Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » D » Dermovat, Dermovat Scalp

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Dermovat, Dermovat Scalp

Markkinoija

GLAXOSMITHKLINE

Vaikuttava aine

klobetasoli

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään paikallisesti itsepintaisen vaikeisiin ihon ja päänahan sairauksiin, tulehduksiin ja allergioihin silloin, kun miedommat valmisteet eivät ole tehonneet ja kun ei ole vaaraa ihon märkimisestä. Tyypillisiä käyttöaiheita ovat vaikea psoriasis ja eräät muut ihosairaudet sekä erilaiset ihotulehdukset ja allergiset ihottumat.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Valmisteita käytetään tavallisesti 1-2 kertaa vuorokaudessa, toipumisvaiheessa harvemmin. Erittäin vaikeiden ihottumien hoidossa lääkkeen tehoa voidaan lääkärin harkinnan perusteella vielä lisätä peittämällä hoidettava ihoalue muovikelmulla. Yleensä lääkettä ei käytetä kolmea viikkoa pitempää jaksoa, ellei lääkäri toisin määrää.

Lääkkeen ottaminen

Pieni määrä voidetta tai emulsiovoidetta levitetään ohuelti ja hierotaan varovasti ihottuma-alueelle. Kädet on pestävä huolellisesti voiteen levittämisen jälkeen. Annetaan imeytyä riittävän pitkään kunkin käyttökerran jälkeen ennen perusvoiteen levittämistä.

Liuosta levitetään pieni määrä päänahkaan illalla ja aamulla. Vältettävä tupakointia, kun liuosta levitetään päänahkaan. Myös avotulen käsittelyä ja kovaa kuumuutta (esim. hiustenkuivaajan käyttö) pitää välttää liuoksen levittämisen jälkeen.

Valmisteita ei saa joutua silmiin.

Vaikutustapa

Klobetasoli kuuluu erityisen vahvoihin kortikosteroideihin. Se lievittää paikallisesti käytettynä tehokkaasti ihon allergisia ja tulehdukseen liittyviä reaktioita. Emulsiovoidetta on tarkoitus käyttää hiljattain alkaneisiin, vetistäviin ihottumiin, voidetta lähinnä hilseilevän kuivaan ihoon tai kuivuneisiin ihonkohtiin. Päänahan hoitoon tarkoitettu liuos sopii myös muille karvaisille alueille.

Haittavaikutukset

Ohjeiden mukaan käytettynä lääke ei useinkaan aiheuta haittavaikutuksia. Joskus se aiheuttaa yliherkkyyttä, jolloin lääkitys yleensä on pakko lopettaa. Dermovatin pitkäaikaista käyttöä varotaan siksi, että tällöin klobetasolia voi imeytyä elimistöön, missä siitä voi olla haittaa. Ihokaan ei pidä kovin pitkään jatkuvasta lääkevoiteen käytöstä. Toisaalta tietyt vaikeat ihosairaudet voivat vaatia pitkään jatkuvaa lääkitystä silloinkin, kun tästä saattaa aiheutua haittavaikutuksia.

Raskaus ja imetys

Lääkkeen käyttämisestä raskauden aikana ja imetyksen yhteydessä on neuvoteltava lääkärin kanssa.

Säilytys

Huoneenlämmössä (15-25 °C). Liuos on tulenarkaa.

Ulkonäkö

Emulsiovoide. Veden kanssa sekoittuva valkoinen voide. Voide. Vettä hylkivä valkoinen voide.

Scalp-liuos. Väritön, kirkas tai hiukan samea, lievästi sakea neste, joka tuoksuu voimakkaasti isopropyylialkoholille.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2