Etusivu » Lateksi-hedelmä-vihannesallergia

Lateksi-hedelmä-vihannesallergia

Lääkärikirja Duodecim
24.9.2013
iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Anna Hannuksela-Svahn

Luonnonkumi- eli lateksiallergiaa on arviolta 1–2 prosentilla väestöstä, mutta lateksiallergisten määrä on ollut viime vuosina pienenemässä. Useammalla kuin joka toisella lateksiallergisella on ristiallergia, ja he saavat allergiaoireita joistakin hedelmistä ja vihanneksista. Lateksissa on useita allergeenisia valkuaisia. Ristiallergiat vaihtelevat sen mukaan, mille valkuaisille henkilö on lateksissa herkistynyt. Useat lateksiallergiset ovat allergisia myös siitepölyille ja niiden kanssa ristiin reagoiville tuoreruoille.

Oireet

Lateksiallergiaan liittyvät kasvisallergian oireet ovat yleensä kohtalaisen, harvoin erittäin voimakkaita. Huulet ja suu kutiavat ja suun ja nielun limakalvo turpoavat, mutta turvotus on harvoin voimakasta. Vatsakipua ja ripulia on osalla allergisista, samoin nokkosihottumaa.

Vakaviakin yleisreaktioita esiintyy. Sellaisia reaktioita aiheuttavia ruokia ovat etenkin avokado ja banaani.

Ristiallergiaa aiheuttavat valkuaiset tuhoutuvat kuumennettaessa ja muissa ruokien valmistusprosesseissa yleensä niin paljon, ettei kuumennettu, soseutettu tai mehuksi tehty ruoka yleensä aiheuta allergiaoireita.

Lateksin allergeenien kanssa ristireagoivat ruoat

Tavallisimmat lateksin valkuaisten kanssa ristireagoivat ruoat ovat: avokado, kastanja, banaani, kiivi, papaija ja melonit. Melonit ovat niin läheistä sukua kurkulle, että joku lateksiallerginen saattaa reagoida kurkkuunkin. Harvinaisempia ristireagoivia ruokia ovat kassava eli maniokki, mango, kiivi ja litsi sekä munakoiso. Ristiallergiaa on kuvattu myös passion-hedelmään ja curryn ainesosiin.

Allergian toteaminen

Ihopistokoetta ja niin sanottua prick-prick-testiä (ks. «Ihopistokokeet (prick-testit)»1) käytetään seulontakokeina. Myös verikokeita tehdään, mutta niiden luotettavuus vaihtelee ruoasta toiseen paljon enemmän kuin ihokokeiden tulosten luotettavuus. Iho- tai verikokeissa osoitetun tai kliinisin perustein epäillyn ruoka-allergian merkitys varmistetaan altistuskokeella. Jos oireet altistuskokeessa ovat lieviä, henkilö voi tuntemustensa mukaan nauttia kyseistä ruokaa pieniä määriä.

Itsehoito

Lateksiallergiaan liittyviä ruoka-allergeeneja on yleensä syytä välttää kokonaan, jos niihin liittyy oireita tai ne aiheuttavat ihotestissä reaktion. Antihistamiineja voi käyttää oireiden lievitykseen.

Milloin lääkäriin?

Vakavien oireiden aiheuttajien selvitystyö kuuluu lääkärille. Hänen kanssaan sovitaan välttämisruokavalion laajuus ja täydellisyys.

Ehkäisy

Lateksiallergiaan liittyvää ruoka-allergiaa ei voi ehkäistä enempää välttämällä mahdollisia allergeeneja kuin tietoisesti niitä nauttimallakaan. Lateksiallergiaan tai siihen liittyvään ruoka-allergiaan ei ole saatavana siedätyshoitoa.

Muita aiheeseen liittyviä artikkeleita

Lääkärikirja Duodecimin artikkelit:

Käytettyjä lähteitä

Hannuksela M, Mäkinen-Kiljunen S. Ristiin reagoivat ruoka-allergeenit. Duodecim 2007; 123: 1955–62. «/xmedia/duo/duo96689.pdf»1.

Gamboa PM, Sánchez-Monge R, Díaz-Perales A, Salcedo G, Ansótegui J, Sanz ML. Latex-vegetable syndrome due to custard apple and aubergine: new variations of the hevein symphony. J Investig Allergol Clin Immunol. 2005; 15: 308–11.

Rihs HP, Ruëff F, Lundberg M, Rozynek P, Barber D, Scheurer S, Cisteró-Bahima A, Brüning T, Raulf-Heimsoth M. Relevance of the recombinant lipid transfer protein of Hevea brasiliensis: IgE-binding reactivity in fruit-allergic adults. Ann Allergy Asthma Immunol. 2006; 97: 643–9.

Díez-Gómez ML, Quirce S, Cuevas M, Sánchez-Fernández C, Baz G, Moradiellos FJ, Martínez A. Fruit-pollen-latex cross-reactivity: implication of profilin (Bet v 2). Allergy. 1999; 54: 951–61.

Nucera E, Rizzi A, Buonomo A, De Pasquale T, Pecora V, Colagiovanni A, Pascolini L, Ricci AG, Sferrazza A, Patriarca G, Aruanno A, Schiavino D. The clinical meaning of positive latex sIgE in patients with food/pollen adverse reactions. Int J Immunopathol Pharmacol. 2012; 25: 445–53.