Terveyskirjasto

Hae Terveyskirjastosta

Voit laajentaa hakua katkaisemalla sanan *-merkillä (esim. uni*).
Lue lisää
 »
 

Terveyskirjasto - Luotettavaa tietoa terveydestä

Tuleva influenssa
 
 

Papa-vastauksen tulkinta

Lääkärikirja Duodecim
26.10.2015
naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Aila Tiitinen

Papa-kokeita (ks. «Papa-koe»1) otetaan sekä seulontatutkimuksena että lääkärin vastaanotolla rutiininäytteenä tai jonkun oireen tutkimuksen yhteydessä. Seulontavastaus lähetetään kotiin kirjeitse. Samoin lääkärit voivat lähettää kopion vastauksesta, vaikka ovat kertoneet tuloksesta puhelimitse tai vastaanotolla. Tässä artikkelissa kerrotaan, mitä tavallisimmat lausunnot papa-vastauksessa tarkoittavat.

Papa-luokka (Papanicolaun luokka)

Aiemmin papa-vastauksessa käytettiin numeroluokitusta, jolloin solulöydöstä kuvattiin luokilla I-V. Luokka I on normaali ja luokka V pahanlaatuinen (syöpä) löydös. Tästä luokituksesta on luovuttu, ja nykyään käytetään ns. Bethesda-järjestelmää. Jotkut laboratoriot antavat rinnakkaiset vastaukset, eli luokka on merkitty vastauskaavakkeeseen. Jos solumuutoksia todetaan, vastauksessa on usein ehdotus jatkotoimenpiteistä tai seurantavälistä.

Epiteelisoluatypia

Atypialla tarkoitetaan kohdunkaulan pintasolukon (epiteelin) poikkeavuutta, joka saattaa liittyä kohdunkaulan esiastemuutokseen tai jopa syöpään. Atypian voimakkuus ratkaisee, suositellaanko jatkossa vain papaseurantaa vai tarvitaanko lisätutkimuksia ja koepalan ottoa (ks. «Kolposkopia»2). Epiteelisoluatypia jaetaan kahteen päätyyppiin, levy- ja lieriöepiteeliperäinen. Levyepiteelisolukkoa on kohdun napukan limakalvopinnalla ja lieriöepiteeliä kohdunkaulan rauhasissa.

Metaplasia

Kypsymismuutos, epäkypsä metaplasia on hyvänlaatuinen löydös, joka liittyy kohdunkaulan solukon uusiutumiseen, ja muutos menee yleensä ohi itsestään. Koska uusiutuva solukko on tavallista alttiimpi esimerkiksi papilloomavirustulehdukselle (ks. «Papilloomavirus naisella, kondylooma»3), solukon normaali kypsyminen varmistetaan papa-kontrollilla vuoden kuluttua.

Reaktiiviset muutokset

Reaktiivisia muutoksia ovat regeneraatio eli kudosten korjautuminen, sädevaurio, tulehdus ja kierukan aiheuttama muutos.

Tulehdukset

Monet tulehdukset näkyvät papa-kokeessa (ks. «Valkovuoto»4). Papa-lausunnon kuvailevassa osassa ilmoitetaan, mikäli näytteessä on poikkeavia bakteereita ja muita mikrobeja. Tällaisia muutoksia ovat mm. bakteerivaginoosi (clue-solut) «Emättimen bakteeritasapainon häiriö (bakteerivaginoosi)»5, sekafloora, sieni ja Actinomyces, Trichomonas ja herpes. Oireettomalla potilaalla nämä eivät välttämättä edellytä lääkehoitoa.

Atrofia

Estrogeeni-hormonin puutos limakalvoilla aiheuttaa limakalvon ohenemisen eli atrofian (ks. «Emättimen limakalvojen kuivuminen»6), jossa limakalvon ylimmän kerroksen soluja ei ole yhtään nähtävissä. Löydökseen voi liittyä tulehdusmuutoksia.

Sytolyysi

Emättimen normaali maitohappobakteerikanta hajottaa emättimen pintasolukkoa. Tällöin muodostuu hapanta valkovuotoa, joka voi aiheuttaa lievää kutinaa ja kirvelyä ulkosynnyttimissä (ks. «Ulkosynnyttimien kutina»7). Kyseessä on normaalitilanne eikä tulehdus.

Lisätietoa: Käypä hoito suosituksen "Kohdunkaulan, emättimen ja ulkosynnytinten solumuutokset "potilasversio" ks. «Kohdunkaulan solu- ja kudosmuutokset»8.

Kotikuntasi terveyspalvelut

Valitse kotikuntasi