Terveyskirjasto

Hae Terveyskirjastosta

Voit laajentaa hakua katkaisemalla sanan *-merkillä (esim. uni*).
Lue lisää
 »
 

Terveyskirjasto - Luotettavaa tietoa terveydestä

Aurinkoihottuma2
 
 

Kilpirauhasen syöpä

Lääkärikirja Duodecim
28.10.2013
sisätautien erikoislääkäri Pertti Mustajoki

Suomessa todetaan noin 350 kilpirauhasen syöpää vuodessa. Naisilla sitä esiintyy 2–4 kertaa enemmän kuin miehillä.

Kilpirauhassyövän tyypit

Kilpirauhasen syöpäkasvaimia on kolmea tyyppiä, jotka erotetaan toisistaan mikroskooppisen solukuvan perusteella. Ne käyttäytyvät muutenkin osittain eri tavoin.

Yleisin syöpätyyppi on papillaarinen kilpirauhassyöpä. Onneksi se on kilpirauhassyövän muodoista myös vaarattomin. Se leviää kilpirauhasen imusuonia pitkin lähialueiden imusolmukkeisiin.

Toiseksi yleisin on follikulaarinen kilpirauhassyöpä. Se voi levitä verisuonien kautta ja lähettää etäpesäkkeitä keuhkoihin, luustoon tai muualle.

Harvinaisin on medullaarinen kilpirauhassyöpä. Se saa alkunsa niistä kilpirauhasen soluista, jotka tuottavat kalsitoniini-nimistä hormonia. Medullaarinen syöpä leviää imuteitse kaulan alueelle, mutta se voi myös levitä etäpesäkkeinä kauemmaksi.

Kilpirauhassyövän syyt

Ainoa tunnettu kilpirauhassyövän riskitekijä on vuosia aikaisemmin annettu kaulan alueen sädehoito. Se on syynä hyvin harvoin, joten useimmissa tapauksissa syövän alkuperää ei tiedetä. Kilpirauhasen liikatoiminnan radiojodihoito ei lisää syöpäriskiä.

Kilpirauhassyövän oireet

Kilpirauhassyöpä ilmenee lähes aina pelkkänä kilpirauhasen seudun kyhmynä. Se kasvaa varsin hitaasti kuukausien kuluessa. Kyhmy ei yleensä arista eikä muitakaan oireita ole.

Kilpirauhanen sijaitsee kaulan alaosassa heti ihon alla (ks. kuva «Kilpirauhanen»1). Kyhmy tuntuu ja näkyy aikaisessa vaiheessa, minkä ansiosta syöpä yleensä todetaan varsin varhain. Joskus syöpä ehtii levitä ympäristöön ja todetaan suurentunutta kaulan alueen imusolmuketta tutkittaessa.

Kilpirauhassyövän toteaminen

Kun todetaan kilpirauhasen seudun kyhmy, tehdään alueen kaikututkimus (ultraääni), jonka yhteydessä kyhmystä otetaan ohuella neulalla soluja mikroskoopilla tutkittavaksi. Useimmiten solukuva paljastaa syövän. Jos tulos jää epävarmaksi, kyhmy yleensä poistetaan kokonaan, jolloin diagnoosi varmistuu kudosnäytteen tutkimuksessa.

Kilpirauhassyövän hoito

Kilpirauhassyövän perushoito on leikkaus, jossa koko kilpirauhanen poistetaan mahdollisimman tarkasti. Samalla poistetaan sairaat imusolmukkeet, jos niitä on lähistöllä. Noin neljä viikkoa leikkauksen jälkeen annetaan papillaarisessa ja follikulaarisessa syövässä radiojodihoito, jossa käytetään huomattavasti suurempaa annosta kuin kilpirauhasen liikatoiminnassa (ks. «Kilpirauhasen liikatoiminta (hypertyreoosi, "myrkkystruuma")»1). Medullaarisessa syövässä radiojodia ei käytetä.

Leikkauksen ja radiojodihoidon välillä potilas on ilman kilpirauhashormonia, tyroksiinia, minkä vuoksi hänelle ehtii kehittyä kilpirauhasen vajaatoiminnan oireita (ks. «Kilpirauhasen vajaatoiminta (hypotyreoosi)»2). Radiojodin jälkeen aloitetaan säännöllinen lääkitys kilpirauhashormonilla eli tyroksiinilla, jota potilas tarvitsee lopun elämää.

Joskus papillaarinen kilpirauhasen syöpä todetaan sattumalta muusta syystä tehdyn kilpirauhasleikkauksen yhteydessä. Jos se on kooltaan alle senttimetrin, riittää hoidoksi pelkkä sairastuneen alueen poisto, eikä radiojodihoitoa tarvita.

Hoidon jälkeen potilas käy säännöllisesti seurantakäynneillä, jotta mahdollinen syövän uusiutuminen voitaisiin todeta ajoissa. Käynneillä seurataan verikokeilla kilpirauhasarvoja (ks. «Tyreotropiini ( P-TSH)»3) tyroksiiniannoksen säätämiseksi sopivaksi ja kilpirauhassyövän merkkiainetta tyreoglobuliinia.

Kilpirauhassyövän hoitotulokset

Kilpirauhassyövän hoitotulokset ovat hyvät. Papillaarisessa syövässä kahdenkymmenen vuoden kuluttua hoidosta vain viisi prosenttia on kuollut syöpään. Follikulaarisen syövän hoitotulokset ovat hieman huonommat, mutta siinäkin suurin osa potilaista on elossa kahdenkymmenen vuoden kuluttua.

Lisää tietoa kilpirauhassyövistä

Perusteellisempi artikkeli aiheesta on Suomen Endokrinologiyhdistyksen sivuilla, ks. Kilpirauhasen syöpä «http://endokrinologiyhdistys.yhdistysavain.fi/potilasohjeet/kilpirauhasen-syopa/»1 (Mera information på svenska, se «http://endokrinologiyhdistys.yhdistysavain.fi/pa-svenska/cancer-i-skoldkorteln/»2).

Käytettyjä lähteitä

Mäenpää H, Arola J, Schalin-Jäntti C, Välimäki M. Kilpirauhasen kasvaimet. Kirjassa Välimäki, Sane, Dunkel (toim.) Endokrinologia, Kustannus Oy Duodecim 2009, s.240–253.

Schalin-Jäntti C. Hoidetun kilpirauhassyövän seuranta perusterveydenhoidossa. Lääkärin tietokannat/Lääkärin käsikirja [online]. Helsinki: Kustannus Oy Duodecim, [päivitetty 7.8.2013]. Saatavilla Internetissä (vaatii käyttäjätunnuksen): «http://www.terveysportti.fi/dtk/ltkb/avaa?p_artikkeli=ykt01619»3

Kotikuntasi terveyspalvelut

Valitse kotikuntasi