Etusivu » Lääkeopas » K » Kalcipos-D

Kalcipos-D

Markkinoija

MEDA

Vaikuttava aine

kalsiumkarbonaatti, kolekalsiferoli (D3-vitamiini)

Käyttötarkoitus

Ikääntyneiden D-vitamiinin ja kalsiumin puutteen ehkäisy ja hoito. Lisäksi D-vitamiini- ja kalsiumlisänä luukadon eli osteoporoosin hoidossa.

Annostus

Jos lääkäri on määrännyt lääkettä, sitä käytetään lääkärin ohjeen mukaan. Aikuiset ottavat yleensä yhden purutabletin/tabletin 1-2 kertaa päivässä. Ei ole tarkoitettu lapsille tai nuorille.

Lääkkeen ottaminen

Tabletti niellään nesteen kanssa kokonaisena, murskattuna tai jaettuna.Purutabletti pureskellaan tai annetaan hitaasti liueta suussa.Rauta- ja sinkkivalmisteet otettava 2 tuntia ennen kalkkivalmistetta tai 2 tuntia sen jälkeen.

Vaikutustapa

Kalsium ja D-vitamiini osallistuvat luun muodostumiseen ja edistävät luuston hyvinvointia. Lisäksi D-vitamiini lisää kalsiumin imeytymistä elimistöön suolistosta.

Haittavaikutukset

Lääke ei yleensä aiheuta haittavaikutuksia.

Kalsium voi huonontaa eräiden lääkkeiden imeytymistä. Esimerkiksi tetrasykliinimikrobilääkkeet pitää ottaa kaksi tuntia ennen kalsiumin ottamista tai vähintään 4-6 tuntia sen jälkeen.

Raskaus ja imetys

Itsehoidossa käytettäviä annoksia voidaan käyttää raskauden ja imetyksen aikana. Päivittäinen kalsiumin saanti raskauden aikana ei saa ylittää 1500 mg:aa eikä D-vitamiinin saanti 600 IU:ta. Kalsium ja D-vitamiini erittyvät rintamaitoon, mikä on otettava huomioon, kun lapselle annetaan D-vitamiinilisää.

Säilytys

Alle 30 °C, purkki tiiviisti suljettuna, valolta ja kosteudelta suojassa.

Ulkonäkö

Tabl: Valkoisia, kapselinmuotoisia, merkintä R 104.Purutabl: Valkoinen, pyöreä, merkintä R137. Halkaisija 17 mm.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2