Terveyskirjasto

Hae Terveyskirjastosta

Voit laajentaa hakua katkaisemalla sanan *-merkillä (esim. uni*).
Lue lisää
 »
 

Terveyskirjasto - Luotettavaa tietoa terveydestä

Parisuhdetesti
 
 

Hampaiden eroosio

Sairauksien ehkäisy
19.1.2009
Jukka H. Meurman ja Heikki Murtomaa

Eroosiolla tarkoitetaan hampaiden kovakudosten kemiallista vaurioitumista. Hammaseroosion syy on joko ulkoinen (toistuvasti nautittu hapan juoma, ruoka tai lääkeaine) tai sisäinen (mahahapon regurgitoituminen suuhun, oksentelu), harvoin ympäristöstä aiheutuva (työilman hapot, proteolyyttiset entsyymit). Alkava eroosio on oireeton, pitkälle edennyt eroosio aiheuttaa hampaiden viiltelyä ja kipua.

Esiintyminen

Eroosiovaurioita esiintyy väestössä alle 10 %:lla. Noin 40 %:lla näistä syy on ruokavaliossa, 30 %:lla syy on sisäinen, lähinnä regurgitaatio, anoreksia tai bulimia, 14 %:lla on sekä ulkoinen että sisäinen syytekijä ja 16 %:lla eroosion syytä ei saada selville. Jatkuvasti happamia kasviksia käyttävistä laktovegetaareista eroosiota on todettu tutkimuksissa jopa lähes 80 %:lla, joten kasvissyöjät ovat hammaseroosion merkittävä riskiryhmä.

Ehkäisy

Hammaseroosion ehkäisemiseksi on syytä välttää hapanta ruokaa ja juomaa. Happamien aineiden nauttiminen on hyvä yhdistää pääaterioiden yhteyteen ja välttää niitä aterioiden välillä. Kovaa pureskelua happaman aineen nauttimisen yhteydessä tulee myös välttää. Hampaita ei myöskään tulisi harjata välittömästi happaman nauttimisen, happamien röyhtäisyjen tai toistuvien oksentelujen jälkeen, sillä välitön harjaus kuluttaa hapon pehmentämää hammasta. Happaman nauttimisen jälkeen esim. ksylitolipuristeita imeskelemällä saadaan syljen eritystä lisätyksi. Säännöllisestä fluorin saannista tulee huolehtia (esim. fluoritabletteja nauttimalla), joskin fluorin merkitys eroosion ehkäisyssä on hyvin rajallinen. Refluksitauti (luku Muut maha-suolikanavan sairaudet «Muut maha-suolikanavan sairaudet»1) ja muut sairaudet, joihin liittyy happo-oireita, kannattaa tutkituttaa ja hoitaa, samoin kuin anoreksia ja bulimia. Jos potilas kärsii yöllisestä regurgitaatiosta, vuoteen pääpuolen korottamisesta voi olla apua.

Seulonta

Luotettavia seulontamenetelmiä ei ole. Riskiryhmille on syytä järjestää tehostettuja hammastarkastuksia.

Toimenpiteet

Yleisinä toimenpiteinä eroosion ehkäisemiseksi tärkeitä ovat terveysvalistus ja ruokavalioneuvonta. Erityisesti lapsia ja nuorisoa on syytä valistaa happamien virvoitusjuomien turmiollisuudesta. Regurgitaation, anoreksian ja bulimian hoito ovat tärkeitä yksilökohtaisia toimenpiteitä.

Kotikuntasi terveyspalvelut

Valitse kotikuntasi