Etusivu » Kurkkukipu

Kurkkukipu

Lääkärikirja Duodecim
3.4.2016
yleislääketieteen erikoislääkäri Osmo Saarelma

Kurkkukivulla tarkoitetaan yleensä nielun ja kaulan alueen kipuja. Koska alueella on monenlaisia kudoksia ja nielu osallistuu sekä hengitykseen että nielemistoimintaan, kivun syytkin ovat moninaiset.

Kurkkukivun syitä

Yleisimpiä syitä ovat nielun tulehdukset ja nenän tukkoisuuden aiheuttama nielun kuivuminen.

 • Nielun tai nielurisojen tulehdus voi olla bakteerin tai viruksen aiheuttama. Tavallisin bakteeritulehdus on streptokokkibakteerin aiheuttama nielurisatulehdus "angiina" (ks. «Nielurisatulehdus ("angiina")»1), mutta paljon yleisempiä ovat hengitystievirusten aiheuttamat nielun tulehdus ja kipu. Angiinan tapainen kurkkukipu ilman nuhaa ja yskää liittyy myös viruksen aiheuttamaan mononukleoosiin (ks. «Mononukleoosi ("pusutauti")»2).
 • Tavallisen viruksen aiheuttaman nuhan tai muun nuhan yhteydessä nenä tukkeutuu (ks. «Nenän tukkoisuus»3), jolloin suun kautta tapahtuva hengitys kuivattaa kurkkua ja aiheuttaa kipua nielussa ja kurkussa.
 • Kurkun kipua voi aiheuttaa mikä tahansa limakalvoja ärsyttävä tekijä, yleisimmin tupakka, mutta myös pölyt ja kemikaalit.
 • Kilpirauhasen tulehdus (ks. «Kilpirauhasen tulehdukset (tyreoidiitit)»4) voi tuntua pitkällisenä jomotuksena joko kilpirauhasen seudussa kaulan alaosassa tai myös leukaperissä ja jopa korvan seudussa.
 • Kurkunpään jännittämisestä johtuva lihasten jännittyminen aiheuttaa palan tunnetta ja mahdollisesti kipua kurkunpään seudussa (ks. «Nielemiskipu, nielemisvaikeus, palan tunne kurkussa»5).
 • Kiireellistä hoitoa vaativat tilat, joissa kurkkukipuun liittyy hengitysteitä ahtauttava ongelma, kuten allerginen turvotus (ks. «Angioödeemat ("allerginen turvotus")»6) tai vierasesine tai hankala tulehdus kuten kurkkupaise (ks. «Kurkkupaise (nielupaise)»7) tai kurkunpään tulehdus.
 • Nielemiseen liittyvä kipu, joka ei liity hengitystietulehdukseen, voi olla merkkinä limakalvovauriosta tai harvemmin kasvaimesta.

Kurkun kipu säteilee usein korviin ilman, että korvissa on vikaa.

Itsehoito

Viruksen aiheuttama kurkkukipu on usein ensioire flunssasta, joka menee ohi itsestään muutamassa päivässä, mutta voi haitata elämää aika paljon. Virustautiin voi liittyä lievää lämpöilyä (alle 38,5 astetta) ja nenän tukkoisuutta sekä flunssainen olo. Jos vaivaan ei liity kaulan, nielun tai kasvojen turvotusta, hengitysvaikeuksia tai muuta oloa selvästi hankaloittavaa oiretta, tilaa voi hoitaa itse. Kipua voi hillitä tulehduskipulääkkeillä ja perinteisesti lämpimillä juomilla. Myös puudutteita sisältävät imeskelytabletit voivat antaa tilapäistä helpotusta.

Tupakan tai muun ärsytyksen aiheuttamaan kipuun auttaa ärsykkeen välttäminen.

Milloin hoitoon

Kurkkukivun pitkittyessä ja milloin syynä ei ole ilmeinen itsestään paraneva tai poistettava syy, on aihetta hakeutua tutkimuksiin 2 viikossa.

Vuorokauden sisällä on syytä hakeutua hoitoon, jos kurkkukipuun liittyy jokin seuraavista oireista:

 • korkea kuume,
 • voimakas toispuoleinen kurkkukipu,
 • vaikeus avata suuta,
 • kova kurkkukipu pahenee makuulla.

Välittömästi on hakeuduttava hoitoon, jos kurkkukipuun liittyy puheen puuroutumista, hengityksen vaikeutta tai jos nieluun on mennyt vierasesine.

Käytettyjä lähteitä

Mäkelä M. Kurkkukipu ja tonsilliitti. Lääkärin tietokannat/Lääkärin käsikirja [online]. Helsinki: Kustannus Oy Duodecim.