Terveyskirjasto

Hae Terveyskirjastosta

Voit laajentaa hakua katkaisemalla sanan *-merkillä (esim. uni*).
Lue lisää
 »
 

Terveyskirjasto - Luotettavaa tietoa terveydestä

Allerginen nuha
 
 

Myfortic

Markkinoija

Novartis Finland Oy

Vaikuttava aine

Mykofenolaatti.

Käyttötarkoitus

Myfortic on tarkoitettu käytettäväksi yhdessä siklosporiinin ja kortikosteroidien kanssa estämään hyljintää munuaissiirteen jälkeen aikuispotilailla.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan.

Lääkkeen ottaminen

Enterotabletti niellään kokonaisena runsaan nesteen kera. Sen voi ottaa joko aina tyhjään vatsaan tai aina ruokailun kanssa. Tabletteja ei saa murskata, jotta niiden päällysteosa säilyisi ehjänä. Jos tablettien murskaaminen on tarpeellista, on vältettävä jauheen hengittämistä tai sen joutumista suoraan kosketukseen ihon tai limakalvojen kanssa.

Vaikutustapa

Mykofenolaatti vähentää elimistön puolustusjärjestelmän toimintaa sille vierasta siirrännäistä kohtaan, mikä varmistaa elinsiirron onnistumista.

Haittavaikutukset

Tavallisimpia ovat väsymys, kuume, päänsärky sekä erilaiset vatsaoireet, kuten ripuli, ilmavaivat, vatsan turpoaminen ja vatsakivut. Lääke voi vähentää valkosolujen määrää veressä ja altistaa erilaisille tulehdussairauksille. Muitakin haittavaikutuksia voi ilmaantua, mutta ne ovat harvinaisempia kuin edellä mainitut. Lääkärille tulee ilmoittaa välittömästi infektion merkeistä sekä odottamattomasta mustelmanmuodostuksesta, verenvuodosta tai muusta luuydinlamaan viittaavasta. Lääkityksen aikana on syytä välttää auringon ottamista, koska ihosyövän riski voi kasvaa. Erilaiset infektiot voivat yleistyä. Rokotteet vaikuttavat normaalia heikommin, jos niitä saa hoidon aikana. Influenssarokotteen ottaminen voi olla hyödyllistä.

Raskaus ja imetys

Valmistetta saa käyttää raskauden aikana vain lääkärin huolellisen arvion jälkeen. Imetyksen aikana lääkettä ei saa käyttää.

Säilytys

Säilytä alle 30 °C. Säilytä alkuperäispakkauksessa. Herkkä kosteudelle.

Ulkonäkö

180 mg: Limetinvihreä, pyöreä tabletti, jossa on viisto reuna ja toisella puolella merkintä “C”.
360 mg: Vaalean oranssinpunainen, ovaalinmuotoinen tabletti, jossa on toisella puolella merkintä ”CT”.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta 1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus (www.laaketietokeskus.fi).

Kotikuntasi terveyspalvelut

Valitse kotikuntasi

Katso myös