet altistuskokeessa ovat lieviä, henkilö voi tuntemustensa mukaan nauttia kyseistä ruokaa.

Itsehoito

Pujoallergiaan liittyviä ruoka-allergeeneja on yleensä syytä välttää melko täydellisesti silloin, kun niihin liittyy anafylaksiaan viittaavia oireita tai ne aiheuttavat ison reaktion ihotestissä. Vakavia reaktioita aiheuttaneita ruokia vältetään kokonaan. Antihistamiineja voi käyttää oireiden lievitykseen.

Milloin lääkäriin?

Vakavien oireiden aiheuttajien selvitystyö kuuluu lääkärille. Hänen kanssaan sovitaan välttämisruokavalion laajuus ja täydellisyys.

Ehkäisy

Pujon siitepölyallergiaan liittyvää ruoka-allergiaa ei voi ehkäistä enempää välttämällä mahdollisia allergeeneja kuin tietoisesti niitä nauttimallakaan. Pujon siitepölyallergiaan annettu siedätyshoito vähentää myös ruoka-allergian oireita.

Muita aiheeseen liittyviä artikkeleita

Lääkärikirja Duodecimin artikkelit:

Käytettyjä lähteitä

Hannuksela M, Mäkinen-Kiljunen S. Ristiin reagoivat ruoka-allergeenit. Duodecim 2007; 123: 1955–62 «/xmedia/duo/duo96689.pdf»1.

Egger M, Mutschlechner S, Wopfner N, Gadermaier G, Briza P, Ferreira F. Pollen-food syndromes associated with weed pollinosis: an update from the molecular point of view. Allergy. 2006 Apr; 61: 461–76.

Asero R, Monsalve R, Barber D. Profilin sensitization detected in the office by skin prick test: a study of prevalence and clinical relevance of profilin as a plant food allergen. Clin Exp Allergy. 2008; 38: 1033–7.

Hauser M, Roulias A, Ferreira F, Egger M. Panallergens and their impact on the allergic patient.Allergy Asthma Clin Immunol. 2010; 6: 1–14.