Etusivu » Lääkeopas » G » Gracial

Gracial

Markkinoija

NAVAMEDIC

Vaikuttava aine

desogestreeli, etinyyliestradioli

Käyttötarkoitus

Raskauden ehkäisy.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Tabletit on otettava oikeassa järjestyksessä. Ensiksi otetaan sinisiä tabletteja 7 päivänä ja sen jälkeen valkoisia tabletteja 15 päivänä. Ennen seuraavan pakkauksen aloittamista pidetään 6 päivän tauko, jonka aikana tulee vuoto. Pakkauksessa on yksityiskohtainen käyttöohje, joka kannattaa lukea huolella.

Lääkkeen ottaminen

Pakkauksessa on tarkka käyttöohje, johon tulee tutustua huolella ennen käytön aloitusta. Tabletit tulee ottaa säännöllisesti, koska muutoin ehkäisyvarmuus heikkenee ja voi tulla välivuotoja. Ehkäisypillerit eivät suojaa HIV-tartunnalta (AIDS) eivätkä muilta sukupuolitaudeilta.

Vaikutustapa

Gracial on vähähormoninen ehkäisytabletti. Sen sisältämistä aineista desogestreeli on synteettinen keltarauhashormoni, ja etinyyliestradioli on synteettinen estrogeeni eli naishormoni. Nämä hormonit estävät munasolun irtoamisen. Vaikutus välittyy aivolisäkkeen kautta munasarjoihin. Myös kohdunkaulan lima muuttuu huonosti siittiöitä läpäiseväksi.

Haittavaikutukset

Lääke voi joskus aiheuttaa painon nousua tai erilaisia vatsaoireita. Päänsärkyä, masennusta ja mielialan vaihteluja on myös havaittu. Rinnat voivat suurentua tai aristaa. Auringonottoa pitäisi välttää, jos maksaläiskiä on aikaisemmin tullut esimerkiksi raskauden aikana.

Jos esiintyy voimakasta oksentelua tai ripulia voi ehkäisyteho heikentyä.

Raskaus ja imetys

Valmistetta ei saa käyttää raskauden eikä imetyksen aikana.

Säilytys

Alle 30 °C. Huoneenlämmössä. Alkuperäispakkauksessa. Herkkä valolle ja kosteudelle.

Ulkonäkö

Pyöreitä, litteitä, viistoreunaisia tabletteja. Koodimerkintä tabletin toisella puolella on Organon* ja toisella puolella TR ja sen alapuolella 9 (siniset tabletit) tai 8 (valkoiset tabletit).

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2