Terveyskirjasto

Hae Terveyskirjastosta

Voit laajentaa hakua katkaisemalla sanan *-merkillä (esim. uni*).
Lue lisää
 »
 

Terveyskirjasto - Luotettavaa tietoa terveydestä

Parisuhdetesti
 
 

Lumisokeus

Hyvä, paha aurinko
22.1.2009
Matti Hannuksela

Lumisokeus on terminä useimmille tuttu. Silmä ei kuitenkaan sokeudu, vaan lumisokeus on sarveiskalvon vaurioitumista voimakkaassa UV-säteilyssä ja sen aiheuttama tulehdus silmässä. Silmät ovat kipeät, punaiset ja hyvin valonarat. Niissä on roskan tunnetta ja kyynelvuoto on runsasta. Oireet alkavat 6–8 tunnin kuluttua altistumisesta, ja ne häviävät parissa vuorokaudessa, kun sarveiskalvon vaurio on korjaantunut.

Lumisokeuden saa helpoimmin kirkkailla keväthangilla ja keskikesällä merellä. Lähes kaikki myynnissä olevat aurinkolasit suodattavat haitallista UV-säteilyä hyvin tai ainakin tyydyttävästi. Myös sähköhitsauksen valokaaressa syntyy niin paljon UVC- ja UVB-säteilyä, ettei valokaareen pidä katsoa ilman suojalaseja. Lumisokeuden vaara on myös laboratorioissa, joissa yöaikaan palavat kelmeänsiniset UV-bakteerilamput. Niiden viivaspektrissä on pääasiassa UVC-säteilyä. Laboratorioissa ei saa oleskella, kun UV-lamput ovat toiminnassa.

Lumisokeuden hoitona käytetään rasvaisia antibioottivoiteita tai -tippoja, oleskellaan hämärässä huoneessa ja peitetään tarvittaessa silmät. Särkylääke helpottaa kipua. Vanhan kansan ohje kehottaa lumisokeaa oleskelemaan pimeässä navetassa ja katsomaan lammasläävän ovesta sisään, eikä silmien peseminen omalla virtsalla ole sen mukaan yhtään hassumpi keino. Ehkä me nykyaikana kuitenkin turvaamme nykyajan hoitoihin. Lumisokeudesta ei jää pysyviä vammoja silmiin.

Kotikuntasi terveyspalvelut

Valitse kotikuntasi