Syyt

Polvien äkilliseen kipeytymiseen voi olla useita syitä (ks. kuva ). Tavallisin syy on tuore vamma tai vamman jälkiseuraus. Polvea vääntävässä vammassa polvi usein kipeytyy lyhytaikaisesti, vaikkei varsinaista kudosvauriota syntyisikään. Suurempienergiainen vääntövamma voi vaurioittaa polven nivelsiteitä tai nivelkierukoita. Suora isku voi aiheuttaa polvilumpion murtuman tai sääri- tai reisiluun vaurioitumisen. Polvinivelen rakenne: ks. kuva .

Kuva

Polvikivun syitä kivun sijainnin perusteella.

Kuva

Polven nivelsiteet

Tuore polven nivelsiteiden tai -kierukan vamma voi aiheuttaa veren kertymistä polviniveleen. Alkuvaiheessa oireena onkin lähinnä nivelen turpoaminen ja kipu. Usein vasta turvotuksen laskettua ilmenee muita oireita, kuten polven pettäminen tai lukkoutuminen. Turvotuksen lisäksi kudosvaurioon liittyy usein kipu varatessa painoa vammautuneelle jalalle.

Pidempiaikaisiin polven kipuihin syynä voi olla rasitus, jolloin kipu tuntuu erityisesti sääriluun yläosassa tai reisiluun nivelnastan seudussa. Lyhytaikainenkin voimakas hankaus (esimerkiksi polvillaanolo) voi aiheuttaa polvilumpion edessä olevan limapussin tulehduksen. Tällöin polvilumpion edessä tuntuu turvotusta ja kipua ja kiristyksen tunnetta polvea taivuttaessa. Polvitaipeessa tuntuvaan kipuun ja turvotukseen taas on usein syynä nivelpussin tyrämäinen pullistuma. Pitkäaikainen vääränlainen kuormitus tai polven rakennevika voi hiertää polvilumpion rustoista nivelpintaa ja aiheuttaa polven etuosassa tuntuvan kivun (ks. Polvilumpion kondromalasia). Ns. hyppääjän polvi on polvilumpion alapuolelle kehittyvä kiputila, joka voi olla seurauksena liikunnanharrastajan toistuvista hypyistä.

Ikääntyneen tai ylipainoisen henkilön polven pitkäaikaisen kivun syynä on hyvin usein polven nivelrikko. Nivelrikkokipu tuntuu alkuvaiheessa liikkuessa ja helpottaa rasituksen loputtua. Pitkälle kehittyneessä nivelrikossa jomottava kipu voi tuntua levossakin ja vaikeuttaa esimerkiksi istumasta nousua.

Harvinaisempia polven kivun syitä ovat reumaattiset ja muut polvinivelen tulehdukset sekä polven rustojen rappeutumismuutosten aiheuttamat kiputilat.

Polvinivelen tulehduksiin liittyy kivun lisäksi tulehduksen aiheuttamaa turvotusta, kuumotusta ja punoitusta.

Oirearvio

Voit tehdä Omaolo-palvelussa oirearvion, jos polvesi on kipeä, jäykkä, tai siihen on kohdistunut vamma. Polvesi voi olla esimerkiksi turvonnut, et pysty liikuttamaan sitä normaalisti tai polvessasi on häiritsevää kipua tai se pettää alta. Kysely auttaa sinua arvioimaan, milloin ja millaiseen hoitoon sinun tulee hakeutua sekä miten voit hoitaa oirettasi itse.

Itsehoito

Polven kipujen monisyisyyden vuoksi on yleensä aihetta ensin selvittää kivun syy. Tilapäiseen kipuun voi kuitenkin käyttää kipulääkkeenä parasetamolia tai tulehduskipulääkkeitä. Nivelrikkoperäisen kivun itsehoidosta on tarkempia ohjeita.

Milloin hoitoon

Äkillisten vammojen yhteydessä on syytä hakeutua hoitoon välittömästi, jos vamman jälkeen polvikipu estää jalkaan varaamisen (painoa ei voi kivun vuoksi laskea vammautuneelle jalalle), polvessa on selvä virheasento, polvi ei tunnu tukevalta tai siinä on huomattava turvotus. Samoin polven kipuun liittyvä kuumotus ja turvotus sekä mahdollinen kuume ovat syitä hakeutua hoitoon välittömästi.

Polvi on syytä käydä tarkistuttamassa lääkärissä parin päivän sisällä, jos kipu polvessa estää päivittäisiä toimia. Vamman jälkeen pitkäaikaisesti jäävä polven pettämisen tunne, kävellessä tai portaita kulkiessa tuntuva pistos tai polven lukkiutuminen voivat olla merkkejä polveen syntyneestä nivelside- tai kierukkavammasta, jotka edellyttävät lääkärin tutkimusta ja mahdollisesti hoitoa tähystysleikkauksella.

Polveen vähittäin kehittyneen kivun syy on tarpeellista selvittää parin viikon sisällä, jos kipu ei asetu parasetamolilla tai tulehduskipulääkkeillä.

Kirjallisuutta

  1. Järvelä T. Kipeä polvi. Duodecim 2005;121:2105–12
  2. Kipeä polvi. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 18.5.2018.