Etusivu » Iskut ja tärähdykset [selkoartikkeli]

Iskut ja tärähdykset [selkoartikkeli]

Lääkärikirja Duodecim -selkokieliartikkelit
18.5.2017
yleislääketieteen erikoislääkäri Osmo Saarelma

Isku kehoon, käsiin, jalkoihin tai päähän aiheuttaa kipua ja vaurioita. Ihon alla olevia soluja voi rikkoutua. Myös iskukohdan verisuonet voivat rikkoutua. Silloin syntyy mustelma.

Vauriot riippuvat iskun voimasta. Lisäksi vaikuttaa se, mihin isku osuu. Iskun voima voi suuntautua muuallekin kuin iskukohtaan. Niinpä esimerkiksi putoaminen istualleen voi tuntua niskassa kipuna.

Kivun määrä riippuu siitä, miten suuri alue on vaurioitunut ja missä päin kehoa se sijaitsee. Jossakin paikoissa, esimerkiksi säären etupinnalla, luu on lähellä ihoa. Jos isku osuu tällaiseen kohtaan, kipu voi tuntua kovana.

Elimistö korjaa kudosvaurion tuomalla paikalle kudosnestettä ja korjaavia soluja. Siitä aiheutuu vaurioituneen alueen turvotus. Turvotus kehittyy vähitellen. Siksi vamman aiheuttama särky voi olla seuraavana päivänä kovempi kuin heti tällin jälkeen.

Vaurion korjautuminen kestää muutamasta päivästä pariin viikkoon. Luun pinnan vaurioissa kipu voi kestää kauemminkin.

Itsehoito

Iskukohdan viilentämisestä on aina hyötyä. Viilentäminen voidaan tehdä esimerkiksi jääpussilla. Se pitää kuitenkin panna kankaan sisälle, ettei tule paleltumavammaa. Kylmä supistaa verisuonia. Siitä syystä turvotusta tulee vähemmän.

Särkylääkkeet lievittävät tehokkaasti vamman aiheuttamaa kipua.

Milloin hoitoon

Hoitoon on syytä hakeutua, jos on jokin seuraavista ongelmista:

  • Kipu tai turvotus aiheuttaa selvää haittaa. Näin on, jos esimerkiksi iskun saaneella jalalla ei voi astua.
  • Turvotus tai kipu ovat hyvin suuria tai laajalla alueella.
  • Esiintyy muita oireita, esimerkiksi sormien tai varpaiden puutumista tai pistelyä.

Päähän kohdistuneen iskun jälkeen on tarpeen käydä tutkittavana, jos säryn lisäksi on muita oireita, esimerkiksi näköhäiriöitä tai puutumista raajoissa.