Terveyskirjasto

Hae Terveyskirjastosta

Voit laajentaa hakua katkaisemalla sanan *-merkillä (esim. uni*).
Lue lisää
 »
 

Terveyskirjasto - Luotettavaa tietoa terveydestä

Matkailijan rokotukset
 
 

Triglyseridit (fP-Trigly)

Senkka ja 100 muuta tutkimusta
11.9.2012
Seija Eskelinen
  • Tavoitearvot «Viitearvot»1
    • alle 2.0 mmol/l (millimoolia litrassa)/harkitaan yksilöllisesti

Tavallinen rasva – eläinten "läski" ja kasviöljyt – koostuu triglyserideistä. Nimi viittaa triglyseridien rakenteeseen: glyseroliin on kiinnittyneenä kolme (tri) rasvahappoa. Veren triglyseridien pitoisuus heittelee hyvin herkästi sen mukaan, kuinka rasvaista ruokaa nautitaan. Rasvaisen aterian jälkeen veressä saattaa olla niin paljon trigyseridejä ja rasvahappoja, että seerumi näyttää samealta rasvaemulsiolta. Siksi täydellinen 10 tunnin paasto on välttämätön ennen kuin triglyseridien perustasoa voidaan luotettavasti arvioida.

Suuri triglyseridien määrä suurentaa valtimosairauksien vaaraa. Veren triglyseridien määrää lisäävät rasvainen ruoka ja lihominen, etenkin jos liikarasva kertyy keskivartaloon. Suurentunut triglyseridien pitoisuus on yksi metabolisen oireyhtymän (ks. «Metabolinen oireyhtymä (MBO)»2) tunnusmerkki.

Vyötärölihavan henkilön laihduttaminen pienentää tehokkaasti veren triglyseridiarvoa. Triglyseridiarvo suurenee myös runsaan alkoholin käytön ja huonossa tasapainossa olevan diabeteksen yhteydessä.

Kotikuntasi terveyspalvelut

Valitse kotikuntasi