Etusivu » Lääkeopas » D » Deprakine

Deprakine

Markkinoija

SANOFI

Vaikuttava aine

valproiinihappo, valproiinihappo

valproiinihappo

Käyttötarkoitus

Lääke on tarkoitettu epilepsian hoitoon. Sitä voidaan käyttää myös kaksisuuntaisen mielialahäiriön yhteydessä esiintyvän manian hoitoon.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Hoito aloitetaan yleensä pienillä annoksilla, joita suurennetaan tarpeen mukaan.

Lääkkeen ottaminen

Entero- ja depottabletit on nieltävä kokonaisina veden kera. Tipat voidaan sekoittaa esimerkiksi hedelmäsoseeseen. Hedelmällisessä iässä olevien naisten on käytettävä tehokasta ehkäisyä lääkehoidon aikana. Alkoholin käytöstä on pidättäydyttävä hoidon aikana. Hoidon alkuvaiheen vatsaoireita voi vähentää ottamalla lääkkeen aterian yhteydessä.

Vaikutustapa

Natriumvalproaatti vaikuttaa keskushermostoon siten, että epilepsialle ominaiset hallitsemattomat sähköpurkaukset aivoissa estyvät tai vähenevät.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat vapina ja pahoinvointi. Joskus voi esiintyä myös verisolujen muutoksia, painon nousua, liike- ja muistihäiriöitä, päänsärkyä, uneliaisuutta, huimausta, mahavaivoja, sekavuutta tai keskittymisvaikeuksia.

Lääke voi etenkin käytön alussa väsyttää ja tällöin on hyvä välttää autolla ajoa. Alkoholin tulee välttää lääkityksen aikana.

Raskaus ja imetys

Lääkäri arvioi lääkkeen käytön raskauden tai imetyksen yhteydessä. Hedelmällisessä iässä olevien naisten pitää käyttää tehokasta ehkäisyä lääkehoidon aikana.

Säilytys

Tabletit: Alle 25 °C, alkuperäispakkauksessa, pakkaus tiivisti suljettuna. Herkkä kosteudelle.

Oraaliliuos ja tipat, liuos: Säilytä alle 25 °C. Älä säilytä kylmässä. Ei saa jäätyä.

Injektio: Avaamaton pakkaus: Huoneenlämpö (+15 - +25 ºC). Liuos injektiota tai infuusiota varten: Korkeintaan 12 tuntia huoneenlämmössä tai 24 tuntia kylmässä (+2 - +8 ºC) liuottimen lisäämisen jälkeen.

Ulkonäkö

Enterotabletit: Valkoinen tai melkein valkoinen, kupera, kalvopäällysteinen enterotabletti 100 mg ø 7,4 mm, jakouurteeton; 300 mg ø 10,4 mm, jakouurteeton; 500 mg ø 12,4 mm, jakouurteeton.

Depottabletit: Melkein valkoinen, soikea, kalvopäällysteinen depottabletti, 300 mg: 14,2 mm x 6,2 mm x 6,0 mm ja 500 mg: 17,1 mm x 7,2 mm x 7,2 mm.

Oraaliliuos: Kirkas liuos, vadelman- ja kirsikanmakuinen.

Tipat, liuos: Väritön, kirkas liuos.

Injektio: Valkoinen tai melkein valkoinen jauhe, liuotuksen jälkeen kirkas tai kellertävä liuos.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2