Terveyskirjasto

Hae Terveyskirjastosta

Voit laajentaa hakua katkaisemalla sanan *-merkillä (esim. uni*).
Lue lisää
 »
 

Terveyskirjasto - Luotettavaa tietoa terveydestä

Terve suu
 
 

Gaviscon

Markkinoija

Nordic Drugs AB, sivuliike Suomessa

Vaikuttava aine

Algiinihappo, aluminiumhydroksidi ja natriumbikarbonaatti.

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään lähinnä liikahappoisuudesta johtuvaan närästykseen sekä muihin ylävatsan ja ruokatorven kipuihin ja oireisiin.

Annostus

Oraalisuspension tavanomainen kerta-annos aikuisille on 10-20 millilitraa (ml). Lapsille lääkärin ohjeen mukaan. Purutabletteja voi ottaa kerralla 1 - 3 kappaletta.

Lääkkeen ottaminen

Lääkeannos otetaan puolisen tuntia aterian jälkeen sekä juuri ennen makuulle menoa ja muulloin tarvittaessa. Tabletit pureskellaan huolellisesti ennen nielemistä. Oraalisuspensio annostellaan millilitroina lääkemitan avulla ja sitä voi ottaa myös pienen vesimäärän kera.

Vaikutustapa

Lääke suojaa mahalaukun ja ruokatorven limakalvoa mahahapon ärsyttävältä vaikutukselta. Tällaista tarvitaan silloin, kun limakalvo on syystä tai toisesta kyvytön kestämään happoa. Gaviscon estää myös mahahapon pääsyä ruokatorvea ärsyttämään, kun lääke muodostaa ruokatorven ja mahalaukun rajalle suojakerroksen.

Haittavaikutukset

Tavanomaisina annoksina lyhyehkön ajan käytettynä lääke ei yleensä aiheuta haittavaikutuksia. Joskus voi ilmaantua ummetusta tai ihon kutinaa. Gaviscon voi heikentää joidenkin muiden lääkkeiden imeytymistä. Lääkityksestä onkin hyvä mainita lääkärille tämän harkitessa muiden lääkkeiden määräämistä. Tablettien pureskelussa syntyvä vaahto voi tuntua epämiellyttävältä, jos käyttäjällä on hammasproteesi. Tähän auttaa, kun pureskelee tabletin puolikas kerrallaan.

Raskaus ja imetys

Lääkettä voi käyttää raskauden ja imetyksen aikana.

Säilytys

Oraalisuspensio: Säilytetään huoneenlämmössä 15-25 °C. Pidä muovipullo tiiviisti suljettuna. Purutabletit: Säilytä alle 25 °C. Herkkä kosteudelle.

Ulkonäkö

Oraalisuspensio: Valkoinen, hieman viskoosi suspensio. Purutabletit: Pyöreä, litteä valkoinen tai melkein valkoinen tabletti, toisella puolella merkintä ”GAVISCON”.

Hinta ja pakkaustiedot

VahvuusPakkausLääkemuotoHintaViitehinta
100 mlORAALISUSP5.47
120 folPURUTABL20.17
20 folPURUTABL5.47
500 mlORAALISUSP12.79

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta 1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus (www.laaketietokeskus.fi).

Kotikuntasi terveyspalvelut

Valitse kotikuntasi