Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » B » Bydureon

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Bydureon

Markkinoija

ASTRAZENECA

Vaikuttava aine

eksenatidi

Käyttötarkoitus

Aikuisiän eli tyypin 2 diabeteksen hoito suun kautta otettavien diabeteslääkkeiden lisänä.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Lääkeannos otetaan pistoksena ihon alle kerran viikossa samana viikonpäivänä. Ruokavaliota pitää noudattaa myös lääkehoidon aikana.

Lääkkeen ottaminen

Lääkeannos pistetään ihon alle reiden, vatsan tai olkavarren takaosaan. Viikottain voidaan käyttää samaa pistosaluetta, mutta pistoskohtaa alueen sisällä pitää vaihtaa. Lääkeannos voidaan pistää mihin tahansa vuorokauden aikaan ruokailusta riippumatta. Ennen ensimmäistä pistokertaa lääkäri tai hoitaja neuvoo, miten lääke pistetään. Lääkeannos pitää käyttää välittömästi, kun se on sekoitettu ruiskussa olevaan liuotinnesteeseen.

Jos lääkepistos unohtuu, se pistetään heti kun unohdus huomataan. Seuraavalla pistoskerralla voi palata vakituiseen pistospäivään, kunhan myöhässä otetun pistoksen jälkeen jää väliä vähintään yksi vuorokausi (24 tuntia) seuraavaan pistokseen. Kahta pistosta ei saa ottaa samana päivänä.

Pakkauksessa on käyttäjän opas, jossa kerrotaan tarkemmin valmisteen käytöstä ja lääkeliuoksen sekoittamisesta.

Vaikutustapa

Diabeteslääkkeet alentavat veren kohonnutta glukoosi- eli sokeripitoisuutta. Eksenatidi lisää insuliinin eritystä haimasta, mikä laskee glukoosipitoisuutta. Bydureon on pitkävaikutteinen valmiste.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat vatsaoireita tai pistokohdan paikallisoireita. Etenkin jos käyttää samanaikaisesti sulfonyyliureaa sisältävää suun kautta otettavaa diabeteslääkettä, lääke voi laskea liikaa verensokeria (hypoglykemia). Verensokeri pitää tarkistaa säännöllisesti. Joskus voi esiintyä myös päänsärkyä, heitehuimausta tai liikahikoilua.

Joskus pistoskohdassa voi nähdä tai tuntea pienen nystyrän. Se häviää yleensä 4–8 viikon aikana eikä pistoshoitoa pidä lopettaa.

Lääke voi harvoin aiheuttaa vakavan haimatulehduksen. Jos ilmenee tähän viittaavia oireita, kuten kovaa ja jatkuvaa vatsakipua, pitää heti ottaa yhteys lääkäriin. Lääke saattaa heikentää ruokahalua ja aiheuttaa painonlaskua, mikä diabeteksessa voi olla hyödyllistäkin. Jos paino kuitenkin laskee liian nopeasti (yli 1,5 kg viikossa), asiasta pitää puhua lääkärille, sillä tämä ei välttämättä ole hyväksi.

Raskaus ja imetys

Ei pidä käyttää raskautta suunniteltaessa, eikä raskauden tai imetyksen aikana.

Säilytys

Säilytä jääkaapissa (2 °C - 8 °C).Ei saa jäätyä.Annospakkausta ja kyniä voidaan säilyttää ennen käyttöä 4 viikkoa alle 30 °C:n lämpötilassa. Tämän ajan kuluttua Bydureon on käytettävä tai hävitettävä. Säilytä alkuperäispakkauksessa. Herkkä valolle.Sekoitetun lääkevalmisteen säilytys, ks. kohta Kestoaika.

Ulkonäkö

Injektiokuiva-aine: Valkoinen tai melkein valkoinen jauhe.Liuotin: Kirkas, väritön, kellertävä tai ruskehtava liuos.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2