Terveyskirjasto

Hae Terveyskirjastosta

Voit laajentaa hakua katkaisemalla sanan *-merkillä (esim. uni*).
Lue lisää
 »
 

Terveyskirjasto - Luotettavaa tietoa terveydestä

Influenssa
 
 

Alhainen verensokeri (hypoglykemia)

Lääkärikirja Duodecim
6.2.2014
sisätautien erikoislääkäri Pertti Mustajoki

Verensokeri on liian alhainen, kun veriplasman glukoosiarvo on alle 4,0 mmol/l (millimoolia litrassa). Tilaa kutsutaan hypoglykemiaksi. Hypoglykemia on vaikea, jos glukoosiarvo on alle 3,1 mmol/l.

Hypoglykemia on yleinen tila sellaisilla diabetesta sairastavilla, jotka käyttävät insuliinia (ks. «Tyypin 1 diabeteksen hoito»1). Sitä voi esiintyä myös suun kautta käytettävien diabeteslääkkeiden yhteydessä, jos käytetään sulfonyyliurea-lääkeryhmään kuuluvia lääkkeitä. Diabeetikoiden alhaisesta verensokerista on erillinen artikkeli, ks. «Alhainen verensokeri (hypoglykemia) diabeetikolla»2.

Alhaisia verensokereita voi joskus esiintyä ilman diabeteslääkitystä. Jos potilaalla on alhaisen verensokerin oireita, ensin varmistetaan, että samaan aikaan todella esiintyy alentuneita verensokerin arvoja. Jos näitä havaitaan, seuraavaksi selvitetään, mistä alhainen verensokeri johtuu.

Alhaisen verensokerin oireet

Nopeasti syntyneessä hypoglykemiassa esiintyy seuraavia oireita:

  • sydämentykytys (tiheä pulssi)
  • hikoilu
  • nälän tunne
  • käsien tärinä
  • ärtyisyys.

Oireet johtuvat alhaisen verensokerin laukaisemasta "stressihormonin" adrenaliinin liikavaikutuksesta. Oireet väistyvät nopeasti, kun nautitaan ravintoa, joka sisältää sokeria tai tärkkelystä. Samanlaisia oireita voi joillakin terveillä ihmisillä esiintyä aterian jälkeen (ks. tuonnempana), mutta niihin ei yleensä liity merkittävää verensokerin alenemista.

Jos verensokeri on hyvin alhainen, keskushermoston toiminta häiriintyy, koska aivot tarvitsevat ravinnokseen veressä olevaa rypälesokeria eli glukoosia. Keskushermostoon liittyviä oireita ovat

  • päänsärky
  • sekavuus
  • näköharhat, etenkin näkeminen kahtena
  • epätavallinen tai riitaisa käytös
  • pahimmassa tapauksessa kouristuksia ja tajuttomuus, jos verensokeri laskee hyvin alhaiseksi.

Insulinooma

Harvinainen hypoglykemian syy on insuliinia tuottava kasvain, jota kutsutaan insulinoomaksi. Kasvain saa alkunsa haiman solusaarekkeiden insuliinia valmistavista soluista. Kasvaimen tuottaman liikainsuliinin vuoksi verensokerin pitoisuus pienenee liian vähäiseksi etenkin paastotilassa eli aamuyöstä ja aamuisin. Oireet ovat tyypillisesti keskushermostoon liittyviä (ks. edellä).

Insulinooma on hyvin harvinainen, se todetaan Suomessa 8–10 henkilöllä vuosittain. Tautia epäillään, jos samaan aikaan esiintyy aivoperäisiä hypoglykemian oireita ja alhainen paastoverensokerin arvo. Kasvain, joka yleensä on pieni (0,5–2 cm) ja hyvänlaatuinen (ei syöpä), todetaan erikoistutkimuksilla. Hoitona on kasvaimen poisto leikkauksessa, mikä parantaa sairauden.

Liikuntaan liittyvä hypoglykemia

Suomessa on löytynyt muutamia henkilöitä, joilla verensokeri laskee liikunnan seurauksena. Jo puolen tunnin liikunta johtaa alhaisen verensokerin oireisiin. Taipumus hypoglykemiaan johtuu geenimuutoksesta (mutaatiosta), jonka seurauksena haima tuottaa rasituksen aikana liikaa insuliinia.

Alhaisen verensokerin ensihoito

Hoitona nautitaan nopeita hiilihydraatteja sisältäviä ruoka-aineita, jotka nopeasti kohottavat verensokeria. Tällaisia ruoka-aineita ovat sokeri, sokeripitoiset mehut tai limonadit, hedelmät tai muut vastaavat. Jos tajunta hämärtyy alhaisen verensokerin vuoksi, niin ettei henkilö pysty juomaan, tarvitaan nopeasti terveydenhuollon ammattilaisten apua ja sokeritippa suoneen.

Lihavuusleikkaukseen liittyvä alhainen verensokeri

Vaikean lihavuuden hoidossa käytetään tavallisesti mahalaukun ohitusleikkausta (ks. «Lihavuusleikkaus»3). Sen jälkeen osalla potilaista esiintyy syömisen jälkeen alhaisia verensokereita. Ilmiö johtuu mahalaukun nopeasta tyhjenemisestä ja leikkaukseen liittyvistä sokeriaineenvaihduntaa säätelevien suolistohormonien muutoksista. Hoitona on sokeripitoisten juomien karttaminen ja yleensäkin sokerin ja muiden hiilihydraattien vähentäminen.

Aterian jälkeiset hypoglykemian oireet

Joillakin ihmisillä esiintyy 2–4 tuntia aterian jälkeen silloin tällöin hypoglykemiaan sopivia oireita. Ne ovat tyypillisesti adrenaliinivaikutusta muistuttavia oireita (ks. edellä). Oireiden syynä voi olla aterian jälkeinen alhainen verensokeri, jolloin tilaa kutsutaan reaktiiviseksi hypoglykemiaksi. Reaktiivista hypoglykemiaa ei pystytä toteamaan sokerirasituskokeella (ks. «Glukoosikoe, oraalinen, lyhyt ("sokerirasituskoe") (Pt-Gluk-R)»4), mutta se voidaan todeta oireiden aikana tehdyllä verensokerin pikatestillä.

Jos oireet ovat selvät ja ne toistuvat usein, ruokavaliohoito voidaan aloittaa ilman verensokerin mittausta. Reaktiivinen hypoglykemia voidaan tehokkaasti estää noudattamalla ruokavaliota, jossa vältetään nopeasti imeytyviä (nopeita) hiilihydraatteja: sokeripitoisia juomia, makeisia, makeita leivonnaisia ja vaalea leipä. Hiilihydraatteja voi nauttia, jos ne ovat kuitupitoisia, esim. ruisleipä ja muut täysjyväleivät. Jos oireita silti esiintyy, välipala ennen kuin oireita yleensä esiintyy, usein estää ne.

Osalla ihmisiä esiintyy aterian jälkeisiä ”adrenaliinioireita”, vaikka verensokeri ei laske alle normaalin. Tilaa kutsutaan idiopaattiseksi postprandiaaliseksi oireyhtymäksi, joka voidaan suomentaa sanoilla "tuntemattomasta syystä johtuva aterian jälkeinen oireyhtymä". Nimi kuvastaa sitä, että oireiden syntymekanismia ei kunnolla tunneta.

Käytettyjä lähteitä

Kauppinen-Mäkelin R, Otonkoski T. Hypoglykemia. Kirjassa: Välimäki R, Sane T, Dunkel L (toim.): Endokrinologia. Helsinki: Kustannus Oy Duodecim, 2009, s. 785-798.

Brun JF, Fedou C, Merher J. Postprandial reactive hypoglycemia. Diabetes & Metabolism 2000;26;337-51.

Kotikuntasi terveyspalvelut

Valitse kotikuntasi