Terveyskirjasto

Hae Terveyskirjastosta

Voit laajentaa hakua katkaisemalla sanan *-merkillä (esim. uni*).
Lue lisää
 »
 

Terveyskirjasto - Luotettavaa tietoa terveydestä

Allerginen nuha
 
 

Finrexin

Markkinoija

Takeda Oy

Vaikuttava aine

Yksi annospussi sisältää asetyylisalisyylihappoa 350 milligrammaa (mg), kofeiinia 30 mg ja askorbiinihappoa eli C-vitamiinia 300 mg. Finrexin-jauhe maistuu sitruunalta tai eukalyptys-mentolilta ja Finrexin Neo -jauhe mustaherukalta. Jauheet on makeutettu sakkaroosilla.

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään lievittämään särkyä ja kuumetta, etenkin nuhakuumeen eli flunssan yhteydessä. Lääke on tarkoitettu lyhytaikaiseen käyttöön.

Annostus

Aikuisille yksi annospussi tarpeen mukaan 3-4 kertaa vuorokaudessa; enintään kahdeksan annospussia vuorokaudessa. Alle 16-vuotiaille ainoastaan lääkärin ohjeen mukaan. Samanaikaisesti ei saa käyttää muita tulehduskipulääkkeitä, sillä teho ei parane, mutta lääkkeiden haitat lisääntyvät.

Lääkkeen ottaminen

Annospussin sisältämä jauhe liuotetaan lasilliseen kuumaa vettä ja juodaan lämpimänä.

Vaikutustapa

Asetyylisalisyylihappo on tulehduskipulääke, joka lievittää särkyä ja alentaa kuumetta. C-vitamiinia voidaan tarvita tavallista enemmän infektion yhteydessä. Kofeiinilla on vähäistä piristävää vaikutusta.

Haittavaikutukset

Lääke voi aiheuttaa närästystä tai vatsakipuja. Asetyylisalisyylihappo saattaa aiheuttaa haavaumia mahalaukun limakalvolle, etenkin iäkkäille. Mahahaava-alttiit henkilöt eivät saa käyttää lääkettä. Samanaikainen alkoholin käyttö saattaa lisätä mahahaittoja. Asetyylisalisyylihappo voi aiheuttaa allergisia reaktioita ja pahentaa astman oireita.

Raskaus ja imetys

Käytöstä raskauden aikana ja imetyksen yhteydessä pitää neuvotella lääkärin kanssa.

Säilytys

Huoneenlämmössä (+15 - +25 °C:ssa).

Ulkonäkö

Sitruunanmakuinen: Lievästi kellertävä, rakeinen, kiteinen ja sitruunantuoksuinen jauhe.

Eukalyptuksen ja mentolin makuinen: melkein valkoinen tai lievästi kellertävä, rakeinen, eukalyptuksen- ja mentolintuoksuinen jauhe.

Finrexin Neo -jauhe:

Vaaleanvioletti tai luonnonvalkoinen, rakeinen, kiteinen ja mustaherukantuoksuinen jauhe, jossa saattaa olla myös tummia rakeita.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta 1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus (www.laaketietokeskus.fi).

Kotikuntasi terveyspalvelut

Valitse kotikuntasi