Etusivu » Halkeilevat kantapäät

Halkeilevat kantapäät

Terveet jalat
10.12.2012
Riitta Saarikoski, Minna Stolt ja Irmeli Liukkonen

Halkeama eli pykimä (fissuura, ragadi) syntyy, kun kuiva iho venyy ja halkeaa. Joustamaton iho halkeaa jopa verinahkaan asti. Halkeamasta voi vuotaa verta ja se voi olla erittäin kipeä. Tulehtuessaan se punoittaa ja kuumottaa, lisäksi se voi alkaa märkiä. Halkeaman kautta elimistöön pääsee bakteereja, jotka voivat aiheuttaa tulehduksen, jopa kivuliaan ja sairaalahoitoa vaativan ruusun (ks. «Ruusu»1).

Voimakas kantaisku kävelyssä lisää painetta kantapään alueella. Kuljettaessa paljasjaloin jalkapohjan iho ahavoituu, paksuuntuu, kuivuu ja halkeilee. Kovettuman repiminen ja voimakas raspaaminen voivat johtaa halkeamien syntymiseen. Seisomatyö, kovat työskentelyalustat, ylipaino ja rasvapatjan rappeutuminen altistavat selvästi kantapäähalkeamien syntymiselle.

Tunnistaminen

Halkeamia on siellä, missä iho venyy, kuten kantapäässä, päkiässä ja isovarpaiden sivuissa. Lyhyen sandaalin kantapään reuna venyttää ihoa ja kantapää pullistuu kantaosan yli, mikä johtaa halkeiluun (kuva «Liian lyhyissä sandaaleissa varpaat ja kantapää pullistuvat pohjan yli»1). Paineen takia kantapäihin muodostuu ns. hevosenkenkämallinen kovettuma, joka venyessään halkeilee (kuva «Kuivat ja halkeilevat kantapäät»2).

Omahoito

Tehostettu ihon rasvaaminen

Kantapäiden liikasarveistumia pehmitetään ja halkeilua ehkäistään rasvaushieronnalla jalkojen pesun jälkeen (taulukko « Kantapään halkeamien omahoito.»1). Kosteutta tehokkaasti sitovaa ja kuivaa ihoa pehmittävää ureaa (karbamidia) sisältävien voiteiden (esimerkiksi Helosan®, Callusan® Extra -vaahtovoide 10 %, Callusan® Hydro -vaahtovoide 5 %, Eucerin® -jalkavoide 10 %, CCS® -jalkavoide 10 %) käyttö voi olla tehokkaampaa kuin perusvoiteiden. Itsepintaisten paksujen kovettumien hoitoon voi käyttää salisyylipitoista voidetta. Pihkavoiteet ja salvat (esimerkiksi Abilar®, Peclavus®) hoitavat hyvin kantapäitä, ja niillä on myös lievä antibakteerinen vaikutus.

Voiteen imeytymistä saattaa tehostaa ennen rasvausta kuivan ihon hionta halkeamien suuntaisesti hohkakivellä, ihmekivellä tai vesihiomaraspilla, vain 5 vetoa.

Kantakuppi tai -pehmuste auttaa halkeaman parantumista

Sukan sisällä käytettävä kantakuppi pehmustaa kantapäätä ja tehostaa voiteen imeytymistä (kuva «Kantakuppi auttaa kantapäiden halkeamien hoidossa»3). Sitä voi käyttää päivällä ja yöllä. Ihoa kosteuttavaa silikoni geelillä vuorattua kantasuojaa voi käyttää pari tuntia päivässä. Kenkiin voi laittaa erilaisista materiaaleista valmistettuja kantapään pehmusteita vaimentamaan kantaiskuja (esimerkiksi Luga® silikoninen kantakuppi).

Liimattavat suojat

Puhtaaseen, rasvattomaan ja kuivahtaneeseen kantapään ihoon voi liimata erilaisia suojateippejä. Pienet ja matalat halkeamat voi suojata ihoteipillä (Micropore®, Microfoam®) tai fleecekankaisella ihosuojalla (Fleecy Web®). Hydrokolloidilaastarit nopeuttavat halkeaman parantumista ja estävät infektoitumista, kuten Compeed®-kantapäälaastari ja muut artikkelissa «Rakko»2 kuvatut ihosuojat. On tarkistettava, että suoja istuu hyvin eikä siihen jää ryppyjä, jotka voivat aiheuttaa rakkoja. Tuotteita saa apteekista ja terveydenhuoltotuotteita myyvistä liikkeistä.

Hyvät kengät ja sukat

Oikeankokoiset erikoissukat ja kengät sekä pohjalliset vähentävät jalkapohjiin kohdistuvaa tärähdystä ja painetta sekä edistävät halkeamien parantumista (ks. «Kenkien tehtävät ja ominaisuudet»3 ja «Sukkamateriaalit ja kosteuden kulku»4).

Asiantuntijahoito

Jalkaterapeutti käyttää halkeamien hoitoon lääkeliuoksia ja yksilöllisiä kantapään keventäjiä. Jalkaterapeutti myös ohjaa omahoidossa (ks. «Jalkojen omahoito»5).

Ellei halkeama parane hyvän omahoidon avulla, on selvitettävä, onko kyseessä krooninen jalkasilsa tai jokin muu ihotauti tai ovatko jalkojen omahoitotottumukset virheellisiä. Joskus hoidoksi tarvitaan lääkevoiteita tai -liuoksia.

Taulukko 1. Kantapään halkeamien omahoito.
Ihon hoitoKantapäiden tehorasvaus
Ihmekivi tai vesihiomaraspi
Kantakupit
Liimattavat suojatIhoteippi ja hydrogeelirakkolaastarit
Compeed®-kantapääerikoislaastari
Puettavat suojatKantakuppi
Kosteuttava kantasuoja
Kantapehmuste
Kengät ja sukatKenkien materiaalin, koon ja mallin tarkastaminen
Iskua vaimentavat sukat ja pohjalliset