Terveyskirjasto

Hae Terveyskirjastosta

Voit laajentaa hakua katkaisemalla sanan *-merkillä (esim. uni*).
Lue lisää
 »
 

Terveyskirjasto - Luotettavaa tietoa terveydestä

Terve suu
 
 

ALAT ja ASAT

Senkka ja 100 muuta tutkimusta
17.1.2013
Seija Eskelinen

P-ALAT

  • Viitearvot «Viitearvot»1
    • Miehet (yli 16 v): alle 50 U/l (yksikköä litrassa)
    • Naiset (yli 16 v): alle 35 U/l

P-ASAT

  • Viitearvot «Viitearvot»1
    • Miehet (yli 17 v): 15-45 U/l (yksikköä litrassa)
    • Naiset (yli 17 v): 15-35 U/l

ALAT ja ASAT ovat aminohappojen aineenvaihduntaan liittyviä entsyymejä, jotka toimivat maksasolujen sisällä. Niiden täydelliset nimet ovat alaniiniaminotransferaasi ja aspartattiaminotransferaasi. ALAT rajoittuu maksaan eli se on selvemmin nimenomaan maksavaurion merkki. ASATia esiintyy myös mm. sydänlihaksessa, maksassa, luurankolihaksissa, munuaisissa ja punasoluissa. Tarkemmat testit ovatkin syrjäyttämässä ASATin, joten nykyisin harvemmin enää tarvitaan ASAT- määritystä.

Lihavuus johtaa usein maksasolujen rasvoittumiseen eli rasvamaksaan «Rasvamaksa»2, joka jo suurentaa arvoja. Vaikka ylipainoisella ALAT ja ASAT olisivat tuplasti yli viitearvojen, maksatutkimukset eivät ilman muita oireita ole aiheelliset, sillä rasvamaksa selittää asian. Arvot kaunistuvat, kun ylipainoinen laihduttaa. Huomattava maksan rasvoittuminen voi vuosien mittaan johtaa maksakirroosiin.

ALAT ja ASAT reagoivat myös runsaaseen jatkuvaan alkoholin käyttöön, ei kuitenkaan kaikilla. Lyhytaikainen runsaskaan alkoholin käyttö ei kuitenkaan arvoa nosta, vaan siihen tarvitaan pitempi ryyppykausi. Alkoholimaksavauriota epäiltäessä tutkitaan usein myös desialotransferriini CDT ja glutamyylitransferaasi GT (ks. «GT (P-GT)»3). Pienen verenkuvan osatutkimuksen, punasolujen keskitilavuuden (MCV):n suureneminen saattaa myös viitata alkoholin haitalliseen käyttöön.

Maksan virustulehduksissa «Maksatulehdus, hepatiitti»4 ja muissa tulehduksissa ALAT- ja ASAT-arvot suurentuvat huomattavasti. Usein näkee arvoja, jotka ovat yli 1 000 U/l. Arvot suurentuvat hyvin aikaisin, jo ennen kuin silmien ja ihon keltaisuutta tai muita oireita voidaan todeta.

Kotikuntasi terveyspalvelut

Valitse kotikuntasi