Terveyskirjasto

Hae Terveyskirjastosta

Voit laajentaa hakua katkaisemalla sanan *-merkillä (esim. uni*).
Lue lisää
 »
 

Terveyskirjasto - Luotettavaa tietoa terveydestä

Parisuhdetesti
 
 

Vuorovaikutustaidot

Kivunhallinta
22.1.2009
Anneli Vainio

Terveellisen ravinnon, liikunnan, toimintojen oikean rytmityksen ja positiivisen sisäisen puheen lisäksi kipuklinikoiden hoito-ohjelmissa opetellaan vuorovaikutustaitoja. Usein on kysymys kyvystä pitää puoliaan loukkaamatta toista. Vuorovaikutus, varsinkaan läheisten ihmisten kanssa, ei ole itsestään selvää.

Seattlen yliopiston Love Labissa, "rakkauslaboratoriossa", tutkitaan videokameralla avioparien vuorovaikutusta, kun he keskustelevat tavallisista ristiriidoistaan: kotitöiden jakamisesta, lasten kasvatuksesta, raha-asioista, appivanhemmistaan, tupakoinnistaan ja alkoholinkäytöstään. Kamera rekisteröi pienetkin äänensävyt ja kasvojen ilmeet, ja samalla mitataan osallistujien sydämen rytmiä ja verenpainetta. Professori Gottmanin ensimmäinen havainto on, että ei ole olemassa onnellista pariskuntaa, toisin sanoen kestävää pitkäaikaista ihmissuhdetta, ilman jatkuvia konflikteja. Hänen toinen havaintonsa on, että viiden minuutin seuranta riittää arvioimaan 90 %:n todennäköisyydellä, mitkä pariskunnista päätyvät eroon.

Mikään ei vaikuta aivojemme tunnekeskuksiin ja elimistömme fysiologisiin reaktioihin yhtä voimakkaasti kuin tunne, että olemme emotionaalisesti kaukana läheisistä ihmisistä: puolisosta, lapsista, vanhemmista. Pieni sana, aivan huomaamaton halveksunnan tai inhon juonne ilmeessä aiheuttaa sydämen lyöntinopeuden muutoksen sen kohteessa. Kun tunne-elämän keskukset saavat hälytysmerkin riidan aikana, lakkaavat kontrollijärjestelmät toimimasta järkevästi, ja seurauksena on "taistele tai pakene -reaktio". Parhaiten tällaisen emotionaalisen myrskyn herättävät seuraavat neljä tuomiopäivän ritaria: arvostelu, halveksunta, hyökkäys ja täydellinen vetäytyminen.

Taistele tai pakene -reaktio (fight or flight) on kehittynyt ihmiselle miljoonien vuosien lajikehityksen aikana, ja se on oikein hyödyllinen matelijoille ja hyönteisille. Ihmisillä hyökkäys johtaa sotaan, kuten nähdään maailmanpolitiikassa ja kaikkien ihmisten keittiöissä. Ihmissuhteissa nämä ritarit johtavat emotionaalisen kuilun syventymiseen ihmisten välillä, yhdessäelämisen vaikeuksiin, hylkäämiseen ja eroon. Täydellinen vetäytyminen on usein aviomiehille tyypillinen ele, jolla on kyky hermostuttaa nainen suunniltaan. Mies jättää taistelukentän, vetäytyy lehden taakse ja "odottaa, että se menee ohi". Nainen huutaa ja itkee. Toisinpäin tämä asetelma voi johtaa fyysiseen väkivaltaan, joka on viimeinen keino saada yhteys toiseen ja saada toinen tuntemaan, kuinka kurjalta itsestä tuntuu.

Vuorovaikutus on joukko opittuja taitoja, joilla teemme itsemme ymmärretyksi, ilmaisemme tunteitamme, kuuntelemme toisia ja saamme vastakaikua. Kipupotilailla on melkein aina vaikeuksia saada toiset ymmärtämään, millaista on kun on koko ajan kipua. Oli kipua tai ei, seuraavat kolme ongelmaa ovat tavallisesti vaikeuttamassa ihmisten välistä vuorovaikutusta.

Tavallisia vuorovaikutusongelmia.

  1. Se, mitä sanomme, ei vastaa sitä, mitä tavoittelemme.
  2. Vaikeus tuoda omia toivomuksiaan julki, "Ei minulla ole väliä", tai toisten jättäminen huomiotta, "Vain minulla on väliä."
  3. Ihminen ei oikeasti, aktiivisesti kuuntele, mitä toinen sanoo.

Vuorovaikutusongelmat johtavat moniin turhiin riitoihin, koska emme selkeästi ilmaise, mitä haluamme ja syytämme sitten toisia kun emme sitä saa. Tai olemme niin keskittyneitä omaan ajatukseemme, ettemme jaksa kuunnella, mitä toisella on sanottavana. Omaa kommunikaatiotapaa voi tarkkailla, eritellä ja muuttaa. Seuraavassa on lista jokaisen ihmisen oikeuksista ja velvollisuuksista vuorovaikutuksessa toisiin ihmisiin.

OikeudetVelvollisuudet
Ilmaista mielipiteensäKuunnella muita
OttaaAntaa
Oikeus ongelmiinLöytää ratkaisuja
Tulla lohdutetuksiLohduttaa
Tehdä työtäTehdä parhaansa
ErehtyäKorjata erehdyksiä
NauraaTehdä muita iloiseksi
Oikeus ystävyyteenOlla ystävä
ArvostellaKehua
Saada tunnustustaAntaa tunnustusta
Olla itsenäinenTukea muita
ItkeäKuivata kyyneleitä
Tulla rakastetuksiRakastaa muita

Kun olemme löytäneen tien omaan hyvinvointiimme ja ottaneet vastuun siitä, voimme paremmin olla arvostavassa vuorovaikutuksessa muiden kanssa. Haluammeko nähdä kanssaihmistemme huonot vai hyvät puolet, on meistä itsestämme kiinni. Arvostavan vuorovaikutuksen ydin on erilaisuuden hyväksyminen: ihmiset näkevät maailmaa eri tavalla. Avain toisten ymmärtämiseen on toisten kuunteleminen. Elämämme muuttuu todella paljon helpommaksi ja voimme tulla toimeen aivan uudella tavalla erilaisten ihmisten kanssa, kun emme kanna murhetta heidän ajatustensa totuudellisuudesta. Voimme hyväksyä heidät arvokkaina ja järkevinä ihmisinä, vaikka he ajattelevat eri tavalla kuin me itse ajattelemme. Annamme kaikille ihmisille heille kuuluvan arvostuksen, vaikka heidän mielipiteensä voivat olla kovin erilaisia kuin omamme.

Kaikki ihmissuhteet eivät ole ongelmallisia. Voimme käyttää kaikkia vuorovaikutustilanteita ihmissuhteittemme syventämiseen. Paras tapa on olla kokonaan läsnä silloin, kun toinen ihminen kärsii ja tarvitsee apuamme.

Kotikuntasi terveyspalvelut

Valitse kotikuntasi