Terveyskirjasto

Hae Terveyskirjastosta

Voit laajentaa hakua katkaisemalla sanan *-merkillä (esim. uni*).
Lue lisää
 »
 

Terveyskirjasto - Luotettavaa tietoa terveydestä

Kaloreiden vähentäminen
 
 

Glukoosi

Senkka ja 100 muuta tutkimusta
28.12.2012
Seija Eskelinen
  • Paastoplasman glukoosi (fP-Gluk)
  • Plasman glukoosi (P-Gluk; satunnainen näyte, ei paastonäyte)
    • Ei vakiintuneita viitearvoja. Riippuu syödyistä aterioista ja diabeetikoilla insuliinipistoksista ja muista diabeteslääkkeistä.

Plasman glukoosin arvot ovat 12–15 % suuremmat kuin vastaavat kokoveren glukoosin (B-Gluk) arvot.

Yleensä käytetään yön yli paaston jälkeen mitattua glukoosiarvoa. Sen avulla tutkitaan, sairastaako joku diabetesta. Jos paastoarvo (fP-Gluk) on 7.0 mmol/l tai suurempi toistetusti/useamman kerran, kyseessä on diabetes. Jos paastoarvo on 6.1–6.9 mmol/l, käytetään nimitystä "suurentunut paastosokeriarvo", joka on esivaihe aikuistyypin diabetekselle. Tämä merkitsee yleensä sitä, että varsinainen diabetes voi puhjeta lähivuosina, ellei tee elämäntapoihin muutoksia. Lisää tietoa diabeteksesta, ks. «Diabetes (sokeritauti)»2.

Paastoglukoosi on tärkeä aikuistyypin eli tyypin 2 diabeteksen hoitotasapainon seurannassa. Sen sijaan nuoruustyypin eli tyypin 1 diabeteksen hoidon seurannassa ei käytetä paastoarvoja, vaan verensokerin mittauksia tarvitaan useita kertoja päivässä. Näin siksi, että tässä diabeteksen muodossa insuliinia pistetään monta kertaa päivässä ateriarytmin mukaan.

Liian alhainen veren glukoosipitoisuus eli hypoglykemia aiheuttaa oireita (ks. «Alhainen verensokeri (hypoglykemia) diabeetikolla»3). Lievään hypoglykemiaan liittyy heikotuksen tunnetta, hikoilua, näläntunnetta ja sydämen tykytystä. Jos glukoosipitoisuus pienenee alle 2.5 mmol:iin/l, alkaa esiintyä keskushermosto-oireita, kuten näköhäiriöitä, puheen häiriöitä, kouristelua ja tajunta heikkenee. Yleisin hypoglykemian syy on liiallinen insuliinivaikutus insuliinihoidon yhteydessä. Joskus harvoin alhainen verensokeri voi olla sairauden aiheuttama.

Kotikuntasi terveyspalvelut

Valitse kotikuntasi