Etusivu » Lapselle sopivan kengän koon määrittäminen

Lapselle sopivan kengän koon määrittäminen

Terveet jalat
10.12.2012
Riitta Saarikoski, Minna Stolt ja Irmeli Liukkonen

Suuri osa lapsista käyttää joko liian pieniä tai suuria kenkiä. Keskieurooppalaisten tutkimusten perusteella voi arvioida, että vain harvalla lapsella on oikean kokoiset kengät, suurimmalla osalla kengät ovat liian pienet, mutta usein myös liian suuret. Myös liian suurten kenkien käyttäminen on haitallista. Lapsen tai nuoren arvioon kengän koon sopivuudesta ei voi luottaa, vaan vanhemman tulee tarkistaa koko (ks. «Kenkien merkitys lapsen ja nuoren jalkaterveydelle»1).

Koska lasten jalkaterät kasvavat sykäyksittäin, kenkien sopivuus tulee tarkistaa säännöllisesti (taulukko «Lapsen jalkaterien pituuskasvun eteneminen ja mittaamistarve.»1). Uusia kenkiä valittaessa on oltava selvillä jalkaterien pituudesta ja leveydestä sekä kasvuvaiheesta. Lisäksi tulee muistaa, että päivän aikana myös lasten jalat laajenevat turvotessaan. Illalla koko voi olla suurentunut 5 %: pituutta voi tulla lisää noin 3 mm ja jalkaterän etuosaan laajuutta lisää n. 1 cm (taulukko «Kengän koon määrittäminen»2).

Kasvu- ja käyntivara

Vastasyntyneen lapsen jalkaterän pituus on 8–10 cm. Jalkaterät kasvavat sykäyksittäin, koko muuttuu jopa kahden kuukauden välein. Kaksivuotiaana kasvu on 1,5–2 mm kuukaudessa ja jopa 20 mm eli noin 3 numeroa vuodessa. Jalkaterien kasvu on yhteydessä lapsen kasvuun ja kehitykseen. Keskimääräinen kasvu 1–3-vuotiaana on 1,5 mm kuukaudessa, 3–6-vuotiaana noin 1 mm ja alle millin lapsen ollessa 6–10-vuotias. Yksi kengän kokonumero millimetreinä on 6,67 mm.

Jalkaterien pituuskasvu loppuu aiemmin kuin muiden kehon osien. Tytöillä jalkaterien pituus on jo 10–12-vuotiaana 90 % lopullisesta pituudesta ja pojilla 85 % 12–14-vuotiaana. Elintason nousun myötä ihmisen kokonaispituus on kasvanut kuten myös jalkaterien pituus. Lasten ja nuorten kehittyminen on myös aikaistunut.

Lapsen uusiin kenkiin varataan aina 17 mm:n kasvu- ja käyntivaraa, mikä varmistaa, että kenkien koko on riittävä muutaman kuukauden ajan. Kun arvioidaan käytössä olevia kenkiä, 12 mm on riittävä kasvu- ja käyntivara. Käynti- ja kasvuvara tulee olla myös sandaaleissa.

Kengän koon sopivuuden arviointi

Perinteinen tapa painaa kengän kärjestä peukalolla on hyvä menetelmä, kun se tehdään niin, että lapsi seisoo ja toisella kädellä painetaan jalkapöydän päältä, jotta lapsi ei kipristä varpaitaan ja toisen käden peukalolla painetaan kärkiosaa (kuva «Lapsen kengän koon arviointi»1).

Kun kärjessä on tyhjää reilun yhden sentin verran, kasvunvara on sopiva. Kengän pohjan asettaminen vasten lapsen jalkapohjaa tai varpaan kantapäätilan kokeilu sormella ovat epäluotettavia menetelmiä.

