Etusivu » Ruusu

Ruusu

Terveet jalat
10.12.2012
Riitta Saarikoski, Minna Stolt ja Irmeli Liukkonen

Ruusu (erysipelas) on streptokokin aiheuttama akuutti ihonalaistulehdus. Se on yleisintä alaraajassa, ja yleisempää naisilla kuin miehillä. Riski lisääntyy yleiskuntoa heikentävien sairauksien ja iän myötä.

Viaton, pieni ihorikko toimii bakteerin kulkureittinä. Laukaisevia tekijöitä ovat mm. varvasvälihautuma (ks. «Varvasvälien hautuminen»1) joko jalkasilsan yhteydessä tai ilman silsaa (ks. «Jalkasilsa»2), känsän omahoito, hyttysen purema, hiertymä tai rakko, kolhu sääreen tai jalkaterään, säären kuiva iho, raapiminen (ks. «Jalkojen pesu ja kuivaus»3) ja säärihaava sekä kroonisen laskimoiden vajaatoiminnan aiheuttama lymfedeema (ks. «Alaraajaturvotuksen syyt, ehkäisy ja tunnistaminen»4 ja «Laskimoveritulppa»5). Kapeakärkiset kengät hautovat ja painavat varvasvälejä.

Ehkäisy

Ehjä jalkaterien, varvasvälien ja säärien iho on paras puolustuskeino ruusua vastaan. Ihorikot, hautumat ja haavaumat on hoidettava kuntoon esimerkiksi ennen matkustamista ja leikkauksiin menoa. Turistimatkoilla, vieraassa ympäristössä ja tavanomaisesta poikkeavan rasituksen johdosta ruusutulehduksen riski kasvaa, varsinkin jos aikaisemmin on sairastanut ruusun. Matkoilla on syytä käyttää vanhoja, jalkojen muokkaamia tilavia kenkiä.

Talkin tai kitkanpoistokykyisten sukkien käyttö estää hiertymien ja rakkojen syntymisen (ks. «Sukkamateriaalit ja kosteuden kulku»6). Jos jalkaterissä ja varpaissa on virheasentoja (esimerkiksi vaivaisenluu, räätälinpatti, vasaravarpaat), ne kannattaa suojata pehmusteilla, jotta iho pysyy ehjänä (ks. «Vaivaisenluun aiheuttajat ja kehitys»7 ja «Vasaravarpaat»8).

Oireet

Ruusun oireet ilmenevät muutamassa tunnissa. Ne ovat rajuja paikallisen tulehduksen oireita: punoitusta, turvotusta, kuumotusta ja kipua (kuva «Ruusu sääressä»1). Nivusten imusolmukkeet voivat turvota ja aristaa. Yleisoireina voi olla vilunväristyksiä, lämmönnousua, huimausta ja pahoinvointia.

Hoito

Ruusu vaatii aina sairaalahoitoa, ja hoitoon tulee mennä heti oireiden alkaessa. Kotona voi laittaa kylmän kääreen ruusualueen päälle. Penisilliinihoito aloitetaan infuusiona tai injektioina. Vuodelepo ja alaraajan kohoasento vähentävät turvotusta. Huolellinen hoito on keskeistä, koska ruusu voi kehittyä uusiutuvaksi. Toistuvat ruusut vaurioittavat imusuonijärjestelmää niin, että kehittyy pysyvä alaraajaturvotus, lymfedeema (ks. «Lymfedeema»9).