Etusivu » Helokkiöljy

Helokkiöljy

100 kysymystä ravinnosta
15.10.2015
Antti Aro

Helokkiöljyä myydään kuin lääkettä hintavina kapseleina. Sen terveysvaikutuksista ei ole näyttöä, eikä se pysty kilpailemaan tavallisten kasviöljyjen, kuten rypsiöljyn, kanssa.

Jättihelokin öljyä on voimakkaasti markkinoitu kanadalaisen yhtiön taholta 1980-luvulta lähtien väittämällä sillä olevan monenlaisia terveysvaikutuksia. Öljyssä on runsaasti n-6-monityydyttymättömiä rasvahappoja, erityisesti gammalinoleenihappoa. Se on elimistön rasvahappoaineenvaihdunnassa linolihaposta muodostuva rasvahappo, josta voi edelleen muodostua 1-sarjan prostaglandiineja. Näiden vaikutusten aineenvaihdunnassa on arveltu olevan erilaisia kuin tavallisimpien prostaglandiinien, mutta vaikutuksia ei ole vakuuttavasti osoitettu käytännössä.

Helokkiöljyn väitetyt vaikutukset monenlaisten sairauksien oireisiin ja ilmaantuvuuteen perustuvat tutkimuksiin, joissa ei ole ollut asianmukaisia verrokkiaineistoja ja joissa todetut vaikutukset voivat hyvin olla lumevaikutusta. Eniten tutkimuksia on atooppisesta ihottumasta. Joissakin tutkimuksissa on todettu sen eräiden oireiden, kuten kutinan, vähentyneen helokkiöljyä saaneilla, mutta yhdessäkään tutkimuksessa ei ole voitu osoittaa objektiivisten taudin voimakkuutta tai paranemista kuvastavien mittarien muutoksia. Joitakin vuosia sitten väitettiin helokkiöljyn myös parantavan diabeettisen hermosairauden oireita, mutta nämäkin havainnot ovat jääneet varmistamatta.

Gammalinoleenihappoa on tavallista runsaammin myös purasruohon ja mustaherukan siemenöljyissä, mutta näitä uudempia tulokkaita ei ole markkinoitu yhtä voimallisesti kuin helokkiöljyä. Helokkiöljyn ongelma on siinä, että tuote on yksinkertaisesti vain eräs monityydyttymättömiä rasvahappoja sisältävä kasviöljy, jollaisia on markkinoilla monenlaisia, tunnetuimpina esimerkkeinä auringonkukkaöljy ja soijaöljy. Kapseleissa myytävän helokkiöljyn litrahinta on satakertainen pullossa saataviin yhtä hyviin kasviöljyihin verrattuna. Kasviöljyt ovat ravitsemuksellisesti arvokkaita, mutta niitä kannattaa käyttää ruoanvalmistukseen kovien rasvojen sijasta, ei lääkkeenomaisina ravintolisinä. Tavallinen rypsiöljy on rasvahappokoostumukseltaan monipuolisempi ja arvokkaampi tuote kuin paljon mainostettu helokkiöljy tai muut gammalinoleenihappoa sisältävät siemenöljyt.