Etusivu » Lääkeopas » C » Cimzia

Cimzia

Markkinoija

UCB

Vaikuttava aine

sertolitsumabipegoli

Käyttötarkoitus

Nivel- ja selkärankareuman, nivelprosiaasin ja eräiden muiden niveltulehdusten hoito.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Lääkettä ei suositella alle 18-vuotiaille.

Lääkkeen ottaminen

Lääkäri tai hoitaja pistää lääkkeen ihon alle mieluiten reiden tai vatsan alueelle. Hoitaja voi opettaa kynän tai ruiskun pistotekniikan myös potilaalle.

Vaikutustapa

Tuumori- eli kasvainnekroositekijä (TNF) -nimisen valkuaisaineen määrä on lisääntynyt reumasairauksissa, joissa se mm. ylläpitää niveltulehduksia. Sertolitsumabipegoli on ns. TNF-estäjä eli se kiinnittyy kasvainnekroositekijään ja estää sen haitallisia vaikutuksia. Näin niveltulehdukset rauhoittuvat, nivelten toimintakyky paranee ja nivelvauriot hidastuvat. Vaikutus ilmenee kolmen kuukauden kuluessa.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimpinä haittavaikutuksina voi esiintyä lisääntynyttä alttiuta bakteeritulehduksiin, verenpaineen nousua, kuumetta, kipuja, kutinaa, ihottumaa, pahoivointia, päänsärkyä tai ihon ärsyyntymistä pistoskohdassa.

Mikäli potilaalle ilmenee tulehduksellisia, etenkin tuberkuloosiin viittaavia oireita kuten pitkittyvää yskää, kuihtumista/painon laskua, lievää kuumeilua, haluttomuutta, on syytä ottaa yhteyttä lääkäriin.

Raskaus ja imetys

Lääkettä ei saa käyttää raskauden aikana eikä imetyksen yhteydessä. Hedelmällisessä iässä olevien naisten pitää välttää raskaaksi tuloa hoidon aikana ja viisi kuukautta hoidon loputtua.

Säilytys

Jääkaapissa (2–8 °C). Ei saa jäätyä. Pidä esitäytetty kynä tai annosruisku ulkopakkauksessa. Herkkä valolle.

Ulkonäkö

Kirkas tai opaalinhohtoinen, väritön tai keltainen liuos.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2