Etusivu » Uutta Terveyskirjastossa » Procysbi

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Procysbi

Markkinoija

CHIESI PHARMA

Vaikuttava aine

merkaptamiini

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään nefroottisen kystinoosin hoitoon hidastamaan munuaisten vajaatoiminnan kehittymistä.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan.

Lääkkeen ottaminen

Lääke otetaan 2 kertaa vuorokaudessa, n. 12 tunnin välein. Sitä ei pidä ottaa paljon rasvaa tai proteiineja sisältävien eikä jäädytettyjen ruokien (mm. jäätelö) kanssa.  Ateriointia ja maitotuotteita vältettävä vähintään 1 tunti ennen annostelua ja 1 tunti annostelun jälkeen. Jos tämä ei mahdollista, saa syödä vain n. 100 mg ruokaa (mieluiten hiilihydraatteja). On tärkeää ottaa lääke joka kerta samalla lailla ruokailun suhteen.

Alle 6-vuotiailla lapsilla on vaara, että lääkettä joutuu hengitysteihin, joiten heillä kapseli avataan ja sen sisältö sekoitetaan ruokaan tai nesteeseen:

 • Sekoittaminen ruokaan:
  • Sekoitetaan varovasti n. 100 g:n omenasosetta tai marjahilloa, joka pitää syödä kokonaan
  • Lisäksi lapsi voi juoda n. 250 ml hapokasta nestettä (mm. hedelmämehu)
  • Seos pitää syödä 2 h kuluessa valmistamisesta; säilytettävä jääkaapissa tämän aikaa
 • Annostelu ravintoletkun kautta:
  • Aamu- tai ilta-annoksen kapselit on avattava ja sisältö on sekoitettava noin 100 grammaan omenasosetta tai marjahilloa. Sekoita lääkekapselin sisältö kevyesti pehmeään ruokaan, jolloin syntyy kysteamiinirakeita ja pehmeää ruokaa sisältävä seos. Annostele seos sen jälkeen PEG-letkun, nenä-mahaletkun tai PEJ-letkun kautta. Seos on annettava kahden tunnin kuluessa sen valmistamisesta, ja se on säilytettävä jääkaapissa valmistuksen ja käyttämisen välisen ajan.
 • Sekoittaminen appelsiinimehuun tai muuhun happamaan hedelmämehuun 
  • Aamu- tai ilta-annoksen kapselit on avattava ja sisältö on sekoitettava 100–150 ml:aan hapokasta hedelmämehua. Annos voidaan antaa seuraavilla tavoilla:
  • Vaihtoehto 1 / ruisku: Sekoita seosta kevyesti viiden minuutin ajan ja vedä kysteamiinirakeita ja hapokasta hedelmämehua sisältävä seos ruiskuun.
  • Vaihtoehto 2 / muki: Sekoita seosta kevyesti viiden minuutin ajan kupissa tai ravista sitä kevyesti viiden minuutin ajan kannellisessa mukissa (esimerkiksi nokkamukissa). Juo kysteamiinirakeita ja hapokasta hedelmämehua sisältävä seos.
  • Seos on otettava (juotava) 30 minuutin kuluessa sen valmistamisesta, ja se on säilytettävä jääkaapissa valmistuksen ja ottamisen välisen ajan.

Jos annos unohtuu ottaa, se otetaan mahdollisimman pian muistettaessa. Jos seuraavaan annokseen on alle 4 tuntia aikaa, annos jätetään väliin ja palataan normaaliin aikatauluun. Kaksinkertaista annosta ei saa ottaa.

Vaikutustapa

Lääke estää kysteiini-aminohapon kertymistä elimistön soluihin ja siten hidastaa munuaisten vajaatoiminnan kehittymistä.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat ruokahaluttomuus, oksentelu, pahoinvointi, ripuli, voimattomuus ja kuume. Joskus saattaa esiintyä myös päänsärkyä, vatsakipua, pahanhajuista hengitystä, maha-suolitulehdusta, ihottumaa ja ihon poikkeavaa hajua.

Raskaus ja imetys

Lääkäri harkitsee lääkkeen käytön raskauden aikana. Ei saa käyttää imetyksen aikana.

Säilytys

Säilytä avaamaton pakkaus jääkaapissa (2°C - 8°C). Suojattava jäätymiseltä. Ei saa säilyttää avattuna yli 25°C:n lämpötilassa. Suojaa pakkaus valolta ja kosteudelta pitämällä se tiiviisti suljettuna.

Ulkonäkö

Vaaleansiniset koon 0 kapselit, joihin on painettu merkintä ”75 mg” valkoisella musteella. Kapseleissa on tummansininen yläosa, johon on painettu Raptorin logo valkoisella musteella.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2