Terveyskirjasto

Hae Terveyskirjastosta

Voit laajentaa hakua katkaisemalla sanan *-merkillä (esim. uni*).
Lue lisää
 »
 

Terveyskirjasto - Luotettavaa tietoa terveydestä

Parisuhdetesti
 
 

Tyvisolusyöpä

Hyvä, paha aurinko
22.1.2009
Matti Hannuksela

Tyvisolusyöpä on yleisin syöpämme

Ihon tyvisolusyöpien eli basalioomien määrä on Suomessa viisinkertaistunut 50 vuodessa (kuva « Tyvisolusyöpä, basaliooma, carcinoma basocellula»1). Tyvisolusyöpä on kautta maailman yleisin syöpä valkoihoisessa väestössä. Australiassa sitä on noin seitsemän kertaa enemmän kuin Suomessa. Kun Suomessa siihen sairastuu keskimäärin joka viideskymmenes henkilö, Australiassa useampi kuin joka seitsemäs. Uusien tyvisolusyöpätapausten määrän arvioidaan lisääntyvän meillä 20 % vuoteen 2015 mennessä. Alankomaissa vastaava ennuste on lähes 80 %. Vajaa puolet uusista syöpätapauksista lasketaan johtuvan väestön vanhentumisesta, loput muista altistavista tekijöistä, joihin kuuluu myös UVB-säteily. UVB-säteilyn merkityksestä kuitenkin kiistellään. Ero basalioomien määrässä esimerkiksi aurinkoisen Australian ja pimeän Suomen välillä on niin suuri, että jo siitä voi päätellä auringon UV-säteilyllä olevan suuri merkitys.

Kuva 1.

Tyvisolusyöpä, basaliooma, carcinoma basocellulare on lisääntynyt noin viisinkertaisesti 45 vuoden aikana. Lähde: Suomen Syöpärekisteri.

Ihon tyvisolusyövän eli basaliooman vaaratekijöitä

  • Lapsuudessa saadun UVB-, vähemmän UVA-säteilyn kokonaismäärä
  • Toistuva auringossa palaminen lapsena
  • Lähisuvussa ihosyöpiä
  • I ihotyyppi (aina palaa, ei rusketu)
  • Punatukkaisuus
  • Sini- tai vihreäsilmäisyys
  • Rasvainen ruoka

On siis huomattava, että väestötutkimusten mukaan ratkaisevaa on ihon polttaminen ja runsas altistuminen muutenkin UVB-säteilylle lapsena. Aikuisena otettu aurinko ei siis ilmeisesti lisää enempää basalioomien kuin melanoomienkaan määrää. Aktiinisia keratooseja ja okasolusyöpiä se sentään lisää. Sen takia aivan huoletonna emme voi ihoamme ikäihmisenäkään käristää.

Monta tyyppiä tyvisolusyöpiä

Useimmat tyvisolusyövät ovat pään alueella, etenkin kasvoissa. Niitä on myös vartalolla, harvemmin raajoissa. Vaikka kädetkin altistuvat auringolle, käsiselissä basalioomia ei juuri esiinny.

Alle 20-vuotiailla tyvisolusyövät ovat todella harvinaisia. Ne alkavat yleistyä 40. ikävuoden jälkeen, ja eniten niitä esiintyy vanhuksilla.

Yleisin tyvisolusyöpä on pieni, ihonvärinen tai punertava kyhmy (ns. nodulaarinen basaliooma), jonka reunassa on ihon alla kuin pienen pieniä helmiä ja punaisena loistavia laajentuneita hiussuonia (taulukko «Yleisimmät tyvisolusyöpätyypit ja niiden esiintymispaikat.»1). Se kasvaa hyvin hitaasti. Muutaman vuoden kuluttua sen keskelle voi ilmestyä ruven peittämä haava, joka ei parane millään hoidolla. Siitä käytetään latinankileistä nimeä Ulcus rodens (ulcus = haava, rodens = jyrsijä).

Taulukko 1. Yleisimmät tyvisolusyöpätyypit ja niiden esiintymispaikat.
SyöpätyyppiEsiintyminen
Kyhmy tai haava (ulcus rodens)Kasvot, korvalehdet, vartalo
ArpeuttavaKasvot; muistuttaa sklerodermaa, erästä sidekudostautia.
PinnallinenVartalo, etenkin selkä; muistuttaa usein psoriaasia tai ekseemaa.
PigmentoitunutUsein selässä; muistuttaa pigmentti-luomea, joskus jopa melanoomaa.

Se, että UVB-säteily voi käynnistää toisaalta okasolusyövän, toisaalta tyvisolusyövän, johtuu siitä, että basalioomassa mutaatio tulee toiseen solujen kasvua hillitsevään geeniin kuin spinalioomassa. Tyvisolusyövässä mutaation kohteena on PTCH-geeni.

Leikkaus on tavallisin hoitotapa

Pienet nodulaariset basalioomat on yksikertaisinta poistaa leikkaamalla. Sklerodermaa muistuttavat basalioomat ovat haasteellisimpia, sillä ne ulottuvat laajemmalle kuin silmin voi havaita. Kun ne lisäksi usein ovat kasvoissa, leikkaus voi olla hyvinkin vaativa. Muita hoitokeinoja ovat nestetyppijäädytys, sähköhyydytys ja sädehoito (ks. nestetyppijäädytys ja fotodynaaminen hoito aktiinisen keratoosin ja Bowenin taudin hoidoista «Aktiininen keratoosi, aktiininen huulitulehdus ja Bowenin tauti»1). Pinnallisia basalioomia hoidetaan myös imikimodivoiteella, ja hoito kestää ainakin kuusi viikkoa.

Tyvisolusyöpä lähettää hyvin harvoin etäpesäkkeitä. Sen takia siitä parantuu käytännöllisesti katsoen jokainen.

Kuvia tyvisolusyövästä, ks. Lääkärikirja Duodecimin artikkeli Tyvisolusyöpä «Tyvisolusyöpä, basaliooma (Carcinoma basocellulare)»2.

Kotikuntasi terveyspalvelut

Valitse kotikuntasi