Ääriviivapiirroksen käyttö

Kuten aikuisten kenkien sopivuuden arvioinnissa, myös lapsilla oikein tehty jalkapohjan ääriviivapiirros tai kenkäresepti (kuva «Kenkäresepti»2) on luotettava mittausmenetelmä (ks. «Kengän koon määrittäminen»2). Jalkapohjan ääriviivapiirros (kuva «Jalkapohjan ääriviivapiirros»3) antaa kuvaa sekä leveydestä ja että pituudesta. Piirrokseen lisätään pisimmän varpaan eteen 12–17 mm kasvu- ja käyntivaraa.

Ääriviivapiirrosta tehtäessä lapsen tulee seisoa molemmilla jaloilla normaalissa asennossa ja piirtäjän tulee pitää kynää kohtisuorassa. Varpaat painetaan suoriksi paperia vasten, koska lapsi kipristää varpaitaan niihin koskettaessa. Piirretty malli leikataan ja sovitetaan kenkään kantapäästä kohti kärkeä rullaamalla. Jos paperi menee kärjestä ryttyyn, kenkä on liian pieni.

Mittalaitteella mittaaminen

Jos mittaaminen tai piirroksen tekeminen vilkkaan lapsen kanssa ei onnistu, kannattaa pyytää myyjää mittamaan lapsen jalkaterät kenkäkaupassa mittapohjallisten avulla tai mittalaitteella (kuva «Jalkaterien mittaaminen työntömitan avulla»4). Kenkätehtailla on ollut vuosien ajan mittalaitteita sekä jalkaterien että kenkien sisämitan selvittämiseen.

Kenkien mittajärjestelmät ja koko

Kenkien valmistajien käyttämät mittajärjestelmät ja kenkien koot eivät ole vertailukelpoisia (kuva «Kenkien erilaiset numerointijärjestelmät»5). Lasten kenkien kokoa arvioitaessa tärkein mitta on kengän sisäpituus. Useissa tutkimuksissa on todettu, että 90 prosentissa lasten kengistä sisäpituus ei vastaa kokonumeroa. Yli puolessa mitatuista kengistä sisäpituutta oli yli sentti vähemmän suhteessa kengän kokonumeroon. Sisäpituuden mukaan määriteltynä lapsen käyttämä kenkä saattoi olla jopa 5 numeroa liian pieni.

Tämän johdosta kehitettiin +12-mittalaite (kuva «Jalkaterän ja kengän sisäpituuden mittaaminen»6). Mittayksikkönä on millimetri, ei kengän numero. Mittalaitteella voi tarkistaa lapsen kaikkien kenkien koot. Laite määrittää 12 mm:n käyntivaran. Mittalaitetta voi tilata nettiosoitteesta www.kinderfuesse.com/ tai tiedustella yrityksestä Mills Enterprises Ltd Oy, Helsinki.

Kengän laajuus ja leveys

Jotkut tehtaat valmistavat lasten kenkiä eri laajuuksin. Lasten jalkaterien leveydet vaihtelevat (kuva «Samanpituisten jalkaterien päkiöiden ja kantapäiden leveydet voivat vaihdella useita senttejä»7). Jalkaterä levenee paljain jaloin seistessä melkein 10 %.

Lapsen jalkaterän tai kenkien leveyden mittaamiseen ei ole Suomessa toistaiseksi mitään muuta keinoa kuin kokeilla eri valmistajien kenkiä, jotka on tehty erilaisen lestin mukaan. Tämä ei ole luotettava keino. Jos käytössä oleva kenkä on liian kapea, sen voi huomata sisävuorin tai sukkien kulumisesta tai jalkaterän hankaumasta. Ulkomailla joissakin lastenkenkäkaupoissa jalkaterät mitataan kolmiuloitteisella skannerilla.

Taulukko 1. Lapsen jalkaterien pituuskasvun eteneminen ja mittaamistarve.
Ikä (v)Jalkaterien kasvuMittaustarve
1–31,5 mm/kkjoka 3. kk
3–61,0 mm/kkjoka 4. kk
6–10alle 1,0 mm/kkjoka 5. kk