Etusivu » Psoriaasi (iho- ja nivelpsoriaasi)

Psoriaasi (iho- ja nivelpsoriaasi)

Käyvän hoidon potilasversiot
18.6.2012
Teija Riikola, Kirsi Tarnanen, Johanna Höök-Nikanne ja Raija Sipilä

Käypä hoito -suositus «Psoriaasi (iho ja nivelet)»1

Psoriaasi (psoriasis, psori, hilsetystauti) on ihon ja nivelten monimuotoinen krooninen tulehdustauti, joka voi puhjeta missä iässä tahansa. Hoidon tavoitteena on oireiden lievittäminen ja työkyvyn ylläpitäminen. Psoriaasille on myös tyypillistä se, että välillä on rauhallisempia kausia, ja taas välillä tauti oireilee voimakkaammin. Hoidossa on olennaista myös sitoutuminen hoitoon ja jatkuva, toimiva hoitosuhde potilaan ja hoitavan lääkärin välillä.

Ihopsoriaasin monet muodot

Ihopsoriaasia voi olla kaikilla ihoalueilla (taipeet, päänahka, kasvot, kämmenet ja jalkapohjat, sukupuolielimet) ja kynsissä. Ihottuman laajuus vaihtelee muutamasta pienestä pisarasta tai läiskästä lähes koko ihon peittävään muotoon.

Lääkäri toteaa ihopsoriaasin tutkimalla ihottumaa eikä laboratoriokokeita useimmiten tarvita. Epäselvissä tapauksissa otetaan ihokoepala hoitamattomasta ihottumaläiskästä.

Useimmiten psoriaasi-ihottuma on melko lieväoireinen, mutta ihottumaan saattaa liittyä kutinaa ja aristusta. Psoriaasiin ei ole parantavaa hoitoa, mutta onneksi valtaosalla taudin oireet ovat lieviä ja hyvin hallittavissa säännöllisellä hoidolla ja elämäntavoilla.

Ihopsoriaasin vaikeusaste ratkaisee, millainen hoito valitaan

Ihopsoriaasia hoidetaan silloin, kun siitä on haittaa. Ihopsoriaasin vaikeusasteen arvioimisessa otetaan huomioon iho-oireiden laajuus ja voimakkuus, oireiden kuten kutinan ja kivun voimakkuus, taudin vaikutus elämään ja elämänlaatuun ja aikaisempien hoitojen vaikuttavuus.

Lieväoireisen ihopsoriaasin hoidoksi riittää paikallishoito. Tavallisin psoriaasin paikallishoito on perusvoiteet, jotka vähentävät ihottuman kuivuutta, kutinaa ja hilseen määrää. Kun ihottumaoireet pahenevat, ihoa hoidetaan kortisoni- tai kortisoni- ja kalsipotrioliyhdistelmävoiteella. Käytettävä valmiste ja voidepohja valitaan psoriaasin tyypin ja ihoalueen mukaan: paksuihin läiskiin vahvoja kortisonivoiteita ja ohuelle ihoalueelle mietoja valmisteita. Kortisonivoiteet eivät sovi pitkäaikaiseen säännölliseen käyttöön haittavaikutustensa takia, joten niitä käytetään vain kuureina: ohuet ihoalueet (kasvot ja taipeet) 1–2 viikkoa ja paksumpi iho (vartalo, raajojen ojentajapuolet, kämmenet ja jalkapohjat) 3–4 viikkoa.

Ylläpitohoidossa voidaan käyttää ainoastaan kalsipotriolia tai kalsitriolia sisältäviä voiteita, mutta niiden teho saattaa osalla potilaista jäädä huonoksi – ainakin, jos hoito ei ole säännöllistä. Nämä valmisteet sopivat hyvin pitkäaikaiskäyttöön.

Päänahan ja paksujen psoriplakkien hilseen irrottamiseen voidaan käyttää 5–10-prosenttista salisyylihappoa vesiliukoisessa voidepohjassa tai öljyssä. Hilseen poiston jälkeen käytetään päänahan hoidoksi kortisonilinimettejä. Ihoöljy ja korvahuuhtelu poistavat ja pehmittävät korvakäytävien hilsettä. Taivealueiden hilseetön psoriaasi-ihottuma hautuu helposti rikki, joten alueen paikallishoidossa voi olla mukana jokin antimikrobinen aine, kuten lääkerikki yhdistettynä mietoon hydrokortisoniin.

