Terveyskirjasto

Hae Terveyskirjastosta

Voit laajentaa hakua katkaisemalla sanan *-merkillä (esim. uni*).
Lue lisää
 »
 

Terveyskirjasto - Luotettavaa tietoa terveydestä

Punariisi
 
 

Kurkkukipu

Lääkärikirja Duodecim
27.8.2014
yleislääketieteen erikoislääkäri Osmo Saarelma

Kurkkukivulla tarkoitetaan yleensä nielun ja kaulan alueen kipuja. Koska alueella on monenlaisia kudoksia ja nielu osallistuu sekä hengitykseen että nielemistoimintaan, kivun syytkin ovat moninaiset.

Kurkkukivun syitä

Yleisimpiä syitä ovat nielun tulehdukset ja nenän tukkoisuuden aiheuttama nielun kuivuminen.

  • Nielun tai nielurisojen tulehdus voi olla bakteerin tai viruksen aiheuttama. Tavallisin bakteeritulehdus on streptokokkibakteerin aiheuttama nielurisatulehdus "angiina" (ks. «Nielurisatulehdus ("angiina")»1), mutta paljon yleisempiä ovat hengitystievirusten aiheuttamat nielun tulehdus ja kipu. Angiinan tapainen kurkkukipu ilman nuhaa ja yskää liittyy myös viruksen aiheuttamaan mononukleoosiin (ks. «Mononukleoosi ("pusutauti")»2).
  • Tavallisen viruksen aiheuttaman nuhan tai muun nuhan yhteydessä nenä tukkeutuu (ks. «Nenän tukkoisuus»3), jolloin suun kautta tapahtuva hengitys kuivattaa kurkkua ja aiheuttaa kipua nielussa ja kurkussa.
  • Kurkun kipua voi aiheuttaa mikä tahansa limakalvoja ärsyttävä tekijä, yleisimmin tupakka, mutta myös pölyt ja kemikaalit.
  • Kilpirauhasen tulehdus (ks. «Kilpirauhasen tulehdukset (tyreoidiitit)»4) voi tuntua pitkällisenä jomotuksena joko kilpirauhasen seudussa kaulan alaosassa tai myös leukaperissä ja jopa korvan seudussa.
  • Kurkunpään jännittämisestä johtuva lihasten jännittyminen aiheuttaa palan tunnetta ja mahdollisesti kipua kurkunpään seudussa (ks. «Nielemiskipu, nielemisvaikeus, palan tunne kurkussa»5).
  • Kiireellistä hoitoa vaativat tilat, joissa kurkkukipuun liittyy hengitysteitä ahtauttava ongelma, kuten allerginen turvotus (ks. «Angioödeemat ("allerginen turvotus")»6) tai vierasesine tai hankala tulehdus kuten kurkkupaise (ks. «Kurkkupaise (nielupaise)»7) tai kurkunpään tulehdus.
  • Nielemiseen liittyvä kipu, joka ei liity hengitystietulehdukseen, voi olla merkkinä limakalvovauriosta tai harvemmin kasvaimesta.

Kurkun kipu säteilee usein korviin ilman, että korvissa on vikaa.

Itsehoito

Viruksen aiheuttama kurkkukipu on usein ensioire flunssasta, joka menee ohi itsestään mutta voi haitata elämää aika paljon. Kipua voi hillitä tulehduskipulääkkeillä ja perinteisesti lämpimillä juomilla. Myös puudutteita sisältävät imeskelytabletit voivat antaa tilapäistä helpotusta.

Tupakan tai muun ärsytyksen aiheuttamaan kipuun auttaa ärsykkeen välttäminen.

Milloin hoitoon

Kurkkukivun pitkittyessä ja milloin syynä ei ole ilmeinen itsestään paraneva tai poistettava syy, on aihetta hakeutua tutkimuksiin 1–2 viikossa. Vuorokauden sisällä on syytä hakeutua hoitoon, jos kurkkukipuun liittyy korkea kuume, voimakas toispuoleinen kurkkukipu tai vaikeus avata suuta. Välittömästi on hakeuduttava hoitoon, jos kurkkukipuun liittyy puheen puuroutumista tai hengityksen vaikeutta tai jos nieluun on mennyt vierasesine.

Käytettyjä lähteitä

Mäkelä M. Kurkkukipu ja tonsilliitti. Lääkärin tietokannat/Lääkärin käsikirja [online]. Helsinki: Kustannus Oy Duodecim.

Kotikuntasi terveyspalvelut

Valitse kotikuntasi