Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » A » Adalat, Adalat Oros

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Adalat, Adalat Oros

Markkinoija

BAYER

Vaikuttava aine

nifedipiini

Käyttötarkoitus

Kohonneen verenpaineen alentaminen sekä angina pectoriksen eli rintakipukohtausten ehkäiseminen. Myös Raynaudin taudin eli sairaalloisen kylmäsormisuuden hoito.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan.

Lääkkeen ottaminen

Depottabletit vapauttavat lääkeannoksen pitkän ajan kuluessa. Depottabletit on nieltävä kokonaisina eli niitä ei saa jakaa, pureskella eikä murskata. Tabletit otetaan vesilasillisen kera ruokailusta riippumatta.

Greippimehua tulee välttää, sillä se heikentää lääkkeen tehoa.

Lääkkeen saa ottaa läpipainopakkauksesta pois vasta juuri ennen sen ottamista.

Vaikutustapa

Nifedipiini kuulu ns. kalsiumsalpaajiin ja se vähentää ääreisverisuonien aiheuttamaa vastusta verenkierrolle, jolloin sydämen kuorma kevenee ja verenpaine alenee. Lääke avartaa myös sepelvaltimoita, jotka kuljettavat tuoretta verta sydänlihakselle. Tämä vähentää angina pectoris -kipujen ilmaantumista.

Haittavaikutukset

Yleisimmät haittavaikutukset ovat päänsärky, turvotus, ummetus ja pahoinvointi.

Raskaus ja imetys

Lääkkeen käyttö raskauden ja imetyksen aikana on kielletty.

Säilytys

Ei lämpötilan suhteen erityisiä säilytysolosuhteita eli voidaan säilyttää huoneenlämmössä. Alkuperäispakkauksessa. Herkkä valolle.

Ulkonäkö

Adalat:10 mg depottabletit: Harmahtavan vaaleanpunainen, pyöreä, kupera, kalvopäällystetty tabletti. Merkintä A 10 ja Bayer-risti.20 mg depottabletit: Hamahtavan vaaleanpunainen, pyöreä, kalvopäällystetty tabletti. Merkintä 1 U ja Bayer-risti.

Adalat Oros:20 mg:aaleanpunainen, kupera, pyöreä tabletti. Merkintä 'Adalat 20'. 30 mg:aaleanpunainen, kupera, pyöreä tabletti. Merkintä 'Adalat 30'. 60 mg:aaleanpunainen, kupera, pyöreä tabletti. Merkintä 'Adalat 60'.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2