Terveyskirjasto

Hae Terveyskirjastosta

Voit laajentaa hakua katkaisemalla sanan *-merkillä (esim. uni*).
Lue lisää
 »
 

Terveyskirjasto - Luotettavaa tietoa terveydestä

Parisuhdetesti
 
 

Vyöruusu ja sen jälkeinen kipu

Kivunhallinta
22.1.2009
Anneli Vainio

Vyöruusu on aikuisiällä ilmaantuva tulehdustauti, johon liittyy paikallinen ihottuma ja kipu. Sen aiheuttaa vesirokkovirus, joka ilmeisesti jää piilevänä elimistöön lapsuusiällä sairastetun vesirokon jälkeen ja alkaa toimia uudestaan puolustuskyvyn heikentyessä. Viruksen uudelleenherääminen hermokudoksessa aiheuttaa rakkulaisen vyöruusuihottuman ilmaantumisen joko pään tai vartalon alueelle. Vyöruusu on vanhojen ihmisten tauti, jonka todennäköisyys lisääntyy iän mukana.

Vyöruusu on yleisin rintakehän alueella, mutta se voi tulla myös kasvoihin. Se alkaa yleensä kivulla, johon voi liittyä tuntohäiriöitä. Ihomuutokset rakkuloineen ilmaantuvat muutaman vuorokauden kuluttua. Vyöruusun äkillinen hermotulehdusvaihe on aina kivulias, ja osalla potilaista on myös yleisoireita kuten kuumetta, päänsärkyä ja pahoinvointia. Kolmoishermon ylähaaran vyöruusu, joka esiintyy otsassa ja silmän alueella, saattaa hoitamattomana vahingoittaa näköä.

Akuutin vyöruusun aiheuttama kipu hoidetaan tulehduskipulääkkeillä tai tarpeen vaatiessa opioideilla (morfiinin sukuisilla, keskushermostoon vaikuttavilla kipulääkkeillä). Nykyään käytetään myös asikloviirihoitoa virusinfektioon. Asikloviiri on virusantibiootti, joka pysäyttää virusinfektion etenemisen ja nopeuttaa paranemista ja kipujen lievenemistä. Se myös vähentää vyöruusun jälkeisen kiputilan todennäköisyyttä. Hoito on aloitettava kahden vuorokauden sisällä oireiden alkamisesta, ja sitä on jatkettava vähintään 10 päivää. Muita sopivia antibiootteja ovat famsykloviiri ja valasikloviiri. Myös amitriptyliinin on todettu vähentävän vyöruusun jälkeisen hermokivun todennäköisyyttä.

Kotikuntasi terveyspalvelut

Valitse kotikuntasi