Etusivu » Paksusuolen tähystys (kolonoskopia ja sigmoidoskopia)

Paksusuolen tähystys (kolonoskopia ja sigmoidoskopia)

Senkka ja 100 muuta tutkimusta
9.7.2008
Pertti Mustajoki ja Jarmo Kaukua

Yleisin syy tähystää paksusuolta on pitkään jatkunut ripuli. Myös suoliston verenvuodon paikantamisessa paksusuolen tähystys on perustutkimus.

Tutkimuksen aikana potilas makaa kyljellään polvet ja lonkat koukistettuina. Paksusuolen tähystyksessä lääkäri vie taipuisan tähystimen peräaukosta peräsuoleen, paksusuoleen ja lopulta aivan ohutsuolen loppuosaan. Tässä vaiheessa tähystinputkea on sisällä suolessa noin metri. Tätä koko suolen tähystystä sanotaan kolonoskopiaksi (kolon = paksusuoli).

Jos epäillään paksusuolen loppupään sairautta, voidaan käyttää lyhyempää tähystintä. Sillä katsotaan vain peräsuoli ja paksusuolen loppuosa. Paksusuolen loppupäällä on oma nimi, sigmasuoli, suomennettuna lynkkysuoli. Tutkimusta kutsutaan sigmoidoskopiaksi.

Jotta näkyvyys olisi hyvä, on suolen oltava tyhjä. Jo muutaman päivän ajan ennen tutkimusta kiinnitetään huomiota ruokavalion koostumukseen: maitotuotteita, hiilihappopitoisia juomia, paistettuja ruokia, täysjyvätuotteita sekä vihanneksia, marjoja ja hedelmiä vältetään. Sallittuja ruoka-aineita ovat valkoinen leipä, riisi, makaronit, siivilöidyt marja- ja mehukeitot, kiisselit ja vähärasvainen keitetty liha (broileri, kalkkuna ja kala). Kahvia ja teetä saa nauttia normaalisti.

Varsinainen suolen tyhjennys aloitetaan pari päivää ennen tähystystutkimusta. Tyhjennykseen käytetään tavallisimmin tyhjennysliuosta. Liuos on elimistöön imeytymätöntä polyetyleeniglykoli-elektrolyyttiliuosta, joka huuhtelee suolen puhtaaksi. Liuosta juodaan yhteensä 3–4 litraa. Tutkimuspäivänä täytyy tyytyä vain veteen, mehuun, teehen ja mustaan kahviin. Suolen tyhjentäminen on ehdoton edellytys hyvälle näkyvyydelle ja tutkimuksen onnistumiselle.

Peräsuolen tähystysten alkuaikoina suolta ei osattu tyhjentää kunnolla. Silloin pulmana saattoi huonon näkyvyyden lisäksi olla suolikaasu. Kyse ei ollut hajuhaitoista vaan todellisesta vaarasta, sillä suolikaasu sisältää vetyä ja metaania, jotka ovat räjähtäviä kaasuja. Lääketieteellisissä lehdissä on kuvattu useita tapauksia, joissa suolikaasu on toimenpiteen aikana syntyneen kipinän vuoksi räjähtänyt. Tämä on historiaa, sillä nykyaikaisen tähystyksen yhteydessä räjähdyksiä ei tapahdu, koska suoli tyhjennetään perusteellisesti ennen toimenpidettä.