Terveyskirjasto

Hae Terveyskirjastosta

Voit laajentaa hakua katkaisemalla sanan *-merkillä (esim. uni*).
Lue lisää
 »
 

Terveyskirjasto - Luotettavaa tietoa terveydestä

Lentävät hyönteiset
 
 

Hemoglobiini HbA1c (B-HbA1c), glykoitunut hemoglobiini A1c (B-GHb-A1c)

Senkka ja 100 muuta tutkimusta
9.3.2010
Pertti Mustajoki ja Jarmo Kaukua
  • Viitearvot «Viitearvot»1
    • 20–42 mmol/mol (4–6 %)
  • Tavoitearvot
    • Lääkehoidon aikana alle 47,5 mmol/mol (alle 6,5 %)
    • Insuliinihoidossa alle 53 mmol/mol (alle 7,0 %); yksilöllinen tavoite voi olla alempi
    • Ruokavaliohoidossa alle 42 mmol/mol (alle 6 %)

Punasolujen hemoglobiinimolekyyleihin kiinnittyy hiljalleen glukoosia. Glukoosin kiinnittymisvauhti riippuu veren glukoosin määrästä. Mitä enemmän veressä on sokeria, sitä enemmän sitä tarttuu hemoglobiiniin. Siksi sen arvo suurenee sokeritautia sairastavalla.

Sokerihemoglobiinin arvo kertoo, kuinka monta prosenttia hemoglobiinista sisältää glukoosia. Sokerihemoglobiinista käytetään myös nimitystä sokeriprosentti ja "pitkäsokeri". Sen virallinen nimi on hemoglobiini HbA1c ja lyhenne B-HbA1c (aikaisemmin B-Ghb-A1c).

Koska glukoosin kiinnittyminen on hidasta, yhden päivän veren glukoosin arvo – vaikka olisi kuinka suuri – ei vaikuta sokerihemoglobiinin arvoon käytännössä mitään. HbA1c-arvo kuvastaa keskimääräistä veren glukoosin määrää edeltävän 2–8 viikon aikana. Siksi se on erittäin kätevä yleisen sokeritasapainon mittari diabeteksessa. Sokerihemoglobiinin mittaamiseksi on kehitetty pikatesti, joten se voidaan määrittää myös vastaanottokäynnin yhteydessä.

Suomessa on maaliskuusta 2010 lähtien ilmoitettu sokerihemoglobiinin arvo prosenttien sijasta yksikkönä mmol/mol ("millimoolia moolia kohden"). Sokerihemoglobiini määritetään edelleen samalla laboratoriomenetelmällä kuin aikaisemmin, mutta tehty yksikkömuutos tekee tuloksesta tarkemman ja eri potilaiden tuloksia voi luotettavammin verrata toisiinsa. Prosentit voi muuttaa mmol/mol-yksiköiksi ja päinvastoin laskurilla, ks. «http://www.terveysportti.fi/dtk/ltk/avaa?p_artikkeli=pgr00055»1.

Diabeteksessa ei yleensä ole mahdollista eikä tarpeenkaan pyrkiä viitearvojen alueelle. Kun insuliinihoidossa HbA1c-arvo on alle 53 mmol/mol (7,0 %), diabeteksen hoitotasapaino on hyvä ja diabetekseen liittyvien elinvaurioiden vaara on pieni. Aikuistyypin (tyypin 2) diabeteksessa tosin pyritään jopa vielä pienempiin sokerihemoglobiinin arvoihin. Kun HbA1c-arvo suurenee yli 53 mmol/mol:iin (7,0 %), diabetekseen liittyvien lisäsairauksien (silmän verkkokalvon sairaus, munuaissairaus ja ihon hermotoiminnan muutokset) vaara kasvaa «Diabetes (sokeritauti)»2. Arvolla 86 mmol/mol (10 %) niiden vaara on noin kymmenkertainen verrattuna arvoon 53 mmol/mol (7,0 %).

Kotikuntasi terveyspalvelut

Valitse kotikuntasi