Terveyskirjasto

Hae Terveyskirjastosta

Voit laajentaa hakua katkaisemalla sanan *-merkillä (esim. uni*).
Lue lisää
 »
 

Terveyskirjasto - Luotettavaa tietoa terveydestä

Matkailijan rokotukset
 
 

Tyreotropiini (S-TSH)

Senkka ja 100 muuta tutkimusta
15.10.2015
Seija Eskelinen

Tyreoideaa (kilpirauhasta) stimuloiva hormoni, tyreotropiini

  • Viitearvot (HUS) «Viitearvot»1
    • 0,5–3,6 mU/l (milliyksikköä litrassa)

Tyreotropiini on aivolisäkkeen erittämä hormoni, joka säätelee kilpirauhasen toimintaa. Hormoni on välttämätön kilpirauhashormonin eli tyroksiinin tuotannolle.

Yleisimmässä kilpirauhasen vajaatoimintatyypissä, kilpirauhasperäisessä vajaatoiminnassa «Kilpirauhasen vajaatoiminta (hypotyreoosi)»2 TSH:n määrä veressä suurenee. Kun kilpirauhasen tuottaman tyroksiinin määrä alkaa vähetä, aivolisäke huomaa sen pian. Se lisää TSH:n tuotantoaan, jotta lisääntynyt hormonin määrä piiskaisi kilpirauhasta tuottamaan enemmän tyroksiinia. Vajaatoiminnan oireita ovat lisääntynyt paleleminen, painon nousu, ihon kuivuminen ja yleinen hidastuminen.

Kilpirauhasen vajaatoimintaa hoidetaan kilpirauhashormonilla eli tyroksiinilla. Sen avulla TSH-arvo ja potilaan vointi palaa normaaliksi. Sopiva tyroksiiniannos riippuu potilaan iästä. Työikäisillä TSH-arvossa pyritään viitearvojen alakolmannekseen, ikääntyneemmillä yläkolmannekseen.

Kilpirauhasen liikatoiminnassa «Kilpirauhasen liikatoiminta (hypertyreoosi, "myrkkystruuma")»3 TSH:n määrä pienenee. Muutoksen mekanismi on vastaava kuin vajaatoiminnassa, mutta käänteinen. Liika tyroksiini sammuttaa TSH:n tuotannon aivolisäkkeessä, jotta kilpirauhasen stimulaatio vähenisi – hormonia kun on jo muutenkin liikaa. Liikatoiminnan oireita ovat lisääntynyt hikoilu, sydämen tykytys, laihtuminen, löysä vatsa ja yleinen vauhdikkuus, aivan kuin eläisi ylikierroksilla. Liikatoiminnassa TSH-arvo pienenee helposti alle mittausrajan, joka on noin 0.01 mU/l. Tällöin tulokseksi merkitään < 0.01 mU/l.

TSH reagoi kilpirauhasen toiminnan muutoksiin herkemmin kuin T4-V «Vapaa seerumin tyroksiini (S-T4-V)»4. Lievässä vajaatoiminnassa TSH:n määrä voi jo olla suurentunut, mutta T4-V on vielä viitearvojen sisällä (joskin lähellä alarajaa). Vastaavasti lievässä liikatoiminnassa TSH-arvo voi olla pienentynyt, vaikka T4-V ei vielä ylitä viitearvojen ylärajaa. Vaikea yleistauti tai tietyt lääkkeet voivat aiheuttaa sekä kohonneita että alentuneita TSH-arvoja. Verinäyte tulisi ottaa ennen klo 14:ää iltapäivällä, koska seerumin TSH-arvo vaihtelee vuorokaudenajan mukaan.TSH on tavallista vuorokausirytmiä (unirytmiä) noudattavilla korkeimmillaan aikaisin aamulla.

Säännöllisesti yötyötä tekevillä ja päivällä nukkuvilla rytmin vaihdos vaikuttaa siten, että TSH-pitoisuus voi olla aamunäytteenotossa matalahko, koska se vastaa hänen ilta-arvoaan. Poikkeava unirytmi tulisi mainita näytteenottajalle ja merkitä näytteenotossa tutkimuksen yhteyteen, jotta lääkäri osaa ottaa sen huomioon tulosta tulkitessaan.

Kotikuntasi terveyspalvelut

Valitse kotikuntasi