Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » D » Dilzem

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Dilzem

Markkinoija

ORION PHARMA

Vaikuttava aine

diltiatseemi

Käyttötarkoitus

Kohonneen verenpaineen alentaminen sekä puristavan rintakivun eli angina pectoris -kivun ehkäisy.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan.

Lääkkeen ottaminen

Tabletit: niellään vesilasillisen kera. Depottabletit: niellään vesilasillisen kera joko kokonaisina tai puolitettuina. Ei saa pureskella eikä murskata. Depottabletin (tai puolikkaan) muovirunko kulkeutuu suoliston läpi ja voi joskus näkyä muuttumattomana ulosteessa.Depotkapselit: niellään kokonaisina vesilasillisen kera. Ei saa pureskella eikä murskata. Depottabletit ja -kapselit vapauttavat lääkeainetta tasaisesti pitkän ajan kuluessa.

Vaikutustapa

Diltiatseemi on kalsiumkanavansalpaaja. Se vaikuttaa sydämen toimintaan siten, että ylirasittuneen sydänlihaksen lyöntitiheys harvenee. Tällöin sen hapentarve vähenee ja kuorma kevenee. Lisäksi diltiatseemi laajentaa sepelvaltimoita ja vähentää verisuonten seinämän jännittyneisyyttä ja siten alentaa verenpainetta.

Haittavaikutukset

Yleisin haittavaikutus on turvotus. Joskus voi ilmaantua myös mm. päänsärkyä, huimausta, pahoinvointia, vatsaoireita, ihottumaa tai kasvojen punoitusta.

Raskaus ja imetys

Lääkettä ei saa käyttää raskauden tai imetyksen aikana.

Säilytys

Säilytä huoneenlämmössä (15-25 °C).

Ulkonäkö

Dilzem 60 mg tabl.: valkoinen tai melkein valkoinen, kapselinmuotoinen tabletti, mitat: 5 x 10 mm, jakouurre molemmilla puolilla, koodi DL 60.Dilzem 90 mg depottabl.: valkoinen tai melkein valkoinen, kapselinmuotoinen tabletti, mitat: 5,5 x 12 mm, jakouurre molemmilla puolilla, toisella puolella koodi DL 90.Dilzem 120 mg depottabl.: valkoinen tai melkein valkoinen, kapselinmuotoinen tabletti, mitat: 6 x 14 mm, jakouurre molemmilla puolilla, koodi DL 120.Dilzem 240 mg depotkaps.: vaaleansininen läpinäkymätön kova liivatekapseli.Dilzem 300 mg depotkaps.: läpinäkymätön kova liivatekapseli, vaaleansininen kansiosa ja valkoinen alaosa.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2