Etusivu » Uutta Terveyskirjastossa » Aamun valo tahdistaa sisäisen kellon

Aamun valo tahdistaa sisäisen kellon

Lisää unta - kiireen lyhyt historia
31.5.2017
Timo Partonen

Mitä nämä vaihtoehdot käytännössä tarkoittavat? Vuorokauden valoisan ajan pituus on tietenkin kaikissa vaihtoehdoissa sama. Vaihtoehdot eroavat toisistaan pelkästään sen suhteen, mihin kellonaikaan on valoisaa.

Katsotaan, mitä tämä tarkoittaa. Esitän neljän vaihtoehdon mukaiset vuorokauden valoisan ajan ja pimeän ajan kellonajat läpi vuoden. Kuvassa « Vuorokauden valoisan ajan pituus ja sitä vastaavat kellonajat nykyisin»1 kellonajat ovat nykyisen käytännön mukaiset. Kuvassa « Vuorokauden valoisan ajan pituus ja sitä vastaavat kellonajat ilman kesäaikaa (UTC+2)»2 ne ovat nykyisen aikavyöhykkeen (UTC+2) mukaiset, mutta ilman kesäaikaa. Kuvassa « Vuorokauden valoisan ajan pituus ja sitä vastaavat kellonajat pysyvässä kesäajassa (UTC+3)»3 kellonajat ovat pysyvän kesäajan (UTC+3) mukaiset. Kuvassa «Vuorokauden valoisan ajan pituus ja sitä vastaavat kellonajat ilman kesäaikaa uudella aikavyöhykkeellä (UTC+1)»4 ne ovat Keski-Euroopan aikavyöhykkeen (UTC+1) mukaiset.

Suomessa valoa on niukasti talvella ja se tulisi kerätä talteen. Jos valo kerätään talteen aamun tunneista, sisäinen kello ei jätätä poikkeavan paljon. Jos valo kerätään talteen illan tunneista, sisäinen kello jätättää tavallista enemmän. Valinta on tehtävä, suositaanko valoisia aamuja vai valoisia iltoja. Tämän sovittelun tulisi turvata edes se, että illat hämärtyvät riittävän aikaisin ja että aamut sarastavat riittävän aikaisin.

Se, mitä kello on, kun on valoisaa, on sopimus. Sopimalla, että Suomessa kellot käyvät ympäri vuoden Keski-Euroopan aikavyöhykkeen mukaista aikaa ilman kesäajan käyttöä, aamut ovat syksyisin ja talvisin nykyistä valoisampia.

Kuva 1. Vuorokauden valoisan ajan pituus ja sitä vastaavat kellonajat nykyisin.
Kuva 2. Vuorokauden valoisan ajan pituus ja sitä vastaavat kellonajat ilman kesäaikaa (UTC+2).
Kuva 3. Vuorokauden valoisan ajan pituus ja sitä vastaavat kellonajat pysyvässä kesäajassa (UTC+3).
Kuva 4. Vuorokauden valoisan ajan pituus ja sitä vastaavat kellonajat ilman kesäaikaa uudella aikavyöhykkeellä (UTC+1).

— — —

Olet luvussa: Tarvitsemme lisää valoa aamuihin

Edellinen artikkeli: Talven lyhyt päivä saa sisäisen kellon jätättämään1

Seuraava artikkeli: Tarvitsemme lisää valoa aamuihin – Kirjallisuutta2