Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » E » Equasym Retard

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Equasym Retard

Markkinoija

SHIRE

Vaikuttava aine

metyylifenidaatti

Käyttötarkoitus

Valmistetta käytetään aktiivisuus- ja tarkkaavaisuushäiriön (ADHD) hoitoon yli 6-vuotiaille lapsille ja nuorille, kun muilla hoitokeinoilla ja tukitoimilla ei ole saatu riittävän hyvää tulosta. Tarve lääkehoitoon arvioidaan yksilökohtaisesti, eikä lääkitystä yleensä jatketa, elleivät oireet ala lievittyä kuukauden käytön jälkeen. Murrosiässä käyttö yleensä lopetetaan.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Yleensä aloitetaan pienehköllä annostuksella, jota suurennetaan tarpeen ja haittavaikutusten ilmaantumisen mukaan.

Lääkkeen ottaminen

Kapseli niellään kokonaisena, tai avattuna, jolloin sen sisältöä ei saa rikkoa. Mahdollisia vatsaoireita voi vähentää ottamalla lääke aterian yhteydessä. Alkoholia ei tule käyttää hoidon aikana.

Vaikutustapa

Metyylifenidaatti on lievästi keskushermostoa kiihottava aine, jonka vaikutus painottuu lähinnä psyykkisiin toimintoihin. Vaikutustapaa ei täysin tunneta, mutta lääke ilmeisesti stimuloi aivokuorta ja vaikuttaa myös aivojen välittäjäaineisiin. Lääke lievittää käyttäytymishäiriöitä, kuten tarkkaavaisuuden puutetta, henkistä epävakaisuutta, impulsiivisuutta ja voimakasta toimintatarmoa.

Haittavaikutukset

Hoidon alkaessa yleisimpiä ovat unettomuus ja hermostuneisuus. Muita yleisimpiä ovat päänsärky, ylävatsakipu, ruokahalun väheneminen ja tarkkaavaisuushäiriön oireiden paheneminen. Myös sydämen tykytystä, huimausta, mielialan muutoksia ja erilaisia vatsaoireita voi ilmaantua. Lääkäri antaa tietoa harvinaisemmista haittavaikutuksista. Lääkkeen pitkäaikaista käyttöä tulee välttää, koska haittavaikutukset voivat vaikeutua. Urheilijoiden doping-testissä lääke aiheuttaa positiivisen tuloksen.

Raskaus ja imetys

Valmistetta ei tule käyttää raskauden ja imetyksen aikana.

Säilytys

Säilytä alle 25 °C.

Ulkonäkö

10 mg: Kapselissa on tummanvihreä läpinäkymätön yläosa, johon on painettu valkoisella ”S544”, ja valkoinen läpinäkymätön alaosa, johon on painettu mustalla ”10 mg”.

20 mg: Kapselissa on sininen läpinäkymätön yläosa, johon on painettu valkoisella ”S544”, ja valkoinen läpinäkymätön alaosa, johon on painettu mustalla ”20 mg”.

30 mg: Kapselissa on punertavanruskea läpinäkymätön yläosa, johon on painettu valkoisella ”S544”, ja valkoinen läpinäkymätön alaosa, johon on painettu mustalla ”30 mg”.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2