Terveyskirjasto

Hae Terveyskirjastosta

Voit laajentaa hakua katkaisemalla sanan *-merkillä (esim. uni*).
Lue lisää
 »
 

Terveyskirjasto - Luotettavaa tietoa terveydestä

Punariisi
 
 

Rakkulat ja haavaumat suussa

Lääkärikirja Duodecim
15.10.2012
ihotautien erikoislääkäri Matti Hannuksela

Rakkula tai haavauma suussa voi olla usean taudin oire. Oireita voi olla pelkästään suun alueella, usein kuitenkin myös huulissa, nielussa ja ihossa. Rakkulat ja haavaumat voivat ilmestyä äkisti muutamassa minuutissa tai kehittyä hitaasti kuukausien kuluessa. Oireet häviävät joskus parissa päivässä, joskus ne ovat kroonisia, jopa pysyviä. Rakkuloihin ja haavaumiin voi olla useita eri syitä.

Herpes

Herpeksessä rakkulat esiintyvät tavallisesti yksittäin tai ryhminä huulessa tai kasvojen iholla. Niitä voi esiintyä myös suussa, jolloin ne voivat levitä koko suun alueelle, joskus nieluun ja ruokatorveen saakka. Oireilu kestää kerrallaan 1–3 viikkoa, ks. artikkeli «Herpes eli yskänrokko (Herpes simplex)»1.

Aftat

Aftat jaetaan kokonsa mukaan kolmeen ryhmään: herpestä muistuttaviin pieniin rakkuloihin, 4–6 mm:n suuruisiin keskikokoisiin ja 1–2 cm:n läpimittaisiin suuriin rakkuloihin (ks. «Afta ja suun pienet haavaumat»2). Pienten aftat ja herpesrakkulat erotetaan tosistaan herpesvirusviljelyllä tai osoittamalla herpesvirus vasta-ainetutkimuksella rakkulan pohjasta otetussa näytteessä.

Ientulehdus

Ientulehdus on yleensä bakteerien aiheuttama (ks. «Ientulehdus (gingiviitti)»3), mutta siihen voi olla myös muita syitä. Haavainen ientulehdus on usein limakalvopunajäkälän oire (ks. «Limakalvojen punajäkälä»4). Se voi olla vaikea, jopa mahdotonta erottaa limakalvopemfigoidista (ks. «Pemfigoidi»5). Pemfigoidissa on haavapintoja usein muuallakin kuin ikenissä.

Tavallisessakin ientulehduksessa ikenet voivat vuotaa verta ja niissä on pieniä haavoja, vaikka kyseessä ei olekaan varsinainen rakkuloiva tai haavoja muodostava tauti (ks. «Ientulehdus (gingiviitti)»3).

Limarakkula (muokoseele, mucocele)

Mucoseele on sitkeähkön, kirkkaan liman täyttämä alahuulen limakalvolla tai kielen alapinnalla (ks. «Limarakkula, mukoseele (mucocele) suun limakalvolla»6). Pinnalliset rakkulat kestävät yleensä 3–6 viikkoa ja häviävät sitten itsekseen. Syvemmät rakkulat poistetaan tavallisesti kirurgisesti.

Pemfigus

Pemfigukset ovat joukko limakalvojen ja ihon rakkulatauteja, joissa rakkulat ovat niin pinnallisia, ettei niitä yleensä havaita. Oireena on suurempia tai pienempiä pinnallisia haavapintoja, jotka tuntuvat ilmaantuvan omia aikojaan (ks. «Pemfigus-taudit»7).

Monimuotoinen punavihoittuma (erythema multiforme) ja lääkeallergia

Monimuotoinen punavihoittuma on joskus bakteerin tai viruksen aiheuttama ihon ja limakalvojen rakkulainen tauti, mutta useimmiten sen syy jää epäselväksi (ks. «Monimuotoinen punavihoittuma (erythema multiforme)»8). Jotkin lääkeallergiareaktiot muistuttavat erythema multiformea limakalvorakkuloineen (ks. «Lääkeallergiat»9).

Hammaspaikka-allergiat

Elohopea-allergiselle henkilölle saattaa amalgaamipaikan kohtaan posken tai kielen limakalvoon tulla punajäkälää muistuttava läiskä, joka voi haavautua (ks. «Amalgaami»10).

Kulta-allergiassa suukulta (kultahammas, silta) voi aiheuttaa kullan kosketuskohtaan limakalvoon kroonisen tulehduksen, joka voi haavautua.

Suusyöpä

Suusyöpä voi olla kukkakaalimainen kasvain tai kivuton haavauma suun limakalvolla tai kielessä (ks. «Suusyöpä (kielisyöpä, huulisyöpä ja suuontelon syöpä)»11). Tupakointi, runsas alkoholin käyttö sekä limakalvojen punajäkälä ovat suusyövän tärkeimmät vaaratekijät.

Muita haavaumia suun limakalvolla

Enterorokossa on pieniä rakkuloita suun limakalvolla ja käsissä, usein myös jaloissa. Oireet prantuvat yleensä viikossa (ks. «Enterorokko»12).

Karttakielessä kielinukkaa häviää karttamaisesti, ja kaljut alueet saattavat muistuttaa haavapintoja ja joskus happamat juomat yms. aiheuttavat kirvelyä (ks. «Karttakieli»13).

Reiterin tautiin (ks. «Reaktiivinen niveltulehdus»14) ja märkärakkulaiseen psoriaasiin liittyy usein karttamaisia, matalia haavoja ja karttamaista hilseilyä suun limakalvossa, yleensä kitalaessa. Reiterin taudin kitalakimuutos kulkee nimellä Uranitis circinata.

Punahukassa (DLE, ks. «Ihon punahukka (DLE)»15) kitalaessa, harvemmin muualla suun limakalvolla voi olla samanlaisia muutoksia kuin ihossa. Ne haavautuvat usein.

AIDSissa ja muutamissa muissa yleistaudeissa suussa voi olla rakkuloita. Niissä muut oireet ovat tavallisesti hallitsevampia kuin suun rakkulat.

Epidermolysis bullosan vaikeissa muodoissa on rakkuloita ihon lisäksi myös limakalvoilla «Epidermolysis bullosa (perinnöllinen rakkulatauti)»16.

Kotikuntasi terveyspalvelut

Valitse kotikuntasi