Terveyskirjasto

Hae Terveyskirjastosta

Voit laajentaa hakua katkaisemalla sanan *-merkillä (esim. uni*).
Lue lisää
 »
 

Terveyskirjasto - Luotettavaa tietoa terveydestä

Parisuhdetesti
 
 

Suusyöpä

Sairauksien ehkäisy
19.1.2009
Jukka H. Meurman ja Heikki Murtomaa

Tavallisimmat suusyövän oireet ja löydökset ovat hoitoon reagoimattomat limakalvohaavaumat, tuumorikasvusta johtuva puheen vaikeutuminen sekä hammasproteesien käyminen suuhun sopimattomiksi. Kipu on myöhäisvaiheen oire ja valitettavan usein tauti on diagnoosivaiheessa jo levinnyt kaulan imusolmukkeisiin.

Esiintyminen

Suomessa sairastuu suusyöpään vuosittain noin 400 henkilöä. Predilektiopaikat ovat huulissa (erityisesti alahuuli), kielen sivuilla ja suupohjassa, mutta syöpää tavataan kaikissa suun kudoksissa.

Riskitekijät

Suusyövän riskitekijöitä ovat tupakointi ja runsas alkoholinkäyttö, huulisyövän riskiä lisää ulkotyö (altistuminen auringon UV-säteilylle). Myös punajäkälää (lichen planusta), suun limakalvojen leukoplakioita ja papilloomavirusinfektiota pidetään suusyövän riskitekijöinä, vaikka näyttö tästä puuttuu. Huono suuhygienia on myös suusyövän riskitekijä. Suun mikrobien metabolian tuloksena syntyy etanolista karsinogeenista asetaldehydia ja vaikutus on sitä suurempi mitä huonompi suuhygienia.

Ehkäisy

Ehkäisyn kannalta tärkeintä on riskikäyttäytymisen välttäminen. Varhaisdiagnostiikan merkitys korostuu, sillä suusyöpä aiheuttaa oireita vasta myöhäisvaiheessa. Cochrane-katsauksen (2006) mukaan ei ole riittävästi näyttöä puolesta eikä vastaan kliinisen suututkimuksen merkityksestä väestötason seulonnassa. Käypä hoito-suosituksen mukaan jopa 75% suusyövästä estyisi elintapoja parantamalla.

Seulonta

Luotettavia menetelmiä ei ole.

Toimenpiteet

Yksilöllistä terveysneuvontaa on syytä kohdistaa paljon tupakoiviin ja runsaasti alkoholia käyttäviin. Havaittaessa epäilyttäviä limakalvomuutoksia (lichen, leukoplakia, erytroplakia, papilloomat), tilannetta on syytä seurata toistuvin kliinisin tarkastuksin ja koepala on syytä ottaa ja lähettää patologin tutkittavaksi.

Ks. lyhyt ohje suusyövän ehkäisystä «Suusyövän ehkäisy (lyhyt ohje)»1.

Kotikuntasi terveyspalvelut

Valitse kotikuntasi