Terveyskirjasto

Hae Terveyskirjastosta

Voit laajentaa hakua katkaisemalla sanan *-merkillä (esim. uni*).
Lue lisää
 »
 

Terveyskirjasto - Luotettavaa tietoa terveydestä

Parisuhdetesti
 
 

Tulehduskipulääkkeet ja parasetamoli

Kivunhallinta
22.1.2009
Anneli Vainio

Tulehduskipulääkkeet ovat aspiriinin tapaan vaikuttavia kipu- ja kuumelääkkeitä, joita on markkinoilla parisenkymmentä eri valmistetta. Ne lievittävät lieviä ja keskivaikeita kipuja ja alentavat kuumetta. Niitä käytetään leikkausten ja vammojen jälkeiseen kipuun, migreeniin, kuukautiskipuihin ja kroonisiin lihas- luustokipuihin. Kipua lievittävän vaikutuksen lisäksi niillä on tulehdusta rauhoittava vaikutus, joten ne sopivat hyvin esimerkiksi reuman tai nivelrikon aiheuttamaan krooniseen kipuun.

Tulehduskipulääkkeiden vaikutuskohta on kudosten kipuhermopäätteessä. Tulehduskipulääkkeiden haittavaikutuksia ovat ruoansulatuskanavan ärsytys, yliherkkyysreaktiot, verenvuototaipumus ja munuaisten toimintahäiriöt niille alttiilla henkilöillä. Ne saattavat aiheuttaa mahahaavaa, joten aikaisemmin sairastettu mahahaava on este eli vasta-aihe tulehduskipulääkkeiden nauttimiselle. Myös samanaikainen solunsalpaajahoito, sädehoito tai kortisonihoito lisää mahahaavariskiä. Uudet, ns. COX-2-selektiiviset tulehduskipulääkkeet ovat vähemmän maha-suolikanavaa ärsyttäviä kuin perinteiset. Mahaärsytystä voidaan myös lievittää lääkkein. Sydänsairailla potilailla sydämen vajaatoiminnan riski kasvaa tulehduskipulääkkeitä käytettäessä COX-2-selektiiviet tulehduskipulääkkeet eivät ole muita turvallisempia suhteessa munuaisongelmiin tai sydämen toiminnanvajaukseen. Eri tulehduskipulääkkeitä ei pidä ottaa samanaikaisesti. Vaikka kaikilla tulehduskipulääkkeillä on sama vaikutustapa ja teho, ne eroavat toisistaan vaikutusajan ja annoksen suuruuden suhteen. Myös haittavaikutukset ovat yksilöllisiä: yksi sopii yhdelle, toinen toiselle.

Tulehduskipulääkkeitä

  • Ibuprofeeni
  • Ketoprofeeni Naprokseeni
  • Asetyylisalisyylihappo
  • Diklofenaakki
  • Nimesulidi
  • Etorikoksibi
  • Selekoksibi

Parasetamoli on satunnaisiin kipuihin yleisesti käytetty mieto särkylääke, jolta puuttuu tulehdusta estävä vaikutus. Se ei myöskään ärsytä maha-suolikanavaa eikä lisää verenvuototaipumusta, joten se soveltuu kipulääkkeeksi sellaisillekin henkilöille, jotka edellä mainituista syistä eivät voi käyttää tulehduskipulääkkeitä. Se on turvallinen lääke myös lapsille.

Kotikuntasi terveyspalvelut

Valitse kotikuntasi