Jos pelkkä paikallishoito ei riitä hoidoksi, voidaan käyttää UVB- tai PUVA-ultraviolettivalohoitoa, joka toteutetaan aina lääkärin valvonnassa. Jos ihottuma on vaikea tai jos potilaalla on ihottuman lisäksi myös niveloireita, käytetään sisäistä lääkitystä. Tällaisia lääkkeitä ovat metotreksaatti, asitretiini ja siklosporiini. Jos ihottuma ei näilläkään hoidoilla rauhoitu, voidaan erityistapauksissa käyttää uusia, biologisia lääkkeitä. Ihotautilääkäri päättää sisäisten lääkkeiden käytöstä ja valitsee kullekin potilaalle sopivimman vaihtoehdon.

Ihopsoriaasin hoito lievittää iho-oireita

  • Lieväoireiselle riittää paikallishoito perusvoiteella.
  • Jos ihottumaoireet pahenevat, ihoa hoidetaan kortisonivoidekuurilla: paksuihin läiskiin vahvoja kortisonivoiteita, ohuelle taivealueelle ja kasvoille miedompia valmisteita.
  • D-vitamiinijohdannaisia sisältävät voiteet (kalsipotrioli- ja kalsitriolivoiteet) tehoavat vain, jos niitä käytetään säännöllisesti.
  • Salisyylihappo voidepohjassa tai öljyssä auttaa päänahan hilseeseen ja paksujen psoriplakkien irrottamiseen. Ultraviolettivalohoidosta on usein apua.
  • Vaikeaan ihottumaan käytetään sisäistä lääkitystä, kuten metotreksaatti, asitretiini ja syklosporiini.
  • Erityistapauksissa voidaan käyttää biologisia lääkkeitä.

Nivelpsoriaasi keskittyy niveliin

Nivelpsoriaasi todetaan iho-oireiden ja niveltulehduksen perusteella, ja sitä tulee epäilläkin aina, jos niveltulehdus ja psoriaasi-ihottuma esiintyvät samanaikaisesti. Joskus harvoin iho-oireet ilmaantuvat vasta niveloireiden jälkeen.

Nivelpsoriaasin oireita ovat nivelten arkuus ja aamujäykkyys, muutaman nivelen epäsymmetriset eli vain toisella kehonpuolella esiintyvät niveltulehdukset, sormien ja varpaiden kärkinivelten tulehdus ja muutokset kynsissä. Niveloireiden perusteella nivelpsoriaasi jaetaan kolmeen vaikeusluokkaan: lievä, keskivaikea ja vaikea.

Nivelpsoriaasissa laboratorio- ja kuvantamiskokeet saattavat olla normaalit.

Nivelpsoriaasin hoidossa tarvitaan tulehduskipulääkkeitä

Nivelpsoriaasin hoito suunnitellaan tulehtuneiden nivelten lukumäärän sekä lääkärin ja potilaan arvioiman oireiden vaikeuden mukaan.

Lievässä, ei-etenevässä nivelpsoriaasissa (yksittäisen nivelen tulehdus) hoidoksi riittää niveltulehduksen ilmaannuttua tulehduskipulääkkeet ja tarvittaessa paikalliset kortisoniruiskeet. Jos ruiskeet eivät rauhoita niveltulehdusta, liitetään hoitoihin varsinainen reumalääke, ensisijaisesti metotreksaatti. Jos lääkkeellä ei saavuteta riittävän hyviä tuloksia tai jos niveloireiluun liittyy vaikea ihopsoriaasi, aloitetaan hoito biologisella lääkkeellä.

Nivelpsoriaasin hoito rauhoittaa niveltulehdusta

  • Hoito suunnitellaan tulehtuneiden nivelten lukumäärän sekä lääkärin ja potilaan arvioiman oireiden vaikeuden mukaan.
  • Lievässä ja ei-etenevässä nivelpsoriaasissa hoidoksi riittävät niveltulehduksen ilmaannuttua tulehduskipulääkkeet ja tarvittaessa paikalliset kortisoniruiskeet.
  • Jos niveltulehdus ei näillä hoidoilla rauhoitu, liitetään hoitoihin varsinainen reumalääke.
  • Jos kyseisellä lääkkeellä ei saavuteta riittävän hyviä tuloksia tai jos niveloireiluun liittyy vaikea ihopsoriaasi, aloitetaan hoito biologisella lääkkeellä.

