Terveyskirjasto

Hae Terveyskirjastosta

Voit laajentaa hakua katkaisemalla sanan *-merkillä (esim. uni*).
Lue lisää
 »
 

Terveyskirjasto - Luotettavaa tietoa terveydestä

Flunssa
 
 

GT (P-GT)

Senkka ja 100 muuta tutkimusta
28.5.2014
Seija Eskelinen
  • Viitearvot «Viitearvot»1
    • 18–39-vuotiaat miehet: 10–80 U/l, naiset 10–45 U/l (yksikköä litrassa)
    • 40-vuotiaat ja vanhemmat miehet 15–115 IU/l, naiset: 10–75 U/l

GT on lyhenne sanasta glutamyylitransferaasi. Se on entsyymi, jota on runsaasti maksan sappitiehyiden seinämäsoluissa. Arvo suurenee samoissa tiloissa kuin AFOS eli maksan kasvaimien yhteydessä ja silloin, kun sapen kulku on estynyt. GT-arvo suurenee myös jonkin verran maksatulehduksissa.

GT:llä ja AFOS:lla on kuitenkin yksi merkittävä ero. GT reagoi alkoholin käyttöön mutta AFOS ei. Alkoholi lisää GT:n tuotantoa maksasoluissa. Yhden illan runsaskaan alkoholin nauttiminen ei vielä GT-arvoa heilauta, vaan siihen tarvitaan jatkuvampaa käyttöä. Alkoholin käytön lopettamisen jälkeen kuluu muutama viikko ennen kuin GT-arvo palaa normaaliksi. GT:tä käytetään alkoholin suurkulutuksen laboratoriomittarina.

Suurkulutus tunnistetaan kuitenkin AUDIT-kyselyllä (ks. «AUDIT-testi epäterveellisen alkoholin käytön seulontaan»2) paremmin, sillä haitallinen alkoholinkäyttö näkyy laboratoriotutkimuksissa vain noin neljällä kymmenestä suurkuluttajasta.

Eräät lääkeaineet, mm. epilepsialääkkeet voivat myös nostaa GT-arvoa, samoin kuin lihavuus.

Joillakin henkilöillä GT-arvo voi olla pienempi kuin viitearvon alaraja 10 U/l. Siitä ei tarvitse huolestua, eikä asiaa tarvitse tutkia lisää, sillä tulos ei viittaa mihinkään sairauteen.

Kotikuntasi terveyspalvelut

Valitse kotikuntasi