Etusivu » Pään tietokonekerroskuvaus

Pään tietokonekerroskuvaus

Senkka ja 100 muuta tutkimusta
9.7.2008
Pertti Mustajoki ja Jarmo Kaukua

Luisen kallon sisällä ovat isot- ja pikkuaivot, aivokammiot, aivorunko, aivohermot, aivo-selkäydinnestetila ja aivokalvot. Nämä kaikki näkyvät hyvin pään tietokonekerroskuvauksessa. Antamalla suoneen varjoainetta eri aivorakenteiden erottumista voidaan edelleen tehostaa.

Tietokonekerroskuvauksessa näkyvät hyvin aivojen ulkopinnalla olevat poimut. Myös syvemmällä aivoissa olevat hermosolutumakkeet ja niiden välissä oleva aivojen valkea aine erottuvat selvästi. Sairauksien aiheuttamat poikkeamat erottuvat normaaleista aivorakenteista tummuusasteensa perusteella.

Tietokonekerroskuvaus paljastaa hyvin aivojen verenkiertohäiriöt. Verenvuoto aivokudokseen tai aivokalvojen alle näkyy heti. Jos aivovaltimon haara on mennyt tukkoon, tavallisella tietokonekerroskuvauksella sitä ei yleensä nähdä heti, vaan syntynyt aivoinfarkti erottuu kuvissa vasta parin päivän kuluttua. Uusilla erikoistekniikoilla valtimon tukos saadaan näkyviin välittömästi. Useimmat kasvaimet erottuvat tietokonekerroskuvauksessa hyvin.

Aivojen kerroskuvia on hankala tulkita tietämättä potilaan oireita, koska monet taudit voivat näyttävät kuvissa samanlaisilta. Oireiden perusteella lääkäri osaa kohdistaa huomionsa tietylle aivoalueelle. Koko hermosto, aivot mukaan lukien, on kuin valtava sähköjohtojen kartta, jossa kaikki johdot kulkevat tarkasti omaa reittiään kehon ääreisosista aivoihin. Tämän kartan tuntemus auttaa ratkaisevasti myös aivojen kerroskuvia tulkittaessa.

Esimerkiksi vasemmanpuoleisten raajojen halvausoireita tutkittaessa huomio kiinnitetään oikean puoleiseen isoaivojen lohkoon, koska lihasten toimintaa ohjaavat hermot kulkevat oikealta puolelta aivoja vasempaan käteen ja jalkaan. Jos vasemman puolen raajojen halvausoireita potevan aivokuvissa näkyy aivoinfarktiin sopiva löydös oikealla puolella aivoja, on oireilla ja aivokuvilla looginen yhteys. Jos kuvattavalla on näkökenttäpuutos, seurataan näköhermoa ja näkörataa aina aivojen takaosassa sijaitsevaan takaraivolohkoon, jossa on aivojen näkökeskus.