Psoriaasiin saattaa liittyä muitakin sairauksia

Diabeteksen, lihavuuden, verenrasva-arvojen kohoamisen sekä sydän- ja verisuonitautien riski suurenee suhteessa taudin vaikeuteen ja kestoon. Siksi myös näiden liitännäissairauksien ehkäisemiseen tulisi iho- ja niveloireiden hoidon lisäksi kiinnittää erityistä huomiota. On hyvä muistaa, että oireileva psoriaasi voi tuoda mukanaan ahdistusta ja masennusta.

Hoitotasapainossa oleva psoriaasi hoidetaan perusterveydenhuollossa

Jos ihosairaus pysyy hallinnassa paikallishoidolla ja nivelsairaus on vakaa, psoriaasia hoidetaan perusterveydenhuollossa. Myös liitännäissairaudet hoidetaan perusterveydenhuollossa.

Erikoislääkäri vastaa hoidosta, jos ihottuma ei rauhoitu asianmukaisella paikallishoidolla, jos ihopsoriaasi laajenee nopeasti, on vaikea tai aiheuttaa työkyvyttömyyttä. Lapsipotilaat kuuluvat myös erikoissairaanhoidon piiriin. Erikoislääkäriä tarvitaan myös silloin, jos kyseessä on moniniveltulehdus, selkärankareumaa muistuttava tautimuoto tai pitkittynyt niveltulehdus, johon tulehduskipulääkkeet ja paikalliset kortisoniruiskeet tehoavat huonosti.

Kun hoitotasapaino on saavutettu, potilaan hoito ja seuranta siirtyvät perusterveydenhuoltoon.

Mitkä syyt ovat psoriaasin taustalla?

Psoriaasin taustalla on usein perinnöllisiä alttiustekijöitä, ja etenkin alle 40 vuoden iässä puhkeavaan psoriaasiin liittyy usein vahva perinnöllinen alttius. Psoriaasi voi kuitenkin puhjeta missä iässä tahansa.

Tunnetuin ihopsoriaasin laukaiseva tekijä on Streptococcus pyogenes -bakteerin aiheuttama nielutulehdus. Runsas alkoholinkäyttö, infektiot (kuten hammastulehdukset ja HIV), tupakointi ja stressi voivat laukaista psoriaasin tai pahentaa sitä, samoin kuin monet lääkkeet. Nivelpsoriaasin laukaisevana tekijänä saattaa olla infektio tai trauma.

Psoriaasi lukujen valossa

Ihopsoriaasia sairastaa Suomessa noin 2 prosenttia väestöstä. Noin 10 prosentilla ihopsoriaasia sairastavista on myös nivelpsoriaasi. Valtaosalla ihopsoriaasia sairastavista oireet ovat lieviä; vaikeaa psoriaasia sairastaa noin 3–5 prosenttia potilaista.

Tekstin on Lääkäriseura Duodecimin Käypä hoito -suosituksesta muokannut lääketieteen toimittaja Teija Riikola ja päivittänyt potilasversioista vastaava toimittaja Kirsi Tarnanen. Sen ovat tarkistaneet ihotautien ja allergologian erikoislääkäri, dosentti Johanna Höök-Nikanne HUS:n Lohjan sairaalan ihotautien poliklinikasta ja Käypä hoito -toimituspäällikkö Raija Sipilä Suomalaisesta Lääkäriseurasta Duodecimista.

Vastuun rajaus

Käypä hoito -suositukset ovat parhaiden asiantuntijoiden laatimia yhteenvetoja yksittäisten sairauksien diagnostiikan ja hoidon vaikuttavuudesta. Ne eivät korvaa lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen omaa arviota yksittäisen potilaan parhaasta mahdollisesta diagnostiikasta ja hoidosta hoitopäätöksiä tehtäessä.