Terveyskirjasto

Hae Terveyskirjastosta

Voit laajentaa hakua katkaisemalla sanan *-merkillä (esim. uni*).
Lue lisää
 »
 

Terveyskirjasto - Luotettavaa tietoa terveydestä

Parisuhdetesti
 
 

Ulkosynnytinten kutina (pruritus vulvae)

Kutina on pirullista, raapiminen taivaallista
22.1.2009
Matti Hannuksela

Pruritus vulvae, ulkosynnytinten kutina, on oire, jonka taustalta löytyy useimmiten jokin selvä syy (taulukko « Ulkosynnyttimien kutinaa aiheuttavia tauteja ja muita syitä.»1). Viikkoja tai kuukausia kestävästä kutinasta kärsii noin joka kymmenes nainen. Kutina voi häiritä yöunta.

Taulukko 1. Ulkosynnyttimien kutinaa aiheuttavia tauteja ja muita syitä.
SyyErikoispiirteitä ja pahentavia tekijöitä
HiivainfektioTavallinen antibioottikuurien jälkeen
Kroonisiakin infektioita nähdään joskus
HautumaJatkuva pikkuhousunsuojien käyttö
Pikkuhousujen käyttö myös yöllä
Virtsankarkailu
Tali-ihottumaMelko harvinainen
MenopaussiIho ja limakalvot ohentuvat kuukautisten loppuessa
IhotauditTaivepsoriaasi, valkojäkälä, punajäkälä, visvasyylä

Hiivainfektio tavallisesti antibioottikuurista

Hiivainfektio on kutinoineen ja valkovuotoineen tuttu monelle naiselle antibioottikuurien jälkeen. Herkkyys niiden saamiseen on yksilöllistä. Antibioottienkin välillä on eroja. Mitä laajakirjoisempi antibiootti on, sitä varmemmin normaali bakteerikanta häiriintyy ja hiiva pääsee valtaan.

Viime vuosina on alan lehdissä kiinnitetty huomiota lisääntyneeseen pikkuhousunsuojien käyttöön. Niin varmaksi kuin ne olon tekevätkin, ne lisäävät vaaraa saada hautuma. Vaara lisääntyy, jos suoja kastuu tuon tuostakin virtsankarkailun takia eikä suojaa vaihdeta tarpeeksi usein. Pikkuhousujen käyttö yöllä lisää hautuman vaaraa. Myös liian tiukat farkut, keinokuituiset alushousut, housuliivit ja sukkahousut ovat hautuman vaaraa lisäävien tekijöiden luettelossa.

Vulvodyniaksi sanotaan ulkosynnytinten kutinaa, kirvelyä, polttelua ja pakotusta, joka on usein kroonista. Raapimisen seurauksena kehittyy ihottumaa. Vulvodynia aiheuttaa usein myös yhdyntäkipua. Nuorilla naisilla kivun syynä on usein emättimen eteisen rauhasten tulehdus, vestibuliitti. Uusiutuva ja huonosti hoitoihin reagoiva hiivainfektio on joskus vulvodynian pääasiallinen syy. Kun ulkosynnytinten ihottuma saadaan rauhoittumaan, sen alta voi paljastua valkojäkälä (lat. Lichen sclerosus et atrophicus; Craurosis vulvae).

Vettä ja saippuaa

Ulkosynnyttimien ihottumissa vesi ja saippua ovat yhtä tärkeitä kuin miestenkin alapään hoidossa. Saippuaa pelätään yleensä turhaan. Kun hoidetaan ihottumaa, pelkkä vesi ei riitä. Saippuan laadulla ei ole suurta väliä. Palasaippuaan saattaa pesiytyä hiivoja ja bakteereja. Sen takia kannattaa suosia nestesaippuoita. Usein kuulee sanottavan, että alapäätä pitäisi pestä happamella nestesaippualla. Tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että ihon ja limakalvojen pH palaa normaalitasolle muutamassa minuutissa saippuan pH:sta riippumatta.

Liika hygienia on liikaa ulkosynnyttimienkin hoidossa. Kaikkien limakalvot eivät kestä saippuaa yhtä hyvin. Jos saippua ärsyttää, sen voi korvata vähärasvaisilla perusvoiteilla, varsinaisilla pesuvoiteilla tai suihkuöljyillä. Koska kunnollista mittaria limakalvojen herkkyyden mittaamiseen ei ole käytössä, itse kunkin on pääteltävä herkkyyden aste itse.

Paikallisesti käytettävät hiivalääkkeet auttavat hiivainfektiossa yleensä nopeasti. Hankalampiin tapauksiin käytetään sisäisiä hiivalääkkeitä tavallisesti 1–3 viikon kuureina. Joskus kuuria joudutaan jatkamaan 2–3 kuukautta.

Tali-ihottumaa ja muita ekseemoita hoidetaan tarvittaessa kortisoni- tai mahdollisesti takrolimuusi- tai pimekrolimuusivoiteilla muutamia päiviä tai viikkoja kerrallaan. Muiden ihotautien hoitoon on spesifit hoitokeinonsa.

Kotikuntasi terveyspalvelut

Valitse kotikuntasi