Terveyskirjasto

Hae Terveyskirjastosta

Voit laajentaa hakua katkaisemalla sanan *-merkillä (esim. uni*).
Lue lisää
 »
 

Terveyskirjasto - Luotettavaa tietoa terveydestä

Matkailijan rokotukset
 
 

Ruskea tai tumma läiskä iholla

Lääkärikirja Duodecim
5.11.2012
ihotautien erikoislääkäri Matti Hannuksela

Pisamat

Pisamat eli teerenpilkut (ephelis) ovat 2–3 mm vaaleanruskeita läiskiä kasvoissa ja joskus muuallakin ihossa (ks. kuva «Pisamat»1). Niitä on punatukkaisilla useammin kuin muilla. Pisamat tummuvat auringossa ja häviävät talvella. Ne eivät ole luomia, sillä ihossa eri solujen määrä on normaali. Kyseessä on paikallinen melaniinipigmentin liikatuotanto. Lasten pisamat häviävät miltei aina iän lisääntyessä.

Kesakot

Kesakot (lentigo) ovat myös pieniä (1–10 mm) tummia, usein mustia pigmenttiläiskiä, joiden väri säilyy ympäri vuoden. Kesakoissa melaniinipigmenttiä tuottavien melanosyytti-solujen lukumäärä on lisääntynyt. Tavallisten kesakoiden lisäksi tunnetaan auringonvalon aiheuttamat eli aktiiniset kesakot, joita sanotaan myös vanhuuden pisamiksi (ks. kuva «Aurinkokesakot»2). Ne eivät muutu pahanlaatuisiksi. Erityisen runsaasti niitä syntyy PUVA-hoidossa (PUVA = psoraleeni + ultravioletti A-säteily), jota käytetään mm. psoriaasin hoidossa, (ks. «UV-valohoito»1). Myös solariumvalo tuottaa niitä ilman psoraleenia etenkin naisille. Pienet kesakot eivät muutu pahanlaatuisiksi. Sen sijaan suuri, kasvoissa oleva jättikesakko (kuva «Jättikesakko, ohimo»3) voi muuttua melanooman esiasteeksi (lentigo maligna) ja siitä varsinaiseksi melanoomaksi (lentigo maligna melanoma) «Melanooma ihossa»2. Kesakkoluomessa «Värilliset luomet (pigmenttiluomet, neevusluomet)»3 keskoita on tiheässä vaaleanruskeassa, ihon tasossa olevassa pigmenttiluomessa.

Suuria, yksittäisiä kesakoita voi hoitaa nestetyppijäädytyksellä ja lasereilla.

Tumma tai musta läiskä huulessa

Tumma tai musta läiskä huulessa ei anna syytä huoleen. Kyseessä on vain pigmentin lisääntyminen tyvisolukossa, ja melanosyyttien lukumäärä on normaali. Ei syöpävaaraa.

Tumma tai musta läiskä suun tai sukuelinten limakalvoissa

Tumma tai musta läiskä suun tai sukuelinten limakalvoissa voi olla julman näköinen, mutta se on lähes poikkeuksetta hyvänlaatuinen pigmenttilisä tyvisolukossa ja verinahassa. Jotta asia ei olisi liian yksinkertainen, hyvin harvinainen limakalvojen melanooma on alkuvaiheessa samannäköinen. Vastatulleisiin ja laajentuviin mustiin läiskiin limakalvoilla pitää siis suhtautua epäillen ja näyttää niitä lääkärille.

Maitokahviläiskä

Maitokahviläiskä (café au lait -läiskä) on soikea, jopa usean senttimetrin läpimittainen maitokahvin värinen pigmenttiläiskä vartalolla (ks. kuva «Maitokahviläiskä»4). Alle viisi maitokahviläiskää samalla henkilöllä ei edellytä lisätutkimuksia. Yli viisi läiskää voi olla merkki neurofibromatoosi-nimisestä perinnöllisestä sairaudesta (ks. «Ihon sidekudoskasvaimet»4).

Maksaläiskä

Maksaläiskä (melasma) on tumma, suurehko läiskä tavallisesti naisen poskessa tai otsassa, usein melko symmetrisenä molemmin puolin (ks. kuva «Maksaläiskä»5). Se syntyy usein raskauden aikana tai ehkäisytablettien tai muun hormonihoidon seurauksena. Läiskä vaalenee usein synnytyksen jälkeen. Se tummuu auringossa. Tummumista voi estää käyttämällä auringonsuojavoidetta, jonka suojavaikutus ulottuu ultraviolettisäteily A:n alueelle saakka. Lääkäri voi vaalentaa läiskän hydrokinonia ja tretinoiinia sisältävällä voiteella. Omin päin ei hydrokinonivalmisteita pidä käyttää, sillä yli neljä viikkoa kestävässä hoidossa on vaara, että läiskä tummuu entisestään. Hydrokinonin aiheuttama tummuminen tunnetaan termillä okronoosi, lat. ochronosis. Myös laserhoitoja on käytetty maksaläiskien häivyttämiseen.

Beckerin luomi

Beckerin luomi (Beckerin melanoosi) luetaan joko pigmenttisoluista tai orvaskedestä lähtöisin oleviin luomiin. Se on tyypillisimmillään 1–2 kämmenen kokoisena, muuta ihoa tummempana toisessa hartiassa miehellä, joskus naisellakin, ja on ilmestynyt siihen murrosiässä (ks. kuva «Beckerin luomi»6). Aikaa myöten luomeen voi kasvaa tavallista enemmän ihokarvoja. Sitä tavataan myös muilla ihoalueilla. Muutos on vaaraton.

Ihon paikallinen tummuminen

Ihotulehduksen jälkeinen ihon paikallinen tummuminen tunnetaan termeillä melanoosi (ks. kuva «Melanoosi»7) ja melanoderma. Kumpikin termi viittaa siihen, että pigmentti on melaniinia tai sen kaltaista ainetta. Pigmentti on tulehduksen takia joutunut verinahan sidekudossäikeiden väleihin eikä pigmentti "kulu pois" niin kuin se häviää orvaskedestä ihon uusiutuessa. Tyypillisiä melanoosin aiheuttajia ovat alaraajaturvotuksen aiheuttama ihottuma, toistopunoittuma «Lääkeallergiat»5 ja punajäkälä «Punajäkälä»6. Pigmentti voi olla peräisin myös ihon sisään joutuneesta verestä (ks. «Ihottuma jaloissa ja säärissä»7, «Pigmenttipurppura ja kultajäkälä»8, «Trombosytopenia (vähän verihiutaleita) )»9). Punaiset verisolut hajoavat, ja rautapigmenttiä jää kuukausiksi tai vuosiksi verinahan sidekudossäikeiden väliin.

Kotikuntasi terveyspalvelut

Valitse kotikuntasi