Etusivu » Kovettumien, känsien ja halkeamien aiheuttajat

Kovettumien, känsien ja halkeamien aiheuttajat

Terveet jalat
10.12.2012
Riitta Saarikoski, Minna Stolt ja Irmeli Liukkonen

Jalkapohjissa ja varpaissa esiintyvät kovettumat, kantapäiden halkeamat ja känsät ovat maailmanlaajuisesti yleisimpiä ihomuutoksia. Jopa kahdella kolmasosalla aikuisista on liikasarveistumia, naisilla enemmän kuin miehillä. Iän lisääntyessä ihomuutosten esiintyvyys kasvaa. Huolestuttavaa on, että liikasarveistumia on jo nuorilla, jopa lapsilla.

Ihoon kohdistuva paine, puristus ja hankaus (kuva «Liikasarveistumien syntyyn vaikuttavat mm. kengän aiheuttama: 1) paine, 2) hankaus, 3) venyminen ja 4) pyörimisliike.»1) näkyvät fysiologisina suojautumisreaktioina: paikallisena kuumotuksena ja punoituksena. Äkillinen rasitus aiheuttaa rakon. Pitkäaikaisessa rasituksessa iho paksuntuu. Tämä näkyy jalkapohjan kuormitusalueilla ihopaksunnoksina (hyperkeratoosi) ja kuormitus- ja hankauskohdissa kovettumina ja känsinä.

Jalkaterien ja varpaiden malli, luiset ulokkeet ja varpaiden virheasennot sekä pehmytkudosten surkastuminen lisäävät liikasarveistumista. Kuiva iho kovettuu ja känsiintyy herkemmin kuin joustava rasvattu iho.

Huono jalkahygienia, kovat kävelyalustat, epäsopivat kengät, ohuet sukat tai sukattomuus ja ohentuneet rasvapatjat (kantapäät, päkiät) lisäävät kovettumien syntymistä. Kovettumien voimaperäinen hiominen raspilla, vuoleminen jalkahöylällä ja repiminen sormin johtavat kroonisiin ihomuutoksiin.