Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » B » Betnovat, Betnovat Scalp

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Betnovat, Betnovat Scalp

Markkinoija

GLAXOSMITHKLINE

Vaikuttava aine

beetametasoni

Käyttötarkoitus

Betnovat-valmisteita käytetään paikallisesti vaikeisiin ihon ja päänahan sairauksiin, tulehduksiin ja allergioihin silloin, kun ei ole vaaraa ihon märkimisestä. Tyypillisiä käyttöaiheita ovat psoriasis ja eräät muut ihosairaudet sekä erilaiset ihotulehdukset ja allergiset ihottumat. Päänahan hoitoon tarkoitettu liuos sopii myös muille karvaisille alueille hoitamaan punoittavaa, kutisevaa ja usein hilseilevää ihottumaa. Sitä käytetään myös korvakäytävän tulehdusten hoitoon.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Valmisteita käytetään tavallisesti 1-2 kertaa vuorokaudessa. Erittäin vaikeiden ihottumien hoidossa lääkkeen tehoa voidaan lääkärin harkinnan mukaan lisätä peittämällä hoidettava ihoalue muovikelmulla, mutta tätä ei pidä tehdä omin päin.

Lääkkeen ottaminen

Valmisteita levitetään ohuelti - sitä ohuempi kerros, mitä ohuempi käsiteltävä ihonkohta on. Erityisen varovainen kannattaa olla hoidettaessa kasvojen, kaulan, taivealueiden tai sukuelinten ihoa. Päänahkaan tarkoitettua liuosta tiputetaan hoidettaville alueille siten, että hiuksiin tehdään jakauksia ja liuosta hierotaan sormenpäillä kevyesti päänahan sisään. Ainetta ei saa päästä silmiin, eikä liuosta saa annostella avotulen läheisyydessä.

Vaikutustapa

Beetametasoni on kortikosteroidi, joka lievittää paikallisesti käytettynä ihon allergisia ja tulehdukseen liittyviä reaktioita. Emulsiovoidetta on tarkoitus käyttää hiljattain alkaneisiin, vetistäviin ihottumiin, voidetta lähinnä hilseilevän kuivaan ihoon tai kuivuneisiin ihonkohtiin.

Haittavaikutukset

Ohjeiden mukaan käytettynä lääkkeet eivät useinkaan aiheuta haittavaikutuksia. Ihon paikallista kuumotusta tai kutinaa voi ilmaantua. Lääkkeitä ei yleensä käytetä kovin pitkiä aikoja eikä suuria annoksia, koska tällöin beetametasonia voi imeytyä elimistöön, missä siitä voi olla haittaa. Ihon rakenne voi myös muuttua kovin pitkään jatkuvasssa käytössä. Toisaalta tietyt vaikeat ihosairaudet voivat vaatia pitkään jatkuvaa lääkitystä silloinkin, kun tästä saattaa aiheutua haittavaikutuksia.

Raskaus ja imetys

Lääkkeen käyttämisestä raskauden aikana ja imetyksen yhteydessä on neuvoteltava lääkärin kanssa.

Säilytys

Emulsiovoide ja voide: Säilytä huoneenlämmössä (+15-25 °C).

Liuos iholle ja Scalp: Säilytä alle 25 °C. Pidä pakkaus tiiviisti suljettuna, kun valmistetta ei käytetä. Sisältö on helposti syttyvää. Pidettävä poissa tulen, liekkien tai lämmön luota. Betnovat-liuosta ei saa jättää suoraan auringonvaloon.

Ulkonäkö

Emulsiovoide: valkoinen emulsiovoide alumiinituubissa, jossa on valkoinen muovikorkki. Voide: harmahtava läpikuultava voide alumiinituubissa, jossa on valkoinen muovikorkki. Liuos iholle: valkoinen liuos valkoisessa muovipullossa.Betnovat Scalp: läpinäkyvä lievästi geelimäinen neste valkoisessa suuttimella varustetussa muovipullossa.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2