Etusivu » Alaraajojen kasvu ja kehitys

Alaraajojen kasvu ja kehitys

Terveet jalat
10.12.2012
Riitta Saarikoski, Minna Stolt ja Irmeli Liukkonen

Lapsen alaraajat kehittyvät sikiöasennon, makuuasennon ja pystyasennon kautta askeltavaksi kokonaisuudeksi. Kehitysvaiheisiin sisältyy reisi- ja sääriluiden sekä jalkaterän luiden kiertymiä ja erilaisia asentovaihteluita. Näkyvin niistä on runsaasti rasvakudosta sisältävien, erehdyttävästi "lattajalkoja" muistuttavien jalkaterien kehittyminen jalkakaarien muovaamiksi jalkateriksi.

Reisiluun asentomuutokset aiheuttavat kiertymiä ja asentopoikkeamia myös sääriluissa ja jalkaterien asennoissa. Pystyasentoon nousu ja alaraajojen kuormittaminen vaikuttavat tähän asentomuutokseen. Tunnetuimmat niistä ovat länkisääret ja pihtipolvet. Jotta voidaan päätellä, milloin asentomuutokset ovat normaaliin kehitykseen kuuluvia ja milloin sairausperäisiä (patologisia), on syytä tutustua lapsen alaraajojen kehitys- ja kasvuvaiheisiin.

Syntymähetkellä lapsen alaraajoissa on 10–15 asteen länkisääret (genu varum) (kuva «Länkisääret ja pihtipolvet kuuluvat alaraajojen normaaliin kasvuun ja kehitykseen»1). Ne häviävät noin toiseen ikävuoteen mennessä. Alaraajojen asento muuttuu vähitellen pihtipolvisuuntaan (genu valgum), mikä on suurimmillaan 3-vuotiaana (10–12 astetta). Tytöillä pihtipolvet ovat yleisemmät kuin pojilla. Alaraajojen asento suoristuu yleensä 6–7 vuoteen mennessä. Jos pihtipolvet eivät ole suoristuneet 10 vuoteen mennessä, kannattaa käydä keskustelemassa lasten ortopedin vastaanotolla.

Leikki-iässä joskus esiintyvä polvien yliojennus (genu recurvatum) häviää, kun nivelsiteet ovat vahvistuneet 5–6 vuoden ikään mennessä. Polvien normaali ojennus on 5–10 astetta. Sitä suurempi liikelaajuus vaatii jatkotutkimuksia. Jos asentomuutos jää pysyväksi, se voi liittyä perinnölliseen nivelten yliliikkuvuuteen (kuva «Yliojentunut polvi»2), synnynnäiseen nilkan virheasentoon tai omaksuttuun tapaan seisoa polvet takalukossa.

Jalkaterien kasvu

Jalkaterien pituuskasvu on nopeaa 2-vuotiaana, joskus vielä 3–4-vuotiaana jalkaterät kasvavat noin 20 mm vuodessa ja sen jälkeen 8–10 mm vuodessa. Lopullisesta jalkaterien pituudesta 90 % on kehittynyt 10–12 vuoteen mennessä. Tyttöjen jalkaterien kasvu päättyy noin 14-vuotiaana ja poikien noin 16-vuotiaana. Samanikäisten lasten jalkaterien leveys voi vaihdella huomattavasti (kuva «Samanpituisten jalkaterien päkiöiden ja kantapäiden leveydet voivat vaihdella useita senttejä»3). Lapsen kengän sopivaan leveyteen tulee kiinnittää huomiota (ks. «Kengän koon määrittäminen»1 ja «Lapselle sopivan kengän koon määrittäminen»2).

Jalkaterien kasvun päättymisestä huolimatta luiden luutuminen jatkuu vielä useita vuosia, 18–20 vuoteen asti. Tämä on tärkeä muistaa, koska esimerkiksi pieniä kenkiä käytettäessä rustoiset jalkaterät muovautuvat helposti huonoon asentoon. Jalkaterät ovat usein erikokoiset. Jalkaterien kokoero on tiedettävä ostettaessa kenkiä, koska kengät on ostettava aina isomman jalkaterän mukaan (ks. «Kengän koon määrittäminen»1 ja «Kenkien ostaminen